Pysznie smakują, ale mogą szkodzić. To warto wiedzieć o nowalijkach
Pęczki młodej rzodkiewki, szczypiorku czy sałaty zachęcają do kupna, jednak nie zawsze jest to dobry wybór. Oprócz tego, że pierwsze wiosenne warzywa nie są tak...
Co stanie się z twoim organizmem, jeśli będziesz codziennie jeść jajka?
Jajko na miękko, jajko faszerowane, a może na twardo? Sposobów przygotowania tego wyjątkowo pożywnego produktu jest naprawdę wiele. Ponieważ sięgamy po nie...
Wypadają włosy? Tak zatrzymasz zmiany w organizmie związane z wiosną
Gdy na wiosnę fryzura przerzedza się, a kucyk staje się cieńszy, to nie powód do paniki. Sezonowe wypadanie włosów zdarza się nie tylko po lecie, ale również po...
Dodaj pół łyżeczki do wody i pij codziennie. Pamiętaj o jednym ważnym składniku
Kurkuma to przyprawa, którą większość z nas ma w swojej kuchni. Ten żółty proszek usprawnia trawienie i oczyszczanie organizmu z toksyn, wspomaga też...
Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce
Co roku, Environmental Working Group (EWG), amerykańska organizacja ekologiczna, publikuje listę warzyw i owoców z najwyższymi poziomami pestycydów, znaną jako...
Co jeść, żeby nie było wzdęć i bąków? Po te produkty sięgaj przed ważnym wyjściem
Wzdęty brzuch i gazy to problemy, które mocno rzutują na nasze samopoczucie i codzienne funkcjonowanie. Chcąc uniknąć wystającego brzucha i oszczędzić sobie...
Na czym polega post jakościowy i ilościowy? Wykluczone jest nie tylko mięso
Wielki Post to czas przygotowania się do świąt wielkanocnych przez modlitwę, post i jałmużnę. Post jest formą umartwiania się, wyrzeczenia przyjemności, poprzez...
Wiosenny eliksir prosto z drzew. Pij dla energii i witalności
Sok z brzozy, czyli oskoła lub bzowina to pyszny napój, który zapewnia składniki odżywcze, odkwaszające organizm i wzmacniające odporność. Taka kuracja jest...
Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?
Potrawy wielkanocne to prawdziwe bomby kaloryczne. Jest wśród nich tyle ciężkich dań, że proponuję sprawdzić zawczasu, ile energii zapewniają ulubione jajka,...
Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Sadzone czy jajecznica? Które lepsze?
Są źródłem białka i wielu innych składników odżywczych. Przez wiele lat uważane były za szkodliwe ze względu na wysoką zawartość cholesterolu. Jednak najnowsze...
Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić
Zdrowa dieta zawiera tylko ograniczone ilości mięsa, lecz dla niektórych osób szkodliwe może być nawet niewielkie spożycie. Istnieją choroby, w których nie...
Groźny wirus i bakteria w supermarketach. Skażone owoce i sałatka
GIS przekazał dwa ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności. Pierwsze dotyczy wykrycia obecności wirusa wywołującego wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu...
Biała kiełbasa nie tylko na Wielkanoc. Jak wybrać najlepszą?
Biała kiełbasa to tradycyjny element wielkanocnego stołu. Najczęściej jemy ją z żurkiem albo barszczem białym. Świetnie smakuje w połączeniu z ćwikłą, chrzanem...
Z tego wiosennego chwastu przygotujesz napar na wypadające włosy i alergię
Ziarnopłon wiosenny to niedoceniany surowiec zielarski, którym kiedyś wspomagano leczenie gruźlicy, reumatyzmu oraz chorób górnych dróg oddechowych. Napar z...
Herbata na trawienie niektórym może zaszkodzić. Kto nie może pić herbaty miętowej?
Jest smaczna i orzeźwiająca, łagodzi ból brzucha, niestrawność i wzdęcia. Herbata z mięty jest lubiana i dobrze tolerowana przez większość osób. Jednak...
Insulinooporność to wstęp do cukrzycy. Lecz i zapobiegaj za pomocą tej diety
Dieta w insulinooporności pomaga zwiększyć wrażliwości mięśni i innych tkanek na działanie insuliny, a dzięki temu obniżyć poziom glukozy we krwi. Odpowiedni...
Kto nie powinien jeść chrzanu? Tym osobom może on poważnie zaszkodzić
Chrzan najczęściej gości na naszych świątecznych stołach, jednak są osoby, które jedzą go na co dzień. Jest wyjątkowo zdrowy, ale nie każdy może korzystać z...
Czy trzeba sparzyć pomidory albo cytrynę? Sprawdź, kiedy traktować produkty wrzątkiem
Wyparzanie wrzątkiem warzyw i owoców to niezmiernie popularna czynność kuchenna. Wiele osób stosuje tę metodą nie tylko w przypadku pomidorów czy cytryny. Czy...
Wypróbuj zamiast chleba. Mocno wyszczuplisz zwłaszcza jedną partię ciała
Zmień tylko tę jedną rzecz, by chudnąć. Odstaw na jakiś czas chleb i jedz smaczne zamienniki. Wystarczy ograniczyć węglowodany, by łatwo wyszczuplić ciało, a...
Uzależnia jak narkotyk, ale może oznaczać chorobę. Skąd ciągła ochota na słodycze?
Nie ma nic złego w zjedzeniu czegoś słodkiego od czasu do czasu. Jeśli jednak codziennie masz nieposkromiony apetyt na słodycze, a nawet sięgasz po nie kilka...
Wcale nie takie zdrowe! Jeśli ich używasz, uważaj!
Są uważane za produkt prozdrowotny, a wręcz superfood. Tymczasem otręby to po prostu przemysłowy odpad, który pomimo pewnych zalet może zaszkodzić. Nie zawsze...
Niezdrowe? Wcale nie takie złe! Produkty, z których nie musisz rezygnować
Przemysłowe jedzenie jest zazwyczaj najbardziej niezdrowe i tuczące. Są jednak produkty przetworzone, a nawet ultraprzetworzone, po które można sięgać częściej....
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano godzina temu w kategorii Konstrukcje stalowe
Dodano 3 godziny temu w kategorii Laboratorium medyczne
Dodano 10 godzin temu w kategorii Psychiatra dziecięcy
Dodano 15 godzin temu w kategorii Sklep