Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlineStrona ZdrowiaWarszawa
1735 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Cukrzyca typu 1 u dzieci jako skutek COVID-19
Chociaż u dzieci i młodzieży rzadko obserwuje się ostry przebieg zakażenia koronawirusem, eksperci zauważają nowe rodzaje powikłań, które mogą rozwijać się u...
Na czym polega dieta przeciwzapalna?
Stan zapalny jest obecnie uważany za główną przyczynę rozwoju chorób cywilizacyjnych i przedwczesnego starzenia się organizmu. Aby zmniejszyć jego nasilenie, a...
Muzyka zapewnia niedoceniane korzyści zdrowotne!
Muzyka, która towarzyszy nam od zarania dziejów, pobudza mózg i wspomaga jego formę. Energiczna muzyka do treningu motywuje do działania. Gdy jest...
Co wydłuża życie? 10 czynników długowieczności
W dążeniu do długowieczności ogromne znaczenie mają codzienne przyzwyczajenia i nawyki. O ile jednak wiemy mniej więcej, co skraca nam życie, czy możemy...
Rakotwórczy glifosat w miejskiej zieleni
Kontakt z naturą to zdrowie? Niestety nie, bo żyjąc w polskim mieście jesteśmy narażeni na wysoki poziom rakotwórczego glifosatu. Niesławny pestycyd rolniczy...
Okres wylęgania koronawirusa dłuższy od kwarantanny!
Koronawirus wylęga się 4-5 dni? Niekoniecznie, bo u niektórych trwa to nawet dłużej niż obowiązkowa izolacja. Średni okres inkubacji też jest dłuższy niż się...
Przegrzanie powodem do odmowy wizyty u lekarza
Upał jest groźny nawet dla zdrowych osób, dlatego warto unikać przegrzania ciała. Gdy trzeba wyjść na wizytę u lekarza, fryzjera czy kosmetyczki, warto...
Czy warto pić wodę z kranu?
Do picia wody z kranu nawołują billboardy i sławne osoby. Ma być ekonomicznie i ekologicznie – ale czy na pewno picie kranówki jest korzystne dla naszego...
Wypadanie włosów jako odległy skutek COVID-19
Choroba od koronawirusa wywołuje szereg komplikacji, a niektóre z nich ujawniają się dopiero po pewnym czasie od wyzdrowienia. Jednym z nowo zauważonych...
Marchewka to źródło karotenów. Poznaj jej właściwości
Marchewka jest jednym z najczęściej spożywanych warzyw, do czego przyczynia się jej słodki smak, niska zawartość kalorii i cenne właściwości odżywcze. O tym, że...