
Jogurt grecki zawiera dużo białka
W porównaniu ze zwykłym jogurtem jogurt grecki ma wyższą zawartość białka przy niższej zawartości węglowodanów.

Dobre źródło białka i innych składników odżywczych
Jogurt grecki jest bogaty w białko, które jest potrzebne do niemal wszystkich reakcji chemicznych w organizmie, zdrowego funkcjonowania układu odpornościowego, naprawy tkanek i nie tylko.
200-gramowa porcja jogurtu greckiego dostarcza 20 gramów białka, co czyni go produktem wysokobiałkowym. Oprócz białka jogurt grecki zawiera niezbędne witaminy i minerały (w tym witaminę B12, selen i cynk).

Może korzystnie wpływać na zdrowie kości
Jogurt grecki zawiera składniki odżywcze, które są niezbędnych do utrzymania zdrowia układu kostnego (m.in. białko, wapń, magnez i fosfor). Może też pomóc w zwiększeniu tworzenia się kości, większą gęstością mineralną kości oraz niższym ryzykiem osteopenii i osteoporozy wśród osób starszych.
Jak wykazało niewielkie badanie przeprowadzone wśród młodych mężczyzn, codzienne spożywanie jogurtu greckiego podczas uczestniczenia w treningach oporowych przez 12 tygodni pomogło zwiększyć tworzenie kości oraz zmniejszyć ich rozpad w porównaniu z przyjmowaniem placebo.

Może wspomagać regenerację mięśni i zdrowy skład ciała
Białko spożywane w wystarczającej ilości jest niezbędne dla naszego zdrowia i regeneracji mięśni. M.in. z tego powodu jogurt grecki to świetna przekąska potreningowa dla osób uprawiających sport. Dzięki wysokiej zawartości białka może sprzyjać syntezie białek mięśniowych i regeneracji organizmu.