Spis treści
Jak powinno wyglądać śniadanie cukrzyka? Tych 3 produktów lepiej unikaj
Cukrzyca typu 2 to choroba, która powoduje zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Cukrzycy powinni zwracać szczególną uwagę na to, co jedzą, regularnie się badać i dbać o aktywność fizyczną.
– Zindywidualizowane podejście, koncentrujące się na jakości i ilości węglowodanów, jest niezbędne do skutecznego leczenia cukrzycy – powiedziała „The Sun” Chanda Pattni, dietetyczka z The London Diabetes Dietitian.
Jak mówi Pattni, jakość posiłku zawierającego węglowodany sprowadza się do niskiego indeksu glikemicznego i wysokiej zawartości błonnika. To, ile spożywamy węglowodanów, będzie mieć również wpływ na poziom glukozy we krwi.
– Spożycie produktów zawierających węglowodany (np. owoce, produkty zbożowe, czy słodycze), powoduje określony wzrost poziomu glukozy we krwi – czyli wzrost glikemii. Po spożyciu węglowodanów prostych, zawartych w cukrze, owocach i słodyczach, poziom cukru we krwi wzrasta szybciej, a po spożyciu węglowodanów złożonych (np. produktów z pełnego ziarna) wolniej – pisała Martyna Jaros na Stronie Zdrowia.
Chanda Pattni wskazała 3 śniadania, których powinni unikać cukrzycy.
Czy cukrzyk może pić sok pomarańczowy?
Sok pomarańczowy to jeden z najpopularniejszych napojów owocowych. Chociaż 100-procentowy sok pomarańczowy dostarcza organizmowi kilku witamin i minerałów, to brakuje w nim błonnika, który jest niezbędny do regulacji poziomu cukru we krwi.
Sok pomarańczowy ma wysoki indeks glikemiczny. Dodatkowo często jest łączony z innymi pokarmami bogatymi w węglowodany, co jeszcze może zwiększać ryzyko wysokiego poziomu cukru we krwi. Dlatego też osoby chorujące na cukrzycę powinny ograniczyć jego spożycie.
Jeżeli jednak poziom cukru we krwi spadnie zbyt nisko, porcja soku pomarańczowego (120 ml) może przywrócić go do normalnego poziomu.
Co najlepiej jeść na śniadanie przy cukrzycy?
Smaczne, pożywne i sycące śniadanie dla cukrzyka może być wyzwaniem, ale nie jest niemożliwe. Przygotowując śniadanie, warto sięgać po opcje bogate w białko i błonnik, które zawierają zdrowe tłuszcze i zapewniają niskie lub umiarkowane ilości węglowodanów.
Jakie produkty na śniadanie można jeść przy cukrzycy?
- Jajka – jajka są niskokaloryczne i zawierają dużo białka.
- Jogurt grecki z jagodami – łatwe, smaczne i pożywne śniadanie na bazie jogurtu greckiego może być pomocne w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i obniżeniu jego poziomu.
- Pudding z nasion chia – nasiona chia zawierają dużo błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, a jednocześnie mają niską zawartość węglowodanów przyswajalnych.
- Owsianka – płatki owsiane to pożywne śniadanie. Chociaż owies zawiera stosunkowo dużą ilość węglowodanów, płatki owsiane mogą być dobrym rozwiązaniem, ponieważ mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi ze względu na zawartość błonnika.
- Tosty z awokado – tosty z pieczywa wieloziarnistego to proste danie, którym mogą cieszyć się osoby z cukrzycą. Awokado jest pełne błonnika i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą pomóc w zapobieganiu zbyt wysokiemu poziomowi cukru we krwi po posiłku. Błonnik zawiera też chleb wieloziarnisty. To takiego tosta można dodać np. jajko w koszulce.
Źródła:
- The 3 breakfast foods you should swerve if you have type 2 diabetes – and 3 safer swaps The Sun
- Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes European Journal of Clinical Nutrition
- The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis Nutrients
- Can You Eat Oranges If You Have Diabetes? Healthline