1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Zastanawiasz się, które produkty i w jakich okolicznościach...
fot. carlosgaw/GettyImages

Tych pokarmów nie jedz surowych

Zastanawiasz się, które produkty i w jakich okolicznościach nie powinny być spożywane bez wcześniejszej obróbki termicznej? Znajdziesz je na kolejnych zdjęciach.

2 z 8
NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani...
fot. javiindy/123RF

Surowa wieprzowina

NIE. Wieprzowiny nie należy jeść ani surowej, ani niedogotowanej, ponieważ świnie są podatne na pasożyty np. włośnice czy tasiemce oraz bakterie, które giną dopiero w procesie obróbki termicznej. Spożycie źle przechowywanej wieprzowiny może grozić zatruciem jadem kiełbasianym.

Eksperci zalecają gotowanie wieprzowiny aż jej temperatura wewnętrzna osiągnie 63 stopnie Celsjusza dla kotletów, steków i polędwiczek oraz 71 stopni Celsjusza dla mięsa mielonego i podrobów.

Szczególną ostrożność przy spożywaniu mięsa pochodzącego od świń powinny wykazywać osoby z upośledzonym układem odpornościowym, w tym leczone na choroby nowotworowe, chorujące na AIDS i będące po przeszczepie, a także cukrzycy i kobiety w ciąży.

3 z 8
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza.

4 z 8
NIE/TAK Jedzenie surowych ziemniaków może powodować problemy...
fot. yelenayemchuk/123RF

Surowe ziemniaki

NIE/TAK Jedzenie surowych ziemniaków może powodować problemy trawienne, w tym gazy i wzdęcia, a także senność i reakcje skórne. Odpowiedzialne są za to substancje zawarte w surowych warzywach, które spożywane w dużych ilościach mogą być toksyczne. W szczególności niebezpieczna jest solanina, które występuje głównie w niedojrzałych, zielonych i kiełkujących bulwach. Zatrucie tym związkiem może skończyć się nawet śpiączką.

Co ciekawe, jedzenie surowych, ale dobrze umytych i obranych ziemniaków, może mieć także swoje plusy – są one bogatsze w witaminę C i działającą korzystanie na organizm skrobię oporną. Przed sięgnięciem należy się jednak zastanowić czy te warte jest to podejmowania ryzyka związanego z ciężki zatruciem.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

HIT DNIA
Te kwiaty oczyszczają powietrze! Postaw w domu jako filtr

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Zobacz również

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz