Spis treści
Bakterie oporne na antybiotyki? To może być wina kawy
Może się wydawać, że poranna kawa nie wpływa na przebieg infekcji. Jednak naukowcy z uniwersytetów w Tybindze i Würzburgu odkryli, że substancje codziennego użytku, w tym kofeina, mogą wpływać na działanie antybiotyków. Ich badania, opublikowane w czasopiśmie PLOS Biology, rzucają nowe światło na problem oporności bakterii na leki.
Zespół naukowców pod kierownictwem profesor Any Rity Brochado zbadał jak 94 popularne substancje, w tym leki i składniki żywności, wpływają na bakterię Escherichia coli (E. coli). Skupiono się na regulatorach genów i białkach transportowych, które działają jak pompy i pory w komórce bakteryjnej, kontrolując, co dostaje się do jej wnętrza.
– Nasze dane pokazują, że kilka substancji może subtelnie, ale systematycznie wpływać na regulację genów u bakterii – mówi doktorant Christoph Binsfeld, pierwszy autor badania.
Okazało się, że kofeina aktywuje regulator genu o nazwie Rob, co prowadzi do zmian w białkach transportowych. W rezultacie chorobotwórcza bakteria E. coli zaczyna gorzej wchłaniać antybiotyki, takie jak cyprofloksacyna, co znacznie osłabia ich skuteczność. W rezultacie kofeina osłabia działanie tego antybiotyku.
Ten mechanizm naukowcy opisują jako „interakcję antagonistyczną”, która sprawia, że bakterie stają się mniej podatne na leczenie, nawet jeśli nie wykształciły klasycznej oporności.
– Kofeina uruchamia kaskadę zdarzeń, zaczynając od regulatora genu Rob, a kończąc na zmianie kilku białek transportowych w E. coli – co z kolei prowadzi do zmniejszonego wchłaniania antybiotyków, takich jak cyprofloksacyna – wyjaśnia prof. Ana Rita Brochado, kierowniczka badania.
Dieta może ułatwiać lub utrudniać leczenie infekcji
Odkrycie to jest przełomowe, ponieważ sugeruje, że nasza codzienna dieta może mieć wpływ na przebieg leczenia. To zjawisko zaobserwowano u bakterii E. coli, ale już nie u blisko z nią spokrewnionej Salmonella enterica. Oznacza to, że każda bakteria reaguje na bodźce środowiskowe w inny sposób.
– Takie fundamentalne badania nad wpływem substancji spożywanych codziennie podkreślają kluczową rolę nauki w zrozumieniu i rozwiązywaniu rzeczywistych problemów – podkreśla prof. dr hab. Karla Pollmann.
Badanie otwiera drogę do lepszego zrozumienia zjawiska oporności na antybiotyki. Może to mieć wpływ na przyszłe terapie, a lekarze mogą w przyszłości zalecać pacjentom unikanie konkretnych produktów (takich jak kawa) podczas leczenia.








