Aromatyczna lemoniada lawendowa na dobry sen. Wypróbuj przepis ze świeżymi kwiatami. Ten napój uspokoi zszargane nerwy

Anna Daniluk
Aromatyczna lemoniada ze świeżą lawendą to idealny napój na uspokojenie.
Aromatyczna lemoniada ze świeżą lawendą to idealny napój na uspokojenie. Anna Daniluk
Domowa lemoniada lawendowa to orzeźwiający napój na upalne dni. Można przyrządzić go ze świeżych lub suszonych kwiatów. Lawendę należy zaparzyć we wrzątku, aby stworzyć esencjonalną bazę do lemoniady. Zobacz przepis na aromatyczną lemoniadę lawendową.

W skrócie

Lawenda doceniana jest w medycynie naturalnej i tradycyjnym ziołolecznictwie jako roślina mająca działanie wyciszające, uspokajające i ułatwiająca zrelaksowanie przed snem. Odpowiedzialny za to jest znajdujący się w kwiatach aromatyczny olejek lawendowy. Podpowiadamy, w jaki sposób zrobić szybką lemoniadę lawendową idealną na upalne dni.

Czytaj: Olejek lawendowy skuteczny na świąd skóry, również w AZS

Lemoniada lawendowa – przepis na orzeźwiający napój

Liczba porcji: dla 4 – 5 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 l wody (może być gazowana),
  • 1 łyżeczka kwiatów lawendy,
  • 100 ml wrzątku,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • sok z 1/ 2 cytryny,
  • 3 plastry cytryny.

Czytaj: Olejek lawendowy skuteczny na świąd skóry, również w AZS

Jak zrobić lemoniadę z lawendy?

Przygotowanie:

  1. W garnku należy zalać świeże kwiaty lawendy wrzącą wodą i odstawić do naparzenia przez 5 minut.
  2. Następnie należy rozpuścić w niej łyżkę cukru trzcinowego.
  3. Z cytryny należy wycisnąć sok i wlać do dzbanka.
  4. Następnie należy dolać napar lawendowy i całość uzupełnić wodą.
  5. Jeżeli nie chcecie, aby w lemoniadzie pływały kwiaty lawendy, zachęcamy do wlewania naparu do dzbanka przez sitko.
  6. Do gotowej lemoniady lawendowej można dodać pokrojone na ćwiartki 3 plastry cytryny.

Syrop lawendowy do lemoniady

Aby uzyskać mocniejszy kolor i słodszy smak z lawendy można ugotować prosty syrop. W garnku należy umieścić 1 łyżkę suszonych lub 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy, zalać 200 ml wody i dosłodzić 20 g cukru trzcinowego. Całość należy gotować przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gdy syrop lawendowy nabierze różowej barwy, można dodawać go do wody z sokiem z cytryny.

Domowa lemoniada z ostrym smakiem

Smak łagodnej lemoniady z lawendą może być także zaostrzony pokrojonym w plasterki imbiru. Świetnie sprawdzi się także posiekany świeży rozmaryn dodany podczas gotowania syropu lawendowego. Taka lemoniada lawendowa może być też urozmaicona dodatkiem świeżych listków mięty lub bazylii.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lenka
Lemoniada lawendowa super sprawa, zawsze dodaje mocno schłodzoną cisowiankę do niej ale koniecznie gazowanej.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia