Spis treści
Nalewka z morwy czarnej – wypróbuj przepis na morwówkę!
Owoce morwy czarnej przypominają nieco owoce jeżyny, ale mają bardziej podłużny kształt i rosną na drzewach, a nie krzewach. Często morwa czarna mylona jest również z morwą białą, której owoce mogą przybierać barwę ciemnofioletową lub fioletowo-czarną, ale są one mniejsze i słodsze niż słodko-kwaśne i soczyste owoce morwy czarnej. Nalewka z morwy czarnej pomaga wzmocnić odporność, obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz usprawnić trawienie.
W Armenii i Azerbejdżanie z owoców morwy czarnej i białej produkowany jest napój alkoholowy zwany morwówką. Domową morwówkę możesz zrobić również samodzielnie z 4 składników, a potrzebujesz:
- 1 kg owoców morwy czarnej,
- 500 ml wódki,
- 500 ml spirytusu 95 proc.,
- 500 g cukru.
Jak przygotować nalewkę z morwy czarnej?
- Owoce morwy czarnej wypłucz, przełóż do słoja i lekko rozgnieć. Następnie zalej wódką i spirytusem.
- Zamknij słój i odstaw w ciepłe i słoneczne miejsce na ok. 2 tygodnie. Codziennie lekko potrząsaj słojem, żeby wymieszać płyn.
- Po tym czasie zlej tzw. nalew, czyli powstały płyn, a owoce pozostaw w słoju i zasyp cukrem. Ponownie odstaw w takie samo miejsce, tym razem na miesiąc. Co kilka dni potrząśnij słojem. W ten sposób cukier szybciej się rozpuści, a owoce dadzą więcej soku.
- Po tym czasie zlej sok i połącz go z alkoholowym nalewem.
- Przelej nalewkę do szklanych butelek i pozostaw na minimum 3-4 miesiące, a najlepiej na pół roku. Po tym czasie nalewka jest gotowa!
Morwa czarna czy morwa biała. Jak je odróżnić?
Morwa (Morus) to rodzaj dużych drzew liściastych lub niewielkich krzewów, który obejmuje od 13 do 19 gatunków. Wśród nich najczęściej występujące to morwa biała (Morus alba), morwa czarna (Morus nigra) i morwa czerwona (Morus rubra). Roślina pochodzi z Chin, z czasem rozprzestrzeniła się również w Afryce, Ameryce Północnej i Południowej oraz na wyspach Pacyfiku.
Morwą czarną często błędnie nazywana jest morwa biała, ze względu na to, że jej owoce mogą mieć barwę nie tylko białą, ale też różową, a także fioletowoczarną. Dodatkowo morwa czarna w Polsce jest sadzona rzadko (nie jest w pełni odporna na mróz), podczas gdy morwa biała jest spotykana dość często. Morwę białą można więc uprawiać we własnym ogrodzie, a owoce wykorzystać do przygotowania nalewki. Natomiast owoce czarnej morwy można już kupić w niektórych sklepach.
Jak odróżnić morwę czarną od białej? Drzewo morwy czarnej jest niższe i dorasta do ok. 12 m, podczas gdy morwa biała może mieć nawet 20 m. Morwa czarna jest mniej odporna na niską temperaturę niż biała, dlatego jej uprawa w naszym klimacie może być problematyczna. Owoce morwy czarnej są większe niż morwy białej oraz mają słodko-kwaśny smak, podczas gdy owoce morwy białej są bardziej słodkie i nieco mdłe.
Na co stosować nalewkę z czarnej morwy? Właściwości morwy
Owoce morwy czarnej zawierają witaminy A, B1, B, oraz C, a także żelazo, potas, wapń i magnez oraz składniki takie jak flawonoidy, kumaryny (skopoletyna), garbniki, taniny, kwas asparaginowy, glikozydy stylbenowe i benzofurany.
Owoce morwy czarnej są niskokaloryczne: w 100 g znajduje się tylko 43 kcal. Poza tym zawierają one:
- 1,5 g białka,
- 9,8 g węglowodanów,
- 1,7 g błonnika,
- 0,4 g tłuszczu.
Barwa owoców morwy pochodzi od antocyjanów, które są przeciwutleniaczami. Oznacza to, że zwalczają one wolne rodniki i tym samym przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia się organizmu oraz działają przeciwnowotworowo. Antocyjany obniżają także poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz wpływają pozytywnie na układ krwionośny.
Owoce morwy czarnej wzmacniają odporność, przyspieszają leczenie infekcji szczególnie górnych dróg oddechowych, łagodzą ból gardła i kaszel, niwelują objawy menopauzy, wspomagają trawienie, a także odżywiają organizm i pomagają zapobiegać anemii. Zawarte w owocach pektyny działają lekko przeczyszczająco, dzięki czemu łagodzą zaparcia i wzdęcia.