Rak żołądka to nowotwór, który wyjątkowo szybko sieje spustoszenie w organizmie. Okres 5 lat od diagnozy, który w onkologii uznaje się całkowite wyleczenie, przeżywa niespełna 21 proc. polskich pacjentów. Powodem tej sytuacji jest fakt, że we wczesnym stadium zaawansowania wykrywane jest najwyżej 8 proc. przypadków, a w pozostałych jest zwykle za późno na operację.
Czynniki ryzyka rozwoju raka żołądka to nie tylko zaburzenia pracy i choroby tego narządu, m.in. infekcja bakterią Helicobacter pylori, wrzody, polipy, metaplazja jelitowa żołądka (zmiany w błonie śluzowej, np. wskutek częstych zapaleń), stany zapalne, w tym zanikowe i operacje żołądka.
Zachorowaniu na ten nowotwór sprzyja ponadto anemia złośliwa, defekty genetyczne, cechy dziedziczne, grupa krwi A, płeć męska, wiek powyżej 65 lat (w ok. 60 proc. przypadków) czy palenie tytoniu.
Rozwój raka żołądka może powodować także dieta obfitująca w pewne rodzaje produktów i potraw. Sprawdź, co zwiększa zagrożenie tym wyjątkowo źle rokującym nowotworem!
- Fruits and vegetables intake and gastric cancer risk: A pooled analysis within the Stomach cancer Pooling Project International Journal of Cancer
- Karcynogeny w przewodzie pokarmowym człowieka Żywność. Nauka. Technologia. Jakość
- Association of whole grain, refined grain, and cereal consumption with gastric cancer risk: A meta‐analysis of observational studies Food Science & Nutrition
- Dietary Salt Intake and Gastric Cancer Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis Frontiers in Nutrition
- Meat intake and risk of gastric cancer in the Stomach cancer Pooling (StoP) project International Journal of Cancer
- Stomach Cancer Risk Factors American Cancer Society