Spis treści
GIS wycofuje ciastka, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu wysokiej zawartości estrów 3-monochloropropanodiolu (3-MCPD) oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych w ciastkach Unicorn wheels 220 g, marki Aldiva, dostępnych w sieci sklepów TEDi. Zanieczyszczone partie produktu zostały wycofane ze sprzedaży.
Numery wycofanych partii to:
- 10792002021000000255, data minimalnej trwałości: 23.12.2023,
- 12252002021000000150, data minimalnej trwałości: 04.09.2023.
Producent: Modern Chocolate GmbH Robert-Bosch-Straße 32, 63303 Dreieich, Niemcy
Jak podaje GIS, biorąc pod uwagę, że wycofany ze sprzedaży produkt jest przeznaczony dla dzieci i/lub niemowląt, spożycie produktu przez tę grupę konsumentów wiąże się z istotnym ryzykiem dla zdrowia. Ciastka można zwrócić lub wymienić na inny towar o tej samej wartości w dowolnym sklepie TEDi.
Czym są estry kwasów tłuszczowych i dlaczego są groźne dla zdrowia?
Estry 2- i 3-monochloropropanodiolu (MCPDE) powstają najczęściej jako zanieczyszczenia podczas procesu rafinacji olejów roślinnych stosowanych do produkcji żywności. Uwalnia się wówczas potencjalnie rakotwórczy 3-monochloropropanodiol (3-MCPD).
Estry glicydowe kwasów tłuszczowych to także zanieczyszczenia żywności występujące na najwyższych poziomach rafinowanych olejów i tłuszczów roślinnych. Są hydrolizowane w glicydzie w przewodzie pokarmowym. Glicyd jest związkiem uważanym za genotoksyczny i kancerogenny.
Źródła:
- Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności Główny Inspektorat Sanitarny
- ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2018/290 Komisja Unii Europejskiej
- Occurrence of 2- and 3-monochloropropanediol esters (MCPDE) in infant formula products on the Canadian market between 2015 and 2019 Food Additives & Contaminants