Słodycze przy podwyższonym stężeniu cukru we krwi? Tak, ale nie wszystkie! Wypróbuj nasze przepisy na zdrowsze zamienniki słodkich deserów

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Cukier i produkty słodzone przy podwyższonym stężeniu cukru we krwi? Tak, ale nie wszystkie! Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie słodkie potrawy wybierać. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Cukier i produkty słodzone przy podwyższonym stężeniu cukru we krwi? Tak, ale nie wszystkie! Dowiedz się z kolejnych slajdów, jakie słodkie potrawy wybierać. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE eternalcreative/Getty Images
Udostępnij:
Z danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wynika, że ponad 3 mln osób w Polsce choruje na cukrzycę, a 5 mln może mieć stan przedcukrzycowy! To pokazuje, jak globalnym problemem są zaburzenia stężenia glukozy we krwi. Leczenie tych schorzeń opiera się na stosowaniu diety z niskim indeksem glikemicznym oraz na wyeliminowaniu węglowodanów prostych, do których należy cukier i produkty słodzone. Masz cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy, ale lubisz słodycze? Wypróbuj nasze smaczne przepisy na brownie z fasoli, ciastka owsiane oraz czekoladowy krem z awokado.

Spis treści

Cukier i słodycze w diecie cukrzyka

Osobom z insulinoopornością oraz cukrzycą typu 1 i 2 zaleca się całkowitą eliminację cukru i słodyczy z diety. Dlaczego? Ponieważ są to węglowodany proste, które w gwałtowny sposób zwiększają stężenie glukozy we krwi, co stwarza ryzyko rozwoju hiperglikemii. Po szybkim wzroście poziomu cukru we krwi, powodują one również bardzo szybki spadek, co z kolei może prowadzić do hipoglikemii poposiłkowej, czyli sytuacji, gdy poziom glukozy we krwi spadnie poniżej 70 mg/dl.

Wielu chorych na cukrzycę zamienia cukier na inne substancje słodzące. Czy jest to zdrowe? Niekoniecznie. W wielu badaniach naukowych zaobserwowano, że stosowanie słodzików zmniejsza wrażliwość kubków smakowych na smak słodki, przez co spożywa się coraz większe ilości substancji słodzących, a to może prowadzić do ich przedawkowania.

Słodycze przy podwyższonym stężeniu cukru we krwi. Sprawdź, co wybierać!

Najlepszym rozwiązaniem byłaby całkowita rezygnacja z dosładzania potraw. W takim przypadku kubki smakowe z czasem odzyskują swoją wrażliwość smakową, a organizm przyzwyczaja się do mniej słodkich potraw.

Z danych Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wynika, że ok. 422 milionów osób na świecie choruje na cukrzycę, z czego u 179 milionów nie została ona jeszcze zdiagnozowana!

Dane te wskazują, jak globalnym problemem jest cukrzyca. Dlatego należy jak najwcześniej rozpocząć działania, które zmniejszają ryzyko jej rozwoju lub w przypadku istniejącej już choroby – ograniczają pojawienie się groźnych powikłań.

Uzależnienie od cukru. Jak zaspokoić chęć na słodycze?

Wielu naukowców sugeruje, że zbyt częste spożywanie cukru i produktów słodzonych może prowadzić do uzależnienia. Jak do tego dochodzi? Zjedzenie słodkiej przekąski powoduje nagły wzrost stężenia glukozy we krwi oraz pobudzenie mózgu do produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Tak jak w przypadku innych zaburzeń np. alkoholizmu, nadprodukcja tego hormonu może prowadzić do ekscytacji i rozwoju uzależnienia.

Jak zaspokoić chęć na słodycze? Przede wszystkim potrzebna będzie zmiana nawyków żywieniowych i silna wolna. Gdy poczujesz chęć na słodycze, napij się wody lub zjedz pokrojone w słupki chrupiące warzywa. Powolny wzrost stężenia glukozy po warzywnym posiłku spowodowuje, że ta ochota będzie znacznie mniejsza.

Możesz również wypróbować suplementy z chromem, który regulują stężenie cukru we krwi oraz zmniejszają chęć na produkty słodkie. Przed jego zażywaniem należy jednak skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub diabetologiem, który oceni, czy stosowanie chromu jest możliwe.

Co jeszcze możesz zrobić, gdy masz nieposkromioną ochotę na słodycze?

  • napij się wody – uczucie głodu często mylone jest z uczuciem pragnienia,
  • pójdź na krótki spacer – dotlenisz się i zmniejszysz ochotę na słodkie przekąski,
  • zjedz pełnowartościowy posiłek zawierający węglowodany złożone np. kanapkę z pieczywem żytnim, warzywami i chudą szynką – węglowodany złożone, pochodzące z pełnoziarnistych produktów, powoli podnoszą stężenie cukru we krwi i na dłużej dają uczucie sytości.

Słodycze w diecie cukrzyka – które produkty wybierać?

Masz cukrzycę lub insulinooporność i lubisz słodycze? Nie musisz z nich całkowicie rezygnować! Ważne, abyś ograniczył spożywanie cukru oraz gotowych produktów słodzonych. Postaw na własnoręcznie przygotowane przekąski, które będą zawierały minimalne ilości cukru.

Możesz również wybierać gotowe produkty dla cukrzyków, które dostępne są w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością. Zazwyczaj nie zawierają one cukru, tylko ksylitol lub substancje słodzące o niskim indeksie glikemicznym.

Jednak pamiętaj, że spożywanie słodyczy, szczególnie przez osoby chore na cukrzyce typu 1 powinno być konsultowane z diabetologiem. Wypróbuj nasze pomysły na zdrowsze zamienniki tradycyjnych słodyczy.

Słodycze w diecie cukrzyka. Sprawdź, co wybierać!

Zadbaj o zdrową dietę

miejsce #1

Sencor

Sencor SJE 741SS

223,00 zł129,99 zł-42%
miejsce #2

Kenwood

Kenwood JE850

852,00 zł589,00 zł-31%
miejsce #3

Bosch

Bosch MES3500

520,00 zł395,00 zł-24%
miejsce #4

Esperanza

Esperanza EKJ002

97,94 zł
miejsce #5

Philips

Philips Viva Collection HR1832/02

298,99 zł
miejsce #6

Bosch

BOSCH MES25A0

227,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie