Spis treści
Jak szybko trawi się alkohol?
Metabolizm alkoholu u każdego jest inny i zależy od wielu czynników, takich jak: waga, płeć, wiek, poziom nawodnienia organizmu, ogólny stan zdrowia, zażywane leki, tempo picia alkoholu.
Metabolizm alkoholu jest dużo wolniejszy niż jego wchłanianie. Wchłanianie alkoholu zaczyna się bowiem już w jamie ustnej w chwili jego wypicia. Następnie dostaje się on do krwi, która przechodzi również przez płuca. Tam, narażony na działanie tlenu, paruje i miesza się z wydychanym powietrzem.
Dlatego poziom alkoholu sprawdza się za pomocą alkomatów, które mierzą jego stężenie w wydychanym powietrzu. Można sprawdzić go już po 15 minutach od spożycia wyskokowych trunków. Jednak radzi się, by alkomaty do użytku domowego stosować dopiero 30 minut po spożyciu ostatniej dawki alkoholu. Natomiast najwyższe stężenie alkoholu we krwi następuje ok. 1-1,5 godziny po spożyciu.
Jak obliczyć ilość alkoholu i promili we krwi?
Aby określić zawartość alkoholu we krwi, najlepiej jest użyć profesjonalnego alkomatu lub zrobić test z krwi. Jeśli nie posiadamy takich opcji, to możemy skorzystać z dostępnych w internecie kalkulatorów promili. Można również obliczyć ilość promili we krwi, dzieląc ilość spożytego czystego alkoholu przez wagę ciała pomnożoną przez 60 proc. (w przypadku kobiet), lub 70 proc. (dla mężczyzn). Przy czym 10 g czystego, czyli 100-proctowego alkoholu (1 standardowa porcja alkoholu) zawarte jest w: