GIS wycofuje dwie partie ciastek z popularnej sieci. W wafelkach wykryto substancje o działaniu rakotwórczym i genotoksycznym

Marta Siesicka-Osiak
Opracowanie:
Kolejny produkt spożywczy został wycofany przez GIS ze względu na zawartość substancji groźnych dla zdrowia.
Kolejny produkt spożywczy został wycofany przez GIS ze względu na zawartość substancji groźnych dla zdrowia. zdjęcie ilustracyjne / Sylwester Ficek / Pexels
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z rynku kolejnych partii żywności. Tym razem chodzi o słodycze z popularnej sieci handlowej. Wykryto w nich wysoką zawartość estrów kwasów tłuszczowych, które uważane są za rakotwórcze i genotoksyczne. Ich występowanie w produktach spożywanych przez dzieci jest szczególnie niebezpieczne.

Spis treści

GIS wycofuje ciastka, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie

Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu wysokiej zawartości estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w ciastkach Unicorn wheels 220 g, marki Aldiva, dostępnych w sieci sklepów TEDi. Zanieczyszczone partie produktu zostały wycofane ze sprzedaży.

Numery wycofanych partii to:

  • 10792002021000000255, data minimalnej trwałości: 23.12.2023,
  • 12252002021000000150, data minimalnej trwałości: 04.09.2023.

Producent: Modern Chocolate GmbH Robert-Bosch-Straße 32, 63303 Dreieich, Niemcy

Jak podaje GIS, biorąc pod uwagę, że wycofany ze sprzedaży produkt jest przeznaczony dla dzieci i/lub niemowląt, spożycie produktu przez tę grupę konsumentów wiąże się z istotnym ryzykiem dla zdrowia. Ciastka można zwrócić lub wymienić na inny towar o tej samej wartości w dowolnym sklepie TEDi.

Czym są estry kwasów tłuszczowych i dlaczego są groźne dla zdrowia?

Estry 2- i 3-monochloropropanodiolu (MCPDE) powstają najczęściej jako zanieczyszczenia podczas procesu rafinacji olejów roślinnych stosowanych do produkcji żywności. Uwalnia się wówczas potencjalnie rakotwórczy 3-monochloropropanodiol (3-MCPD).

Estry glicydowe kwasów tłuszczowych to także zanieczyszczenia żywności występujące na najwyższych poziomach rafinowanych olejów i tłuszczów roślinnych. Są hydrolizowane w glicydzie w przewodzie pokarmowym. Glicyd jest związkiem uważanym za genotoksyczny i kancerogenny.

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
25 stycznia, 17:39, Gość:

Dziękujemy niemcy za taką przekąskę.

Dlaczego nie dadzą tego zjeść właścicielowi zakładu. Nakarmić niemioszka.

Mogliby też wysłać jako dar na Ukrainę. Banderowcy bardzo lubią ciasteczka.

G
Gość
Dziękujemy niemcy za taką przekąskę.

Dlaczego nie dadzą tego zjeść właścicielowi zakładu. Nakarmić niemioszka.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia