Łączenie tych produktów może ci zaszkodzić. Którym potrawom ze sobą nie po drodze? Oto fakty i mity związane z łączeniem składników
Prawidłowo skomponowana dieta powinna dostarczyć wszystkich niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Niestety niektóre produkty zawierają substancje...
Powrót do korzeni zbawienny dla zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto spożywać te korzenie i kłącza. Ich właściwości mogą poprawić stan zdrowia
Jadalne korzenie i kłącza roślin są znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych. Najpopularniejsze jadalne korzenie to warzywa spichrzowe, takie jak...
Ten rodzaj tłuszczu sprzyja nowotworom u mężczyzn! Sprawdź, które produkty warto ograniczyć!
Kwas palmitynowy to najczęściej spożywany nasycony kwas tłuszczowy w diecie. Nie jest składnikiem niezbędnym, ale spożywamy go w namiarze – to efekt...
Jesz te produkty? Uważaj, bo ich spożycie może powodować zaparcia! Czego unikać w takiej sytuacji?
Zaparcie to problem polegający na zaburzeniu wypróżniania się. Zdrowy człowiek powinien robić to 1-2 razy dziennie, tymczasem u wielu osób tak nie jest. Szacuje...
Fosfor – właściwości i źródła w żywności. Dobowe zapotrzebowanie na fosfor, objawy niedoboru i skutki nadmiaru
Fosfor jest pierwiastkiem mineralnym niezbędnym do budowy kości i funkcjonowania układu nerwowego. Zapotrzebowanie na fosfor zależy przede wszystkim od wieku...
Witamina D3 – działanie, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe i suplementacja. Jakie są skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D dla zdrowia?
Witamina D3 to składnik diety niezbędny do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Liczne badania naukowe potwierdzają, że rola witaminy D3 nie kończy się...
Inulina - co to jest i jak stosować ten prebiotyk? Jakie właściwości ma inulina z cykorii i dlaczego jej szkodliwość to mit?
Inulina jako zamiennik cukru i tłuszczu chętnie stosowana jest w dietach odchudzających. Regularne spożywanie inuliny obniża wysoki cholesterol oraz reguluje...
Selen – właściwości i źródła w jedzeniu. Objawy niedoboru selenu, dawkowanie i skutki nadmiaru. Na co pomaga selen organiczny w tabletkach?
Selen to pierwiastek antyoksydacyjny, który pełni kluczową rolę w reakcjach odpornościowych i ochronie przed rakiem. Gdy go brakuje, wzrasta ryzyko rozwoju...
Cynk w tabletkach pomaga na odporność, trądzik, płodność, włosy i paznokcie. Dawkowanie i wskazówki w stosowaniu cynku w tabletkach
Cynk w tabletkach to suplement diety stosowany, wówczas gdy pojawiają się objawy wskazujące na niedobór cynku w diecie. Cynk na włosy, skórę i paznokcie stosują...
Cynk – właściwości, źródła, objawy niedoboru i skutki nadmiaru. Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na cynk i jaki ma wpływ na odporność?
Cynk to ważny mikroelement pełniący szereg istotnych funkcji w ludzkim organizmie. Ponieważ jest niezbędny w procesach immunologicznych, niedobór cynku w diecie...
Czym jest witamina C lewoskrętna? Jakie formy kwasu askorbinowego zawierają suplementy diety, a gdzie występuje naturalna witamina C?
Witamina C lewoskrętna jest w ostatnich latach reklamowana jako najlepsza na rynku forma tego związku, choć z drugiej strony pojawiają się głosy określające ją...
Niedobory w diecie są groźne dla zdrowia! Zobacz, jakie choroby powodują niedobory witamin i minerałów
Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zapewnia pełnowartościowy i odżywczy pokarm, który gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy,...
Siarka – właściwości i zastosowanie na włosy, skórę, paznokcie i stawy. Czym jest MSM i jak działa siarka organiczna w suplementach diety?
Siarka ma wiele zastosowań pielęgnacyjnych i leczniczych. Zawarta jest w kosmetykach przeznaczonych do cery młodej, tłustej i trądzikowej, a także preparatach...
Witaminy – działanie, dzienne zapotrzebowanie i najlepsze źródła. Kto i kiedy potrzebuje więcej poszczególnych witamin?
Witaminy należą do związków których organizm nie potrafi wytwarzać samodzielnie w odpowiednich ilościach. Ponieważ są niezbędne dla zachowania zdrowia, stanowią...
Jak uniknąć niedoboru witamin? Dlaczego witaminy A, D, E, K, C i z grupy B są niezbędne? Sprawdź, kiedy brać suplementy diety z witaminami
Witaminy to składniki, bez których prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie jest możliwe. Potrzebujemy ich jedynie w niewielkich ilościach, ale nawet nieznaczny...
Suplementy diety w ochronie przed COVID-19. Czy składniki odżywcze mogą zapobiegać infekcji koronawirusem SARS-CoV-2?
Odporność na infekcje oddechowe w dużej mierze uzależnione jest od stanu odżywienia organizmu. Niedobory pewnych składników odżywczych sprzyjają zachorowaniu...
Elektrolity – czym są, jakie są przyczyny i objawy ich niedoboru oraz jak uzupełnić elektrolity? Wskazania do badania elektrolitów we krwi
Elektrolity (czyli sole jonów takich jak np.: potas, magnez, sód czy wapń) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Ich poziom we krwi...
Magnez – właściwości i źródła. Jakie objawy powoduje niedobór magnezu? Cytrynian, chlorek i siarczan magnezu: który suplement jest lepszy?
Magnez to zasadowy pierwiastek zasadowy o kluczowym znaczeniu dla kości i metabolizmu, ale deficytowy w naszej diecie. Niedobór magnezu to problem powszechny,...
Gdzie jest białko roślinne? Najlepsze produkty bogate w białko wegańskie, które są korzystne dla zdrowia i figury
Nie tylko mięso jest bogate w białko! Zapewnią je też produkty roślinne, które służą zdrowemu sercu i szczupłej figurze. Sięgać po nie warto nie tylko na diecie...
Antyoksydanty – co to jest antyoksydacja? Jak działają przeciwutleniacze w żywności i w tabletkach? Jak zwalczać stres oksydacyjny?
Antyoksydanty to ogromna grupa bioaktywnych związków w większości pochodzących z roślin, które hamują stres oksydacyjny w organizmie – stan wywołany nadmiarem...
Omega-3 i omega-6 – właściwości zdrowotne i źródła pokarmowe. Dlaczego kwasy omega są ważnym składnikiem codziennej diety?
Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania wszystkich organów w ciele człowieka. Korzystny wpływ wykazują przede wszystkim na...
Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone – czym są i jakie są ich źródła? Normy spożycia
Kwasy tłuszczowe to elementy budulcowe tłuszczów zawartych w pokarmach roślinnych i zwierzęcych. Wyróżniamy kwasy tłuszczowe nasycone, które sprzyjają chorobom...































