Walory zdrowotne występującej naturalnie w papryczkach chili kapsaicyny znane są już od dawna. Udało się już wykazać, że związek ten może hamować rozwój raka piersi, ograniczać ryzyko raka jelita grubego, a nawet sprzyjać długowieczności. Teraz okazuje się, że kapsaicyna może być pomocna również w przypadku raka płuca.
Podczas dorocznego spotkania American Society for Investigative Pathology w Orlando na Florydzie ogłoszono, że dzięki kapsaicynie udało się zatrzymać przerzuty spowodowane rakiem płuc u gryzoni oraz w odseparowanych komórkach ludzkich pochodzących od pacjentów walczących z tym nowotworem złośliwym. Naukowcy potwierdzili, że po zastosowaniu związku obecnego w papryczkach chili doszło do zatrzymania pierwszego etapu przerzutów nowotworowych.
Dowiedz się więcej:
Kapsaicyna może hamować proces powstawania przerzutów spowodowanych przez raka płuc
W przypadku gryzoni wystarczyła dieta wzbogacona o ten składnik, by znacząco ograniczyć liczbę komórek nowotworowych w płucach (w porównaniu do pozostałych osobników, którym nie dostarczano kapsaicyny).