Spis treści
Czym jest kawa kuloodporna?
Kawa z masłem inaczej nazywana jest kawą kuloodporną (ang. bulletproof coffee). Napój ten rozpowszechnił amerykański bloger stosujący dietę paleo, David Asprey. Pomysł ten narodził się w jego głowie, gdy w czasie wizyty w Tybecie pił herbatę z masłem z mleka jaków. Herbatę zamienił więc na kawę, a masło z mleka jaków na masło z mleka krowiego. Bloger zaleca stosować taki napój jako zamiennik węglowodanowego śniadania w diecie paleo, w której występuje bardzo mała ilość węglowodanów.
W Polsce kawę kuloodporną rozpowszechniła znana dietetyczka i żona piłkarza, Anna Lewandowska, która jednak nieco zmodyfikowała przepis i zamiast masła dodaje do niej olej kokosowy i masło klarowane oraz przyprawy takie jak kardamon i cynamon. Olej kokosowy zawiera kwasy tłuszczowe, witaminy A, z grupy B, cynk, żelazo i potas, jednak w połączeniu z kawą może prowadzić do szybkiego wzrostu związków tłuszczowych we krwi i przyczynić się do zatkania tętnic. To działanie hamuje dodatek masła klarowanego, które z kolei usprawnia procesy trawienne i pomaga obniżyć cholesterol.
Zobacz także:
Czy kawa z masłem jest zdrowa? Poznaj jej właściwości
Jak wiemy, kawa sama w sobie jest zdrowa, masło również posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości, chociaż wskazuje się także na jego niekorzystny wpływ na układ krążenia ze względu na podwyższanie poziomu cholesterolu we krwi. Należy także zwrócić uwagę na jakość masła, którego używamy do przygotowania kuloodpornej kawy, musi ono bowiem zawierać co najmniej 82 proc. tłuszczu i być wytwarzane ze śmietanki bez zbędnych dodatków. Takie masło wzbogaca nasz napój w witaminy A, D i E.