
Domowe lody ochłodzą w upał. Wypróbuj najlepsze przepisy na zdrowe lody naturalne. Zobacz, jak zrobić owocowe i mleczne lody bez cukru
Pyszne lody mogą być lekkie i zdrowe! Oto przepisy na domowe lody bez cukru lub z minimalnym jego dodatkiem – również w wersjach bez mleka.
Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
fot. freepik

Lody jogurtowe z truskawkami
Składniki
• 2 szkl. schłodzonych truskawek
• 2 szkl. schłodzonego jogurtu naturalnego 3-10 proc. tłuszczu, ew. jogurtu kokosowego
Przygotowanie
1. Pokrój truskawki na plasterki i wymieszaj delikatnie z jogurtem.
2. Nałóż masę do foremek do lodów na patyku i zamrażaj min. 3-4 godziny.

Lody z arbuza
Składniki
• 1 mały arbuz
Przygotowanie
1. Umyj arbuza i pokrój wraz ze skórą na plastry, a każdy z nich na 6 części, po czym wbij w skórkę patyczki. Albo zmiksuj sam miąższ bez pestek i wlej do foremek na lody z patykiem.
2. Zamrażaj min. 3-4 godziny.

Lody wiśniowo-jagodowe
Składniki
• 1 szkl. czarnych jagód
• 2 szkl. wiśni bez pestek
• 3 szkl. wody kokosowej lub soku z brzozy
Przygotowanie
1. Zmiksuj jagody ze szklanką wody kokosowej, a wiśnie z dodatkiem 2 szklanek wody kokosowej.
2. Wlej równe ilości miksu jagodowego do 10 foremek do lodów z patykiem i wstaw do zamrażalnika na 1-2 godziny.
3. Gdy lody stężeją, nalej do foremek miks wiśniowy i zamrażaj 3-4 godziny.