Beta-karoten – właściwości i działanie na organizm. Najlepsze źródła beta-karotenu
Beta-karoten, czyli prowitamina A (retinol) to związek chemiczny występujący naturalnie w wielu warzywach i owocach o pomarańczowym kolorze. Beta-karoten m.in....
Odpowiedni poziom witaminy D we krwi to mniejsze ryzyko powikłań COVID-19 u osób hospitalizowanych z powodu tej choroby
Witamina D jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wyniki kolejnych badań pokazują, że osoby z niedoborem witaminy D są bardziej...
Dlaczego trzeba jeść błonnik? Rodzaje i właściwości błonnika pokarmowego, wpływ na zdrowie i odchudzanie oraz polecane źródła tego składnika
Błonnik pokarmowy to składnik niezbędny dla zachowania zdrowia pomimo faktu, że w organizmie prawie nie ulega strawieniu. Wspomaga jednak trawienie, wspiera...
Witamina A z roślinnych źródeł chroni przed złośliwym nowotworem skóry – donoszą naukowcy z Brown University
Witamina A w postaci beta-karotenu i spokrewnionych z nim związków zmniejsza ryzyko rozwoju raka kolczystokomórkowego, który należy do najczęstszych nowotworów...
Co to jest rutyna? Właściwości, działanie i zastosowanie, jakie ma rutozyd
Rutyna to naturalny antyoksydant pochodzenia roślinnego, zaliczany do grupy flawonoidów. Z pewnością każdy nie raz stosował leki bez recepty zawierające rutynę,...
Wapń – właściwości, źródła pokarmowe i zapotrzebowanie. Objawy niedoboru i nadmiaru wapnia
Wapń to składnik mineralny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego właściwy poziom we krwi warunkuje nie tylko odpowiedni stan kości...
Laktoza – co to jest i w jakich produktach występuje? Jakie objawy wywołuje nietolerancja laktozy? Czy mleko bez laktozy to dobry wybór?
Laktoza to związek należący do cukrów, który występuje naturalnie w mleku wszystkich ssaków, a także większości ich przetworów. Jest też składnikiem o szerokim...
Tłuszcze nasycone – źródła pokarmowe i wpływ na organizm człowieka. Czy kwasy tłuszczowe nasycone są szkodliwe dla zdrowia?
Tłuszcze nasycone, czyli kwasy tłuszczowe nasycone zawarte są w smalcu, tłustym mięsie, maśle i innych produktach odzwierzęcych. Co ciekawe występują również w...
Witamina A – występowanie, właściwości i zapotrzebowanie. Skutki nadmiaru i niedoboru witaminy A
Witamina A jest ważnym składnikiem diety niezbędnym do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Ma wpływ na kondycję skóry, ostrość i jakość wzroku, oraz...
Babka płesznik (psyllium): właściwości, dawkowanie, wskazania i przeciwwskazania. Babka płesznik na odchudzanie, zaparcia i cholesterol
Babka płesznik, inaczej psyllium, cechuje się bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego i śluzów o korzystnym wpływie na funkcjonowanie układu trawiennego....
Witamina B1 (tiamina): występowanie, działanie i zapotrzebowanie. Skutki, jakie niesie za sobą niedobór witaminy B1 i jej nadmiar w diecie
Witamina B1 (tiamina) jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu i przemian węglowodanów oraz tworzenia nukleotydów budujących DNA. Jej niedobór może spowodować...
Zdrowe tłuszcze – podział. W jakich produktach znajdują się zdrowe tłuszcze? Dlaczego i w jakich ilościach należy je jeść?
Zdrowe tłuszcze to określenie stosowane w odniesieniu do nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego oraz tłuszczu zawartego w tłustych rybach...
Dieta w ciąży – zasady i zalecenia. Praktyczne porady, co jeść w ciąży i ile można przytyć. Na czym polega dieta cukrzycowa w ciąży?
Dieta w ciąży jest bardzo istotna zarówno dla zdrowia przyszłej mamy, jak i rozwijającego się w jej łonie dziecka. Odżywianie w ciąży powinno być dobrze...
Produkty bogate w wapń – pochodzenia zwierzęcego i roślinne produkty zawierające wapń. Przyswajalność wapnia ze źródeł pokarmowych
Produkty bogate w wapń, które pierwsze przychodzą na myśl, to mleko i przetwory mleczne, ale zawartość tego składnika z żywności roślinnej nie jest niska. Wapń...
Węglowodany: czym są, jakie mają właściwości i gdzie występują? Węglowodany proste, czy złożone – które z nich są zdrowsze?
Węglowodany to główne źródło energii dla organizmu. Pełnią rolę paliwa niezbędnego dla pracujących mięśni oraz wszystkich komórek ciała. Wyróżnia się...
Witamina E – występowanie, właściwości i działanie. Konsekwencje niedoboru i nadmiaru witaminy E
Witamina E to rozpuszczalny w tłuszczach związek o silnych właściwościach przeciwutleniających. Niezwykłość swą zawdzięcza głównie korzystnemu wpływowi na...
Przedawkowanie witaminy C – objawy i skutki. Zapotrzebowanie na witaminę C oraz jej rola w funkcjonowaniu organizmu
Przedawkowanie witaminy C, czyli kwasu askorbinowego z konwencjonalną dietą, jest trudne. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w przypadku suplementów diety i leków...
Witamina B6 (pirydoksyna) – działanie, zapotrzebowanie i źródła pokarmowe. Konsekwencje niedoboru witaminy B6 i jej nadmiaru
Witamina B6 wchodzi w skład kompleksu witamin B, które odgrywają znaczące role w ludzkim organizmie. Szacuje się, że witamina B6 (wit B6) bierze udział w...
Żelazo – norma dla różnych grup wiekowych. Role żelaza w organizmie, a także skutki niedoboru i nadmiaru żelaza we krwi
Żelazo – norma tego pierwiastka różni się w zależności od wieku i płci badanej osoby. Ten pierwiastek pełni istotne role w organizmie człowieka, dlatego zarówno...
Witamina K – właściwości, nadmiar i niedobór witaminy K, występowanie i rodzaje. Dlaczego witamina K dla noworodka, jak taka ważna?
Witamina K to nie jeden, a co najmniej trzy związki. Występują one w wielu warzywach, owocach i grzybach. Pełnią szereg ważnych funkcji w organizmie, przede...
Białko w diecie – działanie i dzienne zapotrzebowanie. Najlepsze produkty bogate w białko i aminokwasy egzogenne
Białko to składnik niezbędny do życia, a jego ilość w diecie wpływa na stan zdrowia i masę ciała. Decyduje też o tym, jak szybko tracimy kilogramy podczas...






























