Białko roślinne – 15 najlepszych produktów nie tylko dla wegan
Nie tylko mięso jest bogate w białko! Zapewnią je też produkty roślinne, które służą zdrowemu sercu i szczupłej figurze. Sięgać po nie warto nie tylko na diecie...
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) w profilaktyce współczesnych chorób
Antyoksydanty to ogromna grupa bioaktywnych związków w większości pochodzących z roślin, które hamują stres oksydacyjny w organizmie – stan wywołany nadmiarem...
Właściwości zdrowotne i źródła pokarmowe kwasów omega-3 i omega-6
Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania wszystkich organów w ciele człowieka. Korzystny wpływ wykazują przede wszystkim na...
Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Które z nich są zdrowe?
Kwasy tłuszczowe to elementy budulcowe tłuszczów zawartych w pokarmach roślinnych i zwierzęcych. Wyróżniamy kwasy tłuszczowe nasycone, które sprzyjają chorobom...
Beta-karoten nie tylko na opalanie. Właściwości, działanie i źródła prowitaminy A
Beta-karoten, czyli prowitamina A (retinol) to związek chemiczny występujący naturalnie w wielu warzywach i owocach o pomarańczowym kolorze. Beta-karoten m.in....
Taki poziom witaminy D we krwi zmniejsza ryzyko powikłań COVID-19
Witamina D jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wyniki kolejnych badań pokazują, że osoby z niedoborem witaminy D są bardziej...
Dlaczego błonnik jest kluczowy dla zdrowia?
Błonnik pokarmowy to składnik niezbędny dla zachowania zdrowia pomimo faktu, że w organizmie prawie nie ulega strawieniu. Wspomaga jednak trawienie, wspiera...
Witamina A z roślin chroni przed złośliwym nowotworem skóry
Witamina A w postaci beta-karotenu i spokrewnionych z nim związków zmniejsza ryzyko rozwoju raka kolczystokomórkowego, który należy do najczęstszych nowotworów...
Czym jest rutyna i kto powinien ją stosować?
Rutyna to naturalny antyoksydant pochodzenia roślinnego, zaliczany do grupy flawonoidów. Z pewnością każdy nie raz stosował leki bez recepty zawierające rutynę,...
Właściwości wapnia, źródła pokarmowe i skutki niedoboru
Wapń to składnik mineralny niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego właściwy poziom we krwi warunkuje nie tylko odpowiedni stan kości...
W czym jest laktoza i jakie objawy daje jej nietolerancja?
Laktoza to związek należący do cukrów, który występuje naturalnie w mleku wszystkich ssaków, a także większości ich przetworów. Jest też składnikiem o szerokim...
Tłuszcze nasycone nie są zdrowie. Sprawdź, gdzie występują
Tłuszcze nasycone, czyli kwasy tłuszczowe nasycone zawarte są w smalcu, tłustym mięsie, maśle i innych produktach odzwierzęcych. Co ciekawe występują również w...
Jakie właściwości ma witamina A? W jakich produktach występuje?
Witamina A jest ważnym składnikiem diety niezbędnym do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Ma wpływ na kondycję skóry, ostrość i jakość wzroku, oraz...
Pistacje – kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Pistacje to orzechy nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowe. Wprawdzie solone orzechy pistacjowe zawierają dużo sodu i nie powinny być spożywane przez osoby...
Babka płesznik: wskazania do stosowania i dawkowanie
Babka płesznik, inaczej psyllium, cechuje się bardzo wysoką zawartością błonnika pokarmowego i śluzów o korzystnym wpływie na funkcjonowanie układu trawiennego....
Witamina B1: występowanie, działanie i zapotrzebowanie
Witamina B1 (tiamina) jest niezbędna do prawidłowego metabolizmu i przemian węglowodanów oraz tworzenia nukleotydów budujących DNA. Jej niedobór może spowodować...
W jakich produktach znajdują się zdrowe tłuszcze?
Zdrowe tłuszcze to określenie stosowane w odniesieniu do nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego oraz tłuszczu zawartego w tłustych rybach...
Dieta w ciąży – zasady i zalecenia. Ile można przytyć?
Dieta w ciąży jest bardzo istotna zarówno dla zdrowia przyszłej mamy, jak i rozwijającego się w jej łonie dziecka. Odżywianie w ciąży powinno być dobrze...
Produkty bogate w wapń – tabela
Produkty bogate w wapń, które pierwsze przychodzą na myśl, to mleko i przetwory mleczne, ale zawartość tego składnika z żywności roślinnej nie jest niska. Wapń...
Węglowodany proste, czy złożone – które z nich są zdrowsze?
Węglowodany to główne źródło energii dla organizmu. Pełnią rolę paliwa niezbędnego dla pracujących mięśni oraz wszystkich komórek ciała. Wyróżnia się...
Witamina E – występowanie, właściwości i działanie
Witamina E to rozpuszczalny w tłuszczach związek o silnych właściwościach przeciwutleniających. Niezwykłość swą zawdzięcza głównie korzystnemu wpływowi na...
Czy można przedawkować witaminę C z tradycyjną dietą?
Przedawkowanie witaminy C, czyli kwasu askorbinowego z konwencjonalną dietą, jest trudne. Zupełnie inaczej sprawa wygląda w przypadku suplementów diety i leków...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Kawiarnie
Dodano wczoraj w kategorii Restauracje
Dodano 2 dni temu w kategorii Serwis komputerowy