Spis treści
Co jeść i pić w czasie COVID-19? Te 5 grup produktów

W czasie zakażenia COVID-19, kiedy organizm jest osłabiony, warto skupić się na produktach bogatych w przeciwutleniacze, błonnik, białko, witaminy C i D oraz cynk, które wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Dlatego w czasie COVID-19 postaw na te grupy produktów:
Owoce i warzywa – te produkty to podstawa zdrowej diety. Są bogatym źródłem witaminy C, która wspiera odporność. Włącz do menu przede wszystkim owoce cytrusowe i zielone warzywa liściaste, ziemniaki i pomidory. Jeśli masz ból gardła, wybierz smoothie ze świeżych warzyw i owoców lub rozgrzewającą zupę warzywną.
Pełne ziarna – zawierają błonnik prebiotyczny, który jest „pożywką” dla zdrowych bakterii w jelitach, a dobrze rozwinięty mikrobiom poprawia funkcje odpornościowe i redukuje stany zapalne. Wybieraj: płatki owsiane, jęczmień, brązowy ryż, komosę ryżową oraz makarony i pieczywo pełnoziarniste. Płatki owsiane i jęczmienne są szczególnie polecane, ponieważ zawierająbeta-glukan o właściwościach przeciwzapalnych i mają gładką konsystencję, która nie podrażnia chorego gardła.
Białka – białko jest makroskładnikiem niezbędnym do budowy mięśni, regeneracji tkanek oraz tworzenia komórek odpornościowych. Niedobór białka może osłabiać funkcje immunologiczne. Jego źródła roślinneto fasola, soczewica, tofu – dodatkowo dostarczają błonnika. Źródła zwierzęce: wołowina, wieprzowina, kurczak – są bogate w cynk, kluczowy dla układu odpornościowego. Jeśli masz problemy trawienne (np. biegunkę), ogranicz produkty o bardzo wysokiej zawartości błonnika, by nie nasilać objawów.
Nabiał – produkty mleczne to cenne źródło białka, witaminy D i cynku. Badania sugerują, że nabiał o obniżonej zawartości tłuszczu może mieć działanie ochronne w kontekście COVID-19. Jogurt jest szczególnie korzystny ze względu na zawartość probiotyków, wspierających odporność. Produkty na bazie jogurtu (koktajle, szejki) i mleko są zwykle dobrze tolerowane w czasie choroby ze względu na łagodny, chłodzący smak.
Napoje i nawodnienie – odwodnienie jest częste przy objawach takich jak biegunka czy wymioty, dlatego woda jest kluczowa. Inne opcje nawodnienia to: gorąca herbata (np. rumiankowa), niesłodzone soki owocowe i umiarkowane ilości kawy. Pamiętaj, aby ograniczyć kawę i inne napoje z kofeiną, ponieważ ich nadmierne spożycie może prowadzić do odwodnienia.
Co jeść przy nudnościach lub utracie smaku podczas COVID-19?
Jeśli cierpisz na nudności, wybieraj lekkostrawne produkty: pieczony kurczak/ryba, klarowne zupy, krakersy, makaron, ryż, a także chłodne lody na patyku lub galaretki.
W przypadku utraty smaku lub węchu spróbuj tych strategii, aby zwiększyć apetyt:
Dodawaj do potraw oliwę z oliwek, ser lub orzechy, które podkreślą smak.
Jedz potrawy osobno, zamiast łączyć składniki (np. w zapiekankach), aby wydobyć unikalne smaki.
Stosuj zioła o silnym zapachu lub ostre przyprawy.
Przygotowuj jedzenie o różnych kolorach i konsystencjach.
Tych produktów unikaj w czasie COVID-19
Podczas powrotu do zdrowia po COVID-19, zaleca się unikanie produktów, które mogą nasilać stany zapalne i osłabiać organizm, takich jak:
żywność wysokoprzetworzona,
fast food i smażone jedzenie,
słodycze i napoje gazowane (wysoka zawartość cukru).
Żywność bogata w cukier i mocno przetworzona może przyczyniać się do stanów zapalnych, utrudniając organizmowi walkę z infekcją. Ponadto należy kontrolować spożycie alkoholu, ponieważ nawet przed infekcją nadmierne picie może osłabić układ odpornościowy.








