
11 roślin, które wspierają odporność i zmniejszają ryzyko infekcji. Niszczą bakterie, wirusy i grzyby
pvproductions/freepik

Chrzan na odporność, gardło i zatoki
Korzeń chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) stosowany jest wzmacniająco w niedoborach pokarmowych, leczeniu infekcji i w stanach zapalnych. Przyjmowany wewnętrznie chrzan poprawia trawienie i dostarcza cennych związków aktywnych. Wykazano, że pomagają zmniejszać ryzyko rozwoju raka płuc, żołądka, jelita grubego i odbytu. dodatkowo hamuje rozwój grzybów i bakterii.

Oregano na przeziębienie, zatoki i kaszel
Ziele oregano, czyli lebiodki pospolitej (Origanum vulgare), dzięki znacznej zawartości przeciwutleniaczy chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Dodatkowo zwiększa wydzielanie soków trawiennych i żółci, dzięki czemu poprawia trawienie i zmniejsza objawy niestrawności. Olejki z oregano zawierają karwakrol, czyli związek o udowodnionym działaniu przeciwwirusowym.

Jeżówka na odporność, przeziębienie i opryszczkę
Ziele jeżówki purpurowej (Echinacea purpurea) wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Herbatki z jeżówki stosuje się w przypadku obniżenia odporności, a także jako element terapii egzemy, opryszczki i owrzodzeń.