Spis treści
Przepis na żołędziówkę, czyli nalewkę z żołędzi
Pod nazwą żołędziówka kryją się dwa przetwory z żołędzi – nalewka i kawa. Do przygotowania nalewki można użyć żołędzi zebranych w parku lub lesie.
Składniki na żołędziówkę:
- 1,5 kg żołędzi razem ze skorupą,
- 700 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 400 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk.,
- 500 ml wody,
- 300 g cukru,
- opcjonalnie kilka goździków, laskiej wanilii, kora cynamonu lub gwiazdki anyżu.
Najważniejszym etapem produkcji żołędziówki jest odpowiednie przygotowanie żołędzi:
- Zdjąć wszystkie czapeczki, a następnie dokładnie umyć żołędzie.
- Z umytych żołędzi pozbyć się łupiny, najlepiej za pomocą dziadka do orzechów lub młotka.
- Środek dokładnie oczyścić z łupinek i pokroić na drobne kawałki.
- Następnie owoc poddać procesowi ługowania, czyli wypłukania taniny z żołędzi. Do zimnej wody należy wrzucić pokrojone żołędzie i zagotować, a następnie odcedzić. Ponownie wlać świeżą wodę do odcedzonych żołędzi i zagotować. Taką czynność dobrze jest powtórzyć 6-8 razy, do momentu aż woda przestanie być brązowa.
- Po zakończeniu płukania żołędzi, należy ponownie je przepłukać zimną wodą i osuszyć.
- W kolejnym etapie żołędzie pokroić na mniejsze kawałki i suszyć je w piekarniku (20 minut w 60 stopniach Celsjusza).
Dopiero tak przygotowane żołędzie nadają się do przygotowania zdrowotnej nalewki. Jak krok po kroku przygotować żołędziówkę?
- Przygotowane wcześniej żołędzie wsypać wyparzonego słoika, zalać alkoholem i dokładnie wymieszać.
- Przygotować syrop cukrowy – zagotować cukier z wodą i mieszać do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.
- Syrop przelać do żołędzi z alkoholem, dokładnie wymieszać i zakręcić.
- Odstawić na 2 miesiące w zaciemnione i chłodne miejsce, pamiętając, aby przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie miksturę przefiltrować przez grubą gazę złożoną w kilka warstw lub gęste sito.
- Miksturę przelać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na kolejne 3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce.
- Po tym czasie lecznicza nalewka żołędziowa jest gotowa do spożycia.
Jak przygotować kawę z żołędzi. Podajemy przepis na żołędziówkę
Żołędziówka, czyli kawa z żołędzi, produkowana jest z owoców dębu. Żołędzie nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ zawierają znaczne ilości garbników, w tym taniny, które w nadmiarze mogą dzia...
Właściwości zdrowotne nalewki z żołędzi
Żołędzie to owoce dębu (Quercus), które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Jak podaje dr Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta, te niewielkie orzechy stanowią znakomite źródło białka, węglowodanów złożonych, kwercytolu i kwasów fenolowych, z których dominują katechinowy, galusowy i elagowy. Ten leczniczy trunek obfituje również w witaminy z grupy B, magnez, miedź, mangan i potas.
Kwasy fenolowe należą do antyoksydantów, które chronią organizm przed rodnikami tlenowymi, spowalniają proces starzenia się komórek, a także łagodzą stan zapalny. Dodatkowo kwas elagowy w łagodny sposób obniża cholesterol we krwi i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Natomiast kwas galusowy zawarty w nalewce działa przeciwtrądzikowo, dlatego stosowanie rozcieńczonej żołędziówki może wspierać walkę o piękny wygląd skóry.
Warto wspomnieć o magnezie, którego zadaniem jest poprawa pamięci i reakcji na bodźce, łagodzenie napięcia przedmiesiączkowego oraz zmniejszanie skurczów, w tym bolesnych skurczy brzucha. Potas z kolei wykazuje działanie moczopędne i lekko hipotensyjne, czyli w łagodny sposób obniża ciśnienie tętnicze krwi, a także wspiera terapię przeciwobrzękową i redukuje cellulit wodny.
Zawartość tych wszystkich związków sprawia, że nalewka z żołędzi wykazuje działanie:
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- wzmacniające,
- moczopędne,
- hipotensyjne – łagodnie obniżające ciśnienie tętnicze krwi,
- uspokajające,
- odprężające,
- pobudzające wydzielanie soków trawiennych,
- lekko przeciwbólowe,
- przeciwtrądzikowe.
Sprawdź też: Jak przygotować domową nalewkę? Podajemy sprawdzone rady eksperta
Przy jakich dolegliwościach pomaga żołędziówka? Eksperci medycyny naturalnej sugerują, że stosowanie dawek leczniczych może wspierać leczenie niektórych dolegliwości, w tym:
- bólu głowy,
- migren,
- bezsenności,
- objawów przewlekłego stresu,
- bólu i skurczy brzucha,
- objawów PMS,
- bolesnego miesiączkowania,
- trądziku,
- niestrawności,
- umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
- miażdżycy,
- hipercholesterolemii.
Nalewkę z kasztanów stosuj nie tylko na żylaki. Działa przeciwbólowo
Nalewka z kasztanów to cenny przetwór na spirytusie, stosowany w leczeniu żylaków i zaburzeń krążenia. Kasztany w spirytusie do nacierania pomogą na bolące mięśnie i stawy, natomiast do picia trzeba s...
Jak stosować żołędziówkę?
Żołędziówkę, czyli nalewkę z żołędzi można stosować jako element leczenia różnego rodzaju dolegliwości, a także profilaktycznie. Ustalona dawka lecznicza wynosi 30 kropel dziennie, jednak w przypadku osób z cukrzycą typu 2, insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym i dną moczanową liczbę kropel należy zmniejszyć do 20 dziennie.
Dodatkowo zaleca się, aby nalewkę rozcieńczyć w 50 ml ciepłej wody i pić przed snem. Większe stężenie nalewki można stosować zewnętrznie jako nasączenie do okładów przykładanych w bolesne lub obrzęknięte miejsca.
Sprawdź też: Jak szybko rozłupać orzechy?
Przeciwwskazania i środki ostrożności przy stosowaniu nalewki z żołędzi
Mimo dobroczynnych właściwości żołędzi nie wszyscy mogą spożywać leczniczą żołędziówkę. Ze względu na znaczną zawartość alkoholu nie powinny jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią oraz dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia.
Wśród innych przeciwwskazań wymienia się także:
- alergię na żołędzie, orzechy lub kasztany,
- alergię lub nietolerancję alkoholu,
- stosowanie leków, które mogą wchodzić w reakcję z alkoholem,
- zapalenie żołądka lub jelit,
- wrzody żołądka lub dwunastnicy,
- chorobę Leśniowskiego-Crohna,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Źródło: Quercus – dąb w fitoterapii Medycyna Dawna i Współczesna
Tych owoców raczej nie kupisz. Zbierz na przetwory, są zdrowsze niż z te z uprawy
W tym roku wcześniej zbieramy wszelkie owoce, również te dzikie. Rokitnik, dereń, tarnina, berberys, dziką różę czy głóg są idealne na przetwory, w tym dżemy i nalewki. A ponieważ obfitują w cenne zwi...