Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
16 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Koktajl z awokado na wzmocnienie. Przepis na napój pełen witamin
Koktajl z awokado to szybka i prosta przekąska do wypicia w ramach drugiego śniadania lub podwieczorku. Awokado jest owocem szczególnie polecanym osobom, które...
Kisiel z siemienia lnianego na ból gardła. Ekspert poleca przepis na domowy rarytas
Marcin Korczyk „Pan Tabletka” to popularny bloger zajmujący się tematyką leków i zdrowia. Tym razem pochylił się nad domowym sposobem pomagającym załagodzić ból...
Miód, mleko, oliwa z oliwek... Najczęściej fałszowane produkty spożywcze
Miód, mleko i oliwa z oliwek to trzy najczęściej fałszowane produkty spożywcze według danych instytutu Food Fraud Database. Eksperci skupili się na rynku...
Jak karmią w szpitalach? Oburzona pielęgniarka: „Jak mam spojrzeć w oczy pacjentowi?”
Pielęgniarka, znana w mediach społecznościowych jako Siostra Bożenna, prowadzi na Facebooku i Instagramie popularne profile opisujące dosadnym językiem pracę i...
Czysta piętnastka. Warzywa i owoce bez pestycydów, które można bezpiecznie jeść
Rolnictwo nastawione na wysoki zysk stosuje coraz więcej środków ochrony roślin. W głównej mierze ma to wpłynąć na eliminację szkodników, atrakcyjny wygląd...
Wyśmienita pieczeń z soczewicy na Wielkanoc. Wegan Nerd poleca przepis
Alicja Rokicka to jedna z popularniejszych blogerek kulinarnych w Polsce, wyspecjalizowanych w kuchni wegańskiej. Z zapałem tworzy blog Wegan Nerd, a także...