Lek na cukrzycę zmniejsza zagrożenie demencją. Badania pokazały, że starszej generacji glitazony redukują to ryzyko o 22 procent

Anna Rokicka-Żuk
Leczenie cukrzycy może jednocześnie chronić przez zmianami w mózgu, które prowadzą do rozwoju demencji starczej.
Leczenie cukrzycy może jednocześnie chronić przez zmianami w mózgu, które prowadzą do rozwoju demencji starczej. bialasiewicz/123RF
Chorzy na cukrzycę są szczególnie zagrożeni rozwojem demencji, stąd poszukiwania środków zaradczych wśród stosowanych już leków. Przedmiotem zainteresowania badaczy zostały glitazony, w tym dostępny w Polsce pioglitazon. Udowodniono, że u diabetyków przyjmujących je przez co najmniej rok demencja rozwijała się o 22 proc. rzadziej, a niektóre formy choroby były rzadsze o ponad połowę. Zobacz szczegóły.

Spis treści

Związek cukrzycy z demencją

Osoby z cukrzycą typu 2 są bardziej narażeni na rozwój demencji niż ludzie zdrowi, co wiadomo z licznych badań. U diabetyków ryzyko rozwoju jakiegokolwiek typu demencji jest wyższe aż o 73 proc. Zagrożenie jej najczęstszą postacią, czyli chorobą Alzheimera, jest większe o 56 proc., ale prawdopodobieństwo zdiagnozowania demencji naczyniowej wynosi już 127 proc. W tej postaci schorzenia dochodzi do uszkodzeń naczyń krwionośnych, które zaopatrują komórki nerwowe w tlen i składniki odżywcze.

Zobacz też: Leki na cukrzycę powodują raka? Zbadano, które zwiększają ryzyko, a które działają ochronnie

Badacze zauważyli przy tym, że mechanizmy rozwoju cukrzycowych uszkodzeń mózgu i demencji są podobne. Postanowili więc sprawdzić, czy leki przeciwcukrzycowe mogą zmniejszać to ryzyko.

W ramach badania Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles oraz Uniwersytetu Arizońskiego w Phoenix wybrano substancje czynne należące do grupy glitazonów (inaczej: tiazolidinedionów lub agonistów PPAR-gamma), które dopuszczono do stosowania w Europie w 2000 roku. Należy do nich dostępny w Polsce doustny pioglitazon.

Sprawdź też:

Jak działa pioglitazon stosowany w insulinooporności?

Pioglitazon i pokrewne substancje zwiększają wrażliwość na działanie insuliny komórek wątroby, tłuszczowych i mięśniowych, a co za tym idzie – jej wykorzystanie w organizmie. W ten sposób przeciwdziałają oporności tkanek na działanie insulinę, która jest przyczyną rozwoju cukrzycy t. 2 i jej powikłań.

Glitazony działają przy tym na receptor, który reguluje przemiany tłuszczów i magazynowanie tkanki zapasowej. Pomagają zmniejszyć jej ilość, a zwiększyć beztłuszczową masę ciała, a także zredukować apetyt. Sprzyjają ponadto zwalczaniu przez organizm guzów nowotworowych. Te właściwości odkryto przed ok. 5 laty, teraz poznajemy kolejne korzyści ze stosowania leków.

Pioglitazon można stosować u pacjentów z insulinoopornością (element stanu przedcukrzycowego) i cukrzycą typu 2 w przypadku nietolerancji metforminy, która jest lekiem pierwszego wyboru przy rozpoczynaniu terapii cukrzycy, a także wtedy, gdy występują przeciwwskazania do jej zażywania. Pioglitazon nie jest jednak przeznaczony dla pacjentów z niewydolnością serca. Jak każdy rodzaj leku, ma też możliwe działania uboczne, jak zatrzymywanie wody w organizmie, obrzęk plamki żółtej (powikłanie w pacjentów z retinopatią cukrzycową) czy toksyczność wątrobowa.

Dowiedz się także:

Leczenie cukrzycy, które chroni przed demencją

W ramach badania analizowano dane medyczne ponad pół miliona osób, u których w ciągu 19 lat zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Wyniki prac opublikowano na łamach „BMJ Open Diabetes Research & Care”.

Czytaj także: Masz cukrzycę? Zagraża Ci również demencja. Cukrzyca w młodym wieku zwiększa ryzyko zaburzeń poznawczych. Nie dopuść do jej rozwoju

Stwierdzono, że w przypadku kuracji glitazonami, która trwała co najmniej rok:

  • zagrożenie rozwojem wszystkich typów demencji zmniejszyło się o 22 proc.,
  • ryzyko zdiagnozowania alzheimera zmalało o 11 proc.,
  • prawdopodobieństwo stwierdzenia demencji naczyniowej spadło o 57 proc.

– Nasze odkrycia pokazują dowody na słuszność takiego wyboru leku w przypadki łagodnej lub umiarkowanie nasilonej cukrzycy typu 2 tych pacjentów, u których występuje wysokie zagrożenie rozwojem demencji – powiedziała dr Jin J. Zhou, główna autorka badania z Uniwersytetu Kalifornijskiego.

Polecamy ponadto:

Cukier pod kontrolą

Dodaj firmę
Logo firmy Narodowy Fundusz Zdrowia Centrala
Warszawa, ul. Rakowiecka 26/30
Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia