Monika Góralska
redaktorPortal i.plWarszawa
1203 materiały
W Polska Press zajmuję się tematami dotyczącymi zdrowia, aktywności fizycznej, tradycyjnych i naturalnych metod leczenia oraz profilaktyki chorób. Podejmuję również tematy kobiece dotyczące urody oraz macierzyństwa.
Interesują mnie najnowsze odkrycia naukowe z zakresu medycyny, które zmieniają na lepsze życie pacjentów oraz bieżące sprawy dotyczące każdego, takie jak chociażby ceny leków czy dostęp do bezpłatnych badań profilaktycznych:
- Powstała szczepionka na boreliozę!
- Ceny leków coraz wyższe,
- Darmowe badania ginekologiczne,
- Czy antydepresanty są skuteczne.
Lubię pisać również o naturalnych metodach i domowych sposobach na różne dolegliwości, które wspierają konwencjonalne leczenie i pomagają szybciej zwalczyć chorobę. Nie są one w stanie zastąpić leczenia farmakologicznego, ale często są bardzo pomocne i przynoszą ulgę w wielu schorzeniach. Tak właśnie działają zioła, które sama również wykorzystuję w domowych kuracjach oraz profilaktyce zdrowotnej:
- Te zioła pozwolą zadbać o dziąsła i odkażą jamę ustną,
- Zioła na menopauzę,
- Dokucza ci katar i świąd. Wypróbuj zioła na alergię.
Szczególne miejsce w mojej pracy redakcyjnej zajmują tematy związane z macierzyństwem, ponieważ sama jestem mamą i każdego dnia obserwuję rozwój mojego dziecka, często zmagając się z wieloma trudnościami jakie temu towarzyszą. Chętnie poruszam również tematy dotyczące dbania o urodę oraz zdrowego odżywiania:
- Pierwsze karmienie piersią. Poradnik młodej mamy,
- Przekłuwanie uszu dziecku,
- Domowy izotonik,
- Ten tani sposób na wypadanie włosów wzmocni je i odżywi.
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowia?
Jestem absolwentką filologii polskiej ze specjalizacją edytorstwo. Zanim trafiłam do Polska Press pracowałam w redakcji portalu parentingowego, gdzie zajmowałam się tworzeniem treści dla rodziców, kobiet w ciąży i matek karmiących. Do redakcji serwisu Strona Zdrowia dołączyłam na początku 2021 roku i tak zaczęła się moja przygoda, która trwa do dziś. Przez ten czas wiele się nauczyłam o pracy redaktora oraz dziennikarza i nadal uczę się czegoś nowego każdego dnia. Dzięki temu praca ta daje mi wiele radości i satysfakcji.
O mnie
Pochodzę z niewielkiej miejscowości na pograniczu Mazowsza i Podlasia, która w czasach średniowiecza była grodem warownym, a obecnie jest miejscowością turystyczną. Wracam tam zawsze z sentymentem, ponieważ aktualnie mieszkam bliżej stolicy. Po pracy czas poświęcam na zabawy z dzieckiem, wycieczki rowerowe po okolicy, spotkania ze znajomymi, rozmowy z sąsiadami, czytanie i odpoczynek.
Suplement diety to nie to samo, co lek. Jak je od siebie odróżnić?
Coraz więcej osób bierze suplementy diety. Często łykając je uważamy, że pomogą nam one wyleczyć wiele schorzeń czy dolegliwości. Tymczasem należy pamiętać, że...
W kwietniu będzie 5. dawka szczepionki przeciw COVID-19. Sprawdź, kto się zaszczepi
Ministerstwo Zdrowia wydało decyzję w sprawie piątej dawki szczepionki przeciw COVID-19, czyli trzeciej dawki przypominającej. Szczepienie będzie dostępne dla...
Wypróbuj ten wiosenny napar. Wspiera odchudzanie, regeneruje wątrobę, zwalcza alergię
W regeneracji organizmu po zimie pomoże wiosenny napar, który można nie tylko pić, ale też stosować jako tonik czy płukankę do włosów. Herbatka z kory brzozy...
Szczepionka na półpasiec jest już dostępna w Polsce. Kto i jak może się zaszczepić?
Półpasiec to bardzo bolesna choroba, po której mogą wystąpić niebezpieczne dla zdrowia i życia powikłania. Od marca jest już dostępna pierwsza w Polsce...
Kombucha do picia oraz pielęgnacji cery i włosów. Czym jest grzyb herbaciany?
Kombucha, inaczej grzyb herbaciany, to sfermentowana herbata, która zawiera duże ilości szczepów bakterii synbiotycznych oraz drożdży. Ma ona specyficzny...
Przełom w leczeniu raka piersi. Wykryto „polski” gen zwiększający ryzyko zachorowania
Nowy gen o nazwie ATRIP, którego mutacje powodują wysokie ryzyko raka piersi, odkryli polscy badacze we współpracy z kolegami z Kanady – poinformował PAP dr...
Kawa obniży ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, ale nie każda. Sięgnij po ten rodzaj
Picie kawy obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 poprzez zmniejszenie insulinooporności i stanu zapalnego. Do takich wniosków doszli naukowcy po...
Nie tylko jako dodatek do żurku i jajka. Wykorzystaj chrzan do przygotowania nalewki
Chrzan tarty, ćwikła czy sos chrzanowy są stosowane najczęściej jako dodatek do wielkanocnych potraw takich jak jajka, mięsa czy żurek. Zaostrza on smak dania,...
Nie daj się demencji. Ten pierwiastek spowalnia kurczenie się mózgu. Zobacz, co jeść
Na demencję choruje coraz więcej osób na całym świecie, a do 2050 r. ma ich być ponad dwa razy więcej. Niestety, na żadną z form demencji nie ma lekarstwa, a...
Dlaczego warto jeść miechunkę? Skorzysta serce, mózg, wzrok i skóra
Miechunka niegdyś znana była z ogrodów jako roślina ozdobna. Ma ona piękne kwiaty w kształcie lampionów, które skrywają jadalne owoce. Dawniej uważano je za...