Bolą cię stawy? Sięgnij po ten napój przeciwzapalny. Przygotujesz go w minutę

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Dietetyk i naukowiec dr Bartek Kulczyński od lat edukuje na temat wpływu diety na zdrowie. W najnowszym nagraniu podzielił się przepisem na napój przeciwzapalny. Specjalista przyznał, że wystarczy wypijać jedną szklankę prozdrowotnego napoju dziennie, by przynajmniej częściowo uwolnić się od bólu stawów i migren.

Spis treści

Masz bóle stawów i migreny? Ten napój może ci pomóc

Przygotowanie napoju łagodzącego objawy bólowe jest niezwykle proste. Do jego przyrządzenia potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 szklanka letniej wody (nie gorącej, aby nie zniszczyć cennych właściwości miodu),

  • 1 łyżka soku z cytryny,

  • 1 łyżka octu jabłkowego,

  • 1 łyżka miodu,

  • 1/2 lub 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,

  • 1/3 łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w letniej wodzie. Zaleca się spożywanie napoju raz dziennie, najlepiej rano, na czczo lub wieczorem, w zależności od indywidualnych potrzeb i wskazań zdrowotnych.

Właściwości zdrowotne napoju

Kurkumina, czyli aktywny składnik kurkumy, uznawana jest za jeden z najmocniejszych naturalnych związków o działaniu przeciwzapalnym, występujących w żywności. Wykazuje szczególnie korzystne właściwości u osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

W 2021 roku przeprowadzono analizę 15 badań naukowych, które potwierdziły, że stosowanie kurkumy nie tylko łagodzi ból i zmniejsza sztywność stawów, ale także poprawia ich sprawność — zarówno u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, jak i chorobą zwyrodnieniową.

Co ciekawe, w niektórych przypadkach skuteczność kurkumy była porównywalna z działaniem popularnych leków przeciwzapalnych z grupy NLPZ. Dodatkowym atutem jest jej zdolność do obniżania poziomu kwasu moczowego, co sprawia, że może być pomocna także u osób cierpiących na dnę moczanową.

Ból stawów to uciążliwa przypadłość.
Ból stawów to uciążliwa przypadłość.
Freepik

Kolejny ze składników, cynamon cejloński, zawiera znacznie mniej kumaryn, od jego tańszego zamiennika. Substancje aktywne w nim zawarte, takie jak polifenole, pomagają redukować stan zapalny w organizmie. Zmniejszenie stanów zapalnych jest kluczowe w leczeniu chorób stawów, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) czy choroba zwyrodnieniowa stawów

W napoju występuje też ocet jabłkowy, który znacząco obniża skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi i może być uważany za środek wspomagający leczenie nadciśnienia tętniczego.

Regularne spożywanie tego produktu wspomaga produkcję serotoniny znanej jako hormon szczęścia. Ocet jabłkowy hamuje rozkład tryptofanu, czyli aminokwasu, z którego powstaje właśnie serotonina. Wysoki poziom serotoniny przekłada się na nasz nastrój i redukuje uczucie przygnębienia.

W badaniach z 2020 roku stwierdzono, że codzienne spożywanie 2 g cynamonu przez dwa miesiące mogło zmniejszyć częstotliwość napadów migreny, skrócić ich czas trwania i złagodzić ból. To naturalny sposób na poprawę komfortu życia osób cierpiących na migreny, który może stanowić alternatywę dla farmakoterapii.

Kurkumina, aktywny składnik kurkumy, również wykazała skuteczność w leczeniu migreny w badaniach przeprowadzonych wśród kobiet. Podobnie jak cynamon, kurkuma zmniejszała ból, częstotliwość napadów oraz czas ich trwania. Połączenie tych dwóch składników, cynamonu i kurkumy, w jednym napoju może stanowić skuteczne wsparcie w leczeniu migreny.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia