Te produkty mają najwięcej cukru. Unikaj ich, by schudnąć i chronić się przed chorobami. Poznaj słodkich rekordzistów
Nie da się schudnąć, jedząc dużo cukru. Ograniczenie go może za to zdziałać cuda! W pierwszej kolejności warto wziąć się za „cukrowe bomby”, które często...
Dlaczego po winie boli głowa? Odwieczna zagadka wreszcie rozwiązana. Naukowcy wskazują na przyczynę dolegliwości nawet po małym kieliszku
Po kieliszku czerwonego wina boli cię głowa? Naukowcy odkryli właśnie tajemnicę tych dolegliwości. Odpowiedź może szokować, ale dostarcza też pewnych pomysłów...
Zastanów się dwa razy, zanim kupisz dziecku. Czekoladowe mikołaje to źródło niebezpiecznych zanieczyszczeń. Toksyny pochodzą m.in. z ropy
Czekoladowy mikołaj to drobny upominek, który w okolicy Świąt Bożego Narodzenia chętnie dajemy dzieciom. Tymczasem badania pokazują, że najlepiej byłoby...
Te 2 produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita. Naukowcy wskazali je wśród ponad setki różnych pokarmów. Polacy spożywają je masowo
Po te produkty przeciętny Polak sięga zbyt często. To właśnie one w największym stopniu przyczyniają się do rozwoju złośliwego raka jelita grubego, gdy porówna...
Grzane wino na długie jesienne wieczory. Podajemy prosty przepis. Dodaj te przyprawy do grzańca, aby był zdrowszy i smaczniejszy
Grzane wino pijemy w niemal niezmienionej postaci od starożytności. Aromatyczne korzenne przyprawy i dodatek słodkiego miodu, sprawiają, że grzaniec nie tylko...
Ekspert radzi co jeść na jesienną chandrę. Wypróbuj przepisy na szybką sałatkę i prostą kanapkę. Ukoją nerwy i pomogą się zrelaksować
Ciągłe uczucie napięcia, stresu lub lęku – takie objawy często towarzyszą sezonowemu obniżeniu nastroju. W tym trudnym czasie warto szczególnie zadbać o dietę,...
Kawa przeciw COVID-19. Naukowcy potwierdzili wspaniałą wiadomość dla kawoszy. Popularny napój może chronić przed koronawirusem
Picie kawy to nawyk, który okazuje się mieć wiele pozytywnych konsekwencji. Jedną z nich jest zwiększona ochrona przed koronawirusem. Naukowcy potwierdzili, że...
Te produkty mają najwięcej soli. Zmniejsz jej ilość, a obniżysz ciśnienie jak lekami. Naukowcy mówią, że to działa u 3 na 4 osoby
Nadmiar soli w diecie prowadzi do nadciśnienia i jego powikłań. Tymczasem niskosodowa dieta obniża ciśnienie krwi już w tydzień i to niezależnie od...
Likier anyżkowy przygotujesz z krajowego zioła. Ten leczniczy trunek pomaga na trawienie i kaszel. Nie pomyl tych nasion z anyżem i kminkiem
Anyżek to polska przyprawa często mylona z anyżem i fenkułem, której właściwa nazwa brzmi biedrzeniec anyż. Ze względu na cenne właściwości nasion zawierający...
Spadek energii? Wypróbuj te triki zamiast kawy. Zobacz nieoczywiste sposoby na pobudzenie, które pomogą ci przetrwać popołudnie
Spadek energii po południu to rzecz normalna, co jednak robić, gdy jej brak utrudnia nam funkcjonowanie? Na takie „zjazdy” są lepsze sposoby niż te, które od...
Jaka pora jest najgorsza na picie czarnej herbaty? Poranek, wieczór czy czas posiłku? To szczególnie ważne dla osób z niedokrwistością
Herbata to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Jest ceniona za zawartość antyoksydantów. Badania potwierdzają jej ochronne działanie...
Awokado na cukrzycę? Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, ale nie u każdego
Awokado może pomóc kontrolować poziom cukru i insuliny we krwi. Jednak nie u wszystkich. U niektórych osób badacze wykryli „biomarkery spożycia awokado”, dzięki...
Pierś z kurczaka – ile ma kalorii? Wartość odżywcza i właściwości filetów drobiowych
Pierś z kurczaka to bogate w białko i niskotłuszczowe mięso. Stanowi element wielu dań ze względu na szybkość w przygotowaniu i delikatny smak. Ten...
Tania dieta dla cukrzyka. Oto jadłospis budżetowy i proste przepisy kuchni polskiej. Leczenie cukrzycy dietą jest dostępne na każdą kieszeń
Cukrzyca to choroba, której leczenie bezwzględnie wymaga właściwego żywienia. Niestety, oficjalne zalecania proponowane pacjentom są często niewykonalne, a...
Ortoreksja: zaburzenie brane za objaw zdrowia. Może wynikać z choroby, ale też ją powoduje, czy grozi i tobie?
Starasz się jeść zdrowo i przeżywasz każde odstępstwo od diety? Dobre odżywianie może łatwo przerodzić się w obsesję, o co szczególnie łatwo w dzisiejszych...
Ten produkt dwukrotnie zwiększa ryzyko śmierci sercowej u alergików. Sięga po niego większość Polaków i nie wie, że jest uczulonym
Czy popularne produkty spożywcze mogą szkodzić sercu? Niestety, tak, a dotyczy to zwłaszcza osób, które nie zauważają swoich objawów lub je ignorują. Jedzenie...
Uwaga na niebezpieczny makaron! GIS wycofuje produkt po wykryciu substancji zagrażającej konsumentom
Klienci, którzy kupią ten makaron, są zagrożeni poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. W wyrobie wykryto substancję, która nie powinna tam się znaleźć. Ze...
Kolejne popularne produkty spożywcze skażone Salmonellą. GIS ostrzega: to zagrożenie dla zdrowia. Czy masz je w swojej kuchni?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w środę 8 listopada ostrzeżenie dotyczące wykrycia Salmonelli w jednej partii sezamu łuskanego oraz w jednej partii...
Zdrowy zamiennik cukru. Ten syrop wygląda jak miód, ale ma inne zalety. Choć jest słodki, wciąż warto po niego sięgać
Zamienników cukru jest wiele i trudno wybrać ten najlepszy. Najbardziej polecane naturalne produkty wciąż mają cukry proste, ale komplet zawartych w nich...
To nasze dziedzictwo narodowe. Zamiast miodu manuka wybierz polski odpowiednik. Wspiera odporność i serce, pielęgnuje i wzmacnia
Miód rzepakowy, gryczany czy lipowy są dobrze znane. Miód fasolowy jednak do nich nie należy, a szkoda, bo jest on naszym dziedzictwem narodowym i wizytówką...
Sięgaj po niego jesienią. Owoc szczęścia odmładza, wspomaga odporność i odchudzanie. Sprawdź, dlaczego warto jeść pomelo
Obecnie trwa na nie sezon, warto więc sięgnąć po smaczne i soczyste pomelo. Ten egzotyczny owoc jest bogaty w witaminę C, dzięki czemu wspiera odporność i...
Związek z opakowań żywności sprzyja rozwojowi astmy. Substancja występuje powszechnie wokół nas i upośledza odporność
Tworzywa sztuczne są wokół nas, a także w nas samych. Niektóre ich składniki okazują się bardziej szkodliwe niż dotąd uważano. Odpowiadają nie tylko za...





























