Spis treści
Masz bóle stawów i migreny? Ten napój może ci pomóc
Przygotowanie napoju łagodzącego objawy bólowe jest niezwykle proste. Do jego przyrządzenia potrzebne będą następujące składniki:
1 szklanka letniej wody (nie gorącej, aby nie zniszczyć cennych właściwości miodu),
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka octu jabłkowego,
1 łyżka miodu,
1/2 lub 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
1/3 łyżeczki kurkumy.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w letniej wodzie. Zaleca się spożywanie napoju raz dziennie, najlepiej rano, na czczo lub wieczorem, w zależności od indywidualnych potrzeb i wskazań zdrowotnych.
Właściwości zdrowotne napoju
Kurkumina, czyli aktywny składnik kurkumy, uznawana jest za jeden z najmocniejszych naturalnych związków o działaniu przeciwzapalnym, występujących w żywności. Wykazuje szczególnie korzystne właściwości u osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.
W 2021 roku przeprowadzono analizę 15 badań naukowych, które potwierdziły, że stosowanie kurkumy nie tylko łagodzi ból i zmniejsza sztywność stawów, ale także poprawia ich sprawność — zarówno u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, jak i chorobą zwyrodnieniową.
Co ciekawe, w niektórych przypadkach skuteczność kurkumy była porównywalna z działaniem popularnych leków przeciwzapalnych z grupy NLPZ. Dodatkowym atutem jest jej zdolność do obniżania poziomu kwasu moczowego, co sprawia, że może być pomocna także u osób cierpiących na dnę moczanową.

Kolejny ze składników, cynamon cejloński, zawiera znacznie mniej kumaryn, od jego tańszego zamiennika. Substancje aktywne w nim zawarte, takie jak polifenole, pomagają redukować stan zapalny w organizmie. Zmniejszenie stanów zapalnych jest kluczowe w leczeniu chorób stawów, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) czy choroba zwyrodnieniowa stawów
W napoju występuje też ocet jabłkowy, który znacząco obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi i może być uważany za środek wspomagający leczenie nadciśnienia tętniczego.
Regularne spożywanie tego produktu wspomaga produkcję serotoniny znanej jako hormon szczęścia. Ocet jabłkowy hamuje rozkład tryptofanu, czyli aminokwasu, z którego powstaje właśnie serotonina. Wysoki poziom serotoniny przekłada się na nasz nastrój i redukuje uczucie przygnębienia.
W badaniach z 2020 roku stwierdzono, że codzienne spożywanie 2 g cynamonu przez dwa miesiące mogło zmniejszyć częstotliwość napadów migreny, skrócić ich czas trwania i złagodzić ból. To naturalny sposób na poprawę komfortu życia osób cierpiących na migreny, który może stanowić alternatywę dla farmakoterapii.
Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, również wykazała skuteczność w leczeniu migreny w badaniach przeprowadzonych wśród kobiet. Podobnie jak cynamon, kurkuma zmniejszała ból, częstotliwość napadów oraz czas ich trwania. Połączenie tych dwóch składników, cynamonu i kurkumy, w jednym napoju może stanowić skuteczne wsparcie w leczeniu migreny.
Źródło: kanał dr Bartek Kulczyński, Uwalnia od bólu STAWÓW, chroni TĘTNICE. Zrobisz w 1 minutę - YouTube