Czy produkty light są zdrowe? Czym tak naprawdę są i czy rzeczywiście wspomagają odchudzanie? Zobacz zalety i wady „lekkiej” żywności

Agata Siemiaszko
Odchudzając się możesz mieć ochotę, by sięgnąć po produkty light. Jednak uważa, bo nie zawsze jest to dobry wybór i często ma więcej wad niż zalet. Zobacz fakty i mity na temat „lekkich” produktów. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Odchudzając się możesz mieć ochotę, by sięgnąć po produkty light. Jednak uważa, bo nie zawsze jest to dobry wybór i często ma więcej wad niż zalet. Zobacz fakty i mity na temat „lekkich” produktów. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. al1962/123RF
Produkty light są wciąż popularne wśród osób, które odchudzają się albo liczą spożywane kalorie, żeby nie przytyć. Charakteryzują się bowiem obniżoną energetycznością, a wynika to z faktu, że zawierają znacznie mniejsze ilości cukru lub tłuszczu niż ich tradycyjne odpowiedniki. Niestety, nie sprawia to wcale, że „lekkie” jedzenie jest zdrowe. Często jest wręcz przeciwnie! Sprawdź fakty i mity na temat żywności typu light.

Spis treści

Fakty i mity na temat żywności typu light

Produkty typu light zyskują na popularności, szczególnie wśród osób na diecie odchudzającej. Czy rzeczywiście są takie zdrowe i pomagają schudnąć? W galerii przedstawiamy najpopularniejsze fakty i mity na temat „lekkich” produktów.

Sprawdź najpopularniejsze fakty i mity na temat żywności typu light.

Czym są produkty typu light?

Żywność typu light to produkty o obniżonej kaloryczności, które zawierają znacznie mniej tłuszczu lub węglowodanów niż ich tradycyjne odpowiedniki. Według przepisów unijnych, „lekki” produkt powinien mieć zmniejszoną kaloryczność o przynajmniej 30 proc. Jednak nie oznacza to, że od razu staje się zdrowszy i można spożywać go bez ograniczeń.

Jakie produkty najczęściej występują w „lekkiej” wersji? Wśród najpopularniejszych można wymienić:

  • jogurty i inne fermentowane napoje mleczne,
  • sery twarogowe i żółte,
  • napoje gazowane i niegazowane,
  • słodycze, w tym ciastka i czekolady,
  • płatki śniadaniowe,
  • majonez i sosy dressingowe,
  • słodkie sosy deserowe.

Mimo że taka żywność zawiera znacznie mniej kalorii niż w wersji tradycyjnej, nie należy ona do najzdrowszej. Dlaczego? Ponieważ wraz z usuwaniem niektórych składników odżywczych np. tłuszczu, dochodzi do zmniejszenia ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym A, D, E oraz K.

Dodatkowo produkty light często zawierają znaczne ilości syntetycznych słodzików i tzw. wypełniaczy, które w nadmiarze mogą wywoływać nieprzyjemne skutki uboczne, takie jak bolesne skurcze brzucha, ból głowy oraz wzdęcia.

Zobacz: Ten naturalny słodzik wcale nie jest zdrowy! Erytrytol podnosi ryzyko rozwoju zakrzepicy i może sprzyjać zawałom oraz udarom mózgu

Czy warto zatem spożywać tego typu jedzenie? Na początku należałoby zadbać o zbilansowaną dietę, która będzie źródłem wszystkich niezbędnych witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. Natomiast w przypadku diety odchudzającej, warto najpierw zadbać o urozmaicony jadłospis z deficytem kalorycznym, zamiast od razu sięgać po żywność typu light.

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Nie zawsze są zdrowe, czasem to tylko chwyt marketingowy, podobnie jak woda smakowa czy cola light. Nie nabieram się na takie etykiety, a do picia kupuję mineralną cisowiankę bez słodzików czy innej chemii.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia