Masz insulinooporność? Poznaj 11 najlepszych wskazówek, jak sobie poradzić ze skłonnością do cukrzycy!

Martyna Jaros
Przeczytaj poradnik i dowiedz się, jak zadbać o swoje zdrowie, jeśli zmagasz się z insulinoopornością!
Przeczytaj poradnik i dowiedz się, jak zadbać o swoje zdrowie, jeśli zmagasz się z insulinoopornością! i yunmai / Unsplash
Insulinooporność jest jednym z najczęściej diagnozowanych zaburzeń metabolicznych. Na szczęście to nie wyrok, lecz bardzo ważny sygnał, którego zlekceważenie może mieć poważne skutki zdrowotne. Przyczynami insulinooporności w największym stopniu są nieprawidłowa dieta i znikoma ilość ruchu, stres i niewystarczająca ilość snu, które prowadzą do rozwoju nadmiernej masy ciała, a więc nadwagi lub otyłości. Jeśli zmagasz się z insulinoopornością, warto już dziś przyjrzeć się temu co gości na Twoim talerzu i stopniowo wprowadzać konieczne zmiany. Jakie? O tym jest poniższy materiał!

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność nie jest chorobą, lecz zaburzeniem metabolicznym. To taki stan, w którym tkanki ciała mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny. Insulina jest hormonem wytarzanym przez trzustkę. Jej funkcja to przeniesienie glukozy krążącej we krwi do wszystkich komórek ciała.

U osoby zdrowej, która nie ma problemów z funkcjonowaniem gospodarki węglowodanowej (nazywanej też: glukozowo-insulinową) po zjedzeniu dania makaronowego, ciasta lub porcji owsianki, do krwiobiegu uwalniania jest glukoza. Gdy jej poziom stopniowo się podnosi, do gry wkracza wspomniana insulina, która „łapie” cząsteczkę glukozy i „zanosi” do komórki. Dzięki temu:

  1. Komórki mają zapewnianą energię i mogą prawidłowo funkcjonować.
  2. We krwi poziom cukru jest stabilny, co oznacza, że nie jest za wysoki, ani za niski.

U osoby z insulinoopornością ten proces nie funkcjonuje tak sprawnie. Ponieważ tkanki mają obniżoną wrażliwość na działanie insuliny (komórki jej nie widzą), ten hormon nie może dostarczyć glukozy do komórek. Poziom cukru we krwi stale się podnosi, a należy wiedzieć, że jego nadmiar we krwi (nazywany: hiperglikemią) jest dla organizmu toksyczny. Najbardziej wrażliwe na ten stan są układ nerwowy, mózg, nerki, naczynia krwionośne, oczy oraz jajniki.

Insulinooporność jest stanem poprzedzającym wystąpienie poważnych chorób przewlekłych

Objawy insulinooporność wynikają z braku cukru w tkankach

Objawy insulinooporności są bardzo charakterystyczne i stosunkowo łatwo jest je zaobserwować, gdyż pogarszają jakość życia. Osoba z tym zaburzeniem nie odczuwa przypływu energii po spożyciu posiłku węglowodanowego (zawierającego np. kaszę, makaron, pieczywo, czy owoce), lecz senność, ból głowy i zmęczenie. Z powodu tzw. mgły umysłowej ma problemy z koncentracją, skupieniem się na wykonywanych czynnościach.

Warto zaznaczyć, że osoba z insulinoopornością przeważnie zmaga się z nadmierną masą ciała. Niestety mimo stosowania diety o obniżonej kaloryczności, nie może zrzucić nawet kilograma. Bywa, że nawet nieduże odstępstwo sprawia, że na wadze pojawia się dodatkowy kilogram lub dwa. Nie pomaga w tym odczuwanie głodu zaledwie po 2-3 godzinach od ostatniego posiłku oraz silny apetyt na słodycze.

Te zmiany są niezbędne, by pokonać insulinooporność

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia