Dlaczego warto jeść truskawki? Przepis na sorbet truskawkowy
Truskawki to nieocenione źródło wartości odżywczych, które zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu człowieka. Truskawki to owoce jagodowe odznaczające...
12 trików odchudzających pyszne, lecz tuczące dania!
Niskokaloryczne ciasto, lekki hamburger i odchudzony schabowy? To możliwe, pod warunkiem zastosowania trików obniżających kaloryczność ulubionych, lecz...
Dlaczego gotowanie na parze jest najzdrowsze?
Gotowanie na parze jest uważane za najzdrowszy sposób obróbki cieplnej jedzenia. Wyjaśniamy, jakie ma zalety i pod jakim względem przewyższa inne metody...
Uwaga na „wody” smakowe – takie napoje mogą szkodzić!
Wciąż pijemy za mało wody. Czy jednak ta ze „smakiem” to dobry wybór dla kogoś, kto nie lubi czystej? Wyjaśniamy, jaki skład powinien mieć taki napój, który...
Jak działa na organizm olej kokosowy?
Olej kokosowy słynie z korzystnego działania na zdrowie i urodę, i chociaż część z pozytywnych opinii znajduje naukowe potwierdzenie, w wielu przypadkach...
Top 13 mitów żywieniowych. Sprawdź, czy też w nie wierzysz!
Dietetycy na codziennie spotykają się z wieloma mitami żywieniowymi, które są zobowiązani wyjaśnić swoim podopiecznym. Galeria jest zbiorem 13 z nich, które...
Len mielony – jakie ma właściwości i na co pomaga?
Len mielony, czyli rozdrobnione siemię lniane, jest określany mianem superproduktu (superfood), ponieważ stanowi prawdziwą skarbnicę cennych dla zdrowia...
Właściwości suszonych pomidorów oraz ich kaloryczność
Suszone pomidory, chociaż nie wyglądają apetycznie, są bardzo smaczne i wyraziste w smaku. Najważniejszą wartością odżywczą wyróżniającą suszone pomidory jest...
Ksylitol ma działanie przeciwpróchnicze i zastąpi cukier
Ksylitol to niskokaloryczna alternatywa dla białego i brązowego cukru. Ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez udziału insuliny, dlatego mogą go...
Karob – zamiennik kakao o cennych właściwościach
Karob to inaczej mączka chleba świętojańskiego, z której pozyskuje się gumę karobową – substancję zagęszczającą dodawana m.in. do wyrobów cukierniczych i...
Właściwości zdrowotne liczi i zastosowanie nietypowego owocu
Liczi to owoc o niecodziennym wyglądzie. Ma kształt kulisty lub lekko stożkowaty i na pierwszy rzut oka przypomina malinę, lub truskawkę. Liczi ma skórkę w...
Kasza bulgur – kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Kasza bulgur jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu i w Turcji. Tradycyjnie stosowana jest jako dodatek do dań mięsnych lub podawana z warzywami (np....
Mleko sojowe – czym jest i jakie ma właściwości?
Mleko sojowe to produkt, który na stałe już zagościł w większości polskich sklepów. W diecie wielu osób stosowane jest zamiast mleka krowiego. Zobacz, czym...
Kasza jaglana – kalorie, właściwości i indeks glikemiczny
Kasza jaglana, czyli tak zwane jagły, to najstarszy z rodzajów kasz. Kasza jaglana jest lekkostrawna bogata w żelazo i siarkę, do tego smaczna i tania....
Pestki słonecznika – kalorie, wartość odżywcza i właściwości
Pestki słonecznika są jednym z najlepszych źródeł witaminy E, a zawierają też sporo innych korzystnych dla zdrowia substancji. Podobnie jak różnorodne orzechy,...
Pistacje – kalorie, wartości odżywcze i właściwości
Pistacje to orzechy nie tylko smaczne, ale też niezwykle zdrowe. Wprawdzie solone orzechy pistacjowe zawierają dużo sodu i nie powinny być spożywane przez osoby...
Masło klarowane – właściwości, kalorie i zastosowanie
Masło klarowane, inaczej masło ghee, to dobra alternatywa dla tradycyjnego masła w kostce. W przeciwieństwie do niego nadaje się do smażenia potraw w wysokiej...
Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów
Zdrowa dieta to nie tylko wybór naturalnej żywności. Nawet najlepszy produkt może stracić swoje cenne właściwości, a nawet stać się źródłem szkodliwych...
Czerwone wino w profilaktyce chorób wieku starczego?
Jak donoszą naukowcy, niewielkie ilości resweratrolu, składnika winogron i czerwonego wina, mogą wzmocnić korzystne działanie estrogenu, tj. ochrona przed...
Jak przygotować pożywne i pyszne śniadanie dla dzieci?
Śniadanie dla dzieci powinno być obowiązkowym punktem każdego poranka, ponieważ odpowiednie żywienie i aktywność fizyczna są podstawą zdrowia we wszystkich...
Parówki – kalorie i składniki
Parówki to wysokoprzetworzony produkt mięsny zaliczany do wędlin. Są wysokokaloryczne i w większości przypadków mało wartościowe pod względem odżywczym. Zwykle...
W jakich produktach znajdują się zdrowe tłuszcze?
Zdrowe tłuszcze to określenie stosowane w odniesieniu do nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego oraz tłuszczu zawartego w tłustych rybach...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 11 godzin temu w kategorii Agencje reklamowe
Dodano 12 godzin temu w kategorii Weterynarz
Dodano 13 godzin temu w kategorii Auto detaling
Dodano 14 godzin temu w kategorii Psychoterapeuta