Tylko 1 piwo lub kieliszek wina to żadne picie? Po takiej dawce trzeźwienie trwa dłużej niż myślisz. Jak szybko dojdziesz do siebie?

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Świąteczny obiad, sylwestrowy toast czy przyjęcie u znajomych to okazje do wypicia alkoholu. Jeśli wydaje ci się, że jeden kieliszek wina czy jedno małe piwo nie mają wpływu na stan twojego zdrowia i trzeźwości to niestety jesteś w błędzie. Już tak mała dawka alkoholu sprawia, że jesteś nietrzeźwy i zaburza działanie wątroby i mózgu. Sprawdź, jak długo się trzeźwieje po 1 piwie lub kieliszku wina.

Spis treści

Jak długo trwa trzeźwienie? To zależy od wielu czynników

Trzeźwienie to proces, który jest związany z trawieniem i neutralizowaniem alkoholu przez nasz organizm. Szybkość trzeźwienia po spożyciu alkoholu zależy nie tylko od rodzaju trunku i jego mocy, ale też od indywidualnych cech każdej osoby, takich jak waga, płeć, wiek, tempo picia alkoholu, ogólny stan zdrowia, samopoczucie, poziom nawodnienia organizmu, zażywane leki, a nawet ilość i jakość posiłków spożywanych danego dnia. Np. szybciej upije się osoba, która jest szczupła, danego dnia mało jadła, jest odwodniona i zmęczona. Będzie też dłużej trzeźwiała, ponieważ osłabiony organizm wolniej metabolizuje i neutralizuje działanie używki.

Każda ilość alkoholu szkodzi i wprowadza w stan nietrzeźwości oraz wywołuje objawy zatrucia alkoholowego.
Każda ilość alkoholu szkodzi i wprowadza w stan nietrzeźwości oraz wywołuje objawy zatrucia alkoholowego.
senivpetro/freepik.com

Po wypiciu alkoholu wchłania się on do organizmu już przez błony śluzowe w jamie ustnej. Następnie po ok. 15-30 minutach dostaje się on do krwi. Jego najwyższe stężenie występuje po ok. 1,5 godziny od spożycia. Następnie powoli zaczyna się obniżać, ale nie spada od razu po zaprzestaniu picia. W zależności od wyżej wymienionych czynników, ilości i mocy alkoholu może się on utrzymywać w organizmie nawet kilka dni.

Jak długo się trzeźwieje po 1 piwie lub kieliszku wina?

Alkohol w organizmie mierzony jest za pomocą jednostki jaką jest promil. Określa ona stosunek ilości alkoholu we krwi do objętości krwi. Organizm trawi alkohol w tempie 0,5-0,8 promila na godzinę. Najłatwiej określić ilość promili w wydychanym powietrzu za pomocą alkomatu. Jeśli jednak nie masz takiego sprzętu to możesz użyć wirtualnych kalkulatorów promili dostępnych w internecie.

Przyjmuje się, że po 1 piwie, które zwykle ma 4-6 proc. zawartości alkoholu mamy około 0,26 promila we krwi, co jest równe 0,13 mg/l w wydychanym powietrzu. Przyjmuje się, że przeciętnie po wypiciu 1 piwa trzeźwieje się ok. 3 godziny. W takim samym czasie trzeźwieje osoba po wypiciu:

  • 1 kieliszka (100 ml) wina 12 proc.

  • 1 kieliszka (30 ml) wódki 40 proc.

W Polsce, według prawa, dopuszczalna maksymalna ilość promili w organizmie, uprawniająca do prowadzenia pojazdu to 0,2 promila alkoholu we krwi. Oznacza to, że już po wypiciu 1 piwa, 1 kieliszka wina czy 1 kieliszka wódki nie możesz wsiąść za kierownicę.

Tak działa alkohol na organizm. Każda dawka sprawia, że jesteś nietrzeźwy

Trzeba mieć też świadomość, że każda ilość wypitego alkoholu wpływa na cały organizm. Należy sobie zdawać sprawę, że nawet niewielkie ilości takie jak 1 piwo czy kieliszek wina działają na organizm toksycznie. Zaburzają przede wszystkim pracę wątroby, która jest oczyszczalnią organizmu i to właśnie ona zajmuje się neutralizowaniem szkodliwego wpływu i pozbywaniem się toksyn.

Alkohol jest też substancją psychoaktywną, która upośledza działanie mózgu i układu nerwowego, a do tego działa depresyjnie. Już nawet jego mała ilość sprawia, że jest się nietrzeźwym. Zaburza on też myślenie i ocenę sytuacji, negatywnie wpływa na zdolności poznawcze, wydłuża czas reakcji. Natomiast jednorazowe wypicie dużej ilości alkoholu, a tym bardziej picie nałogowe, czyli alkoholizm mogą prowadzić do uszkodzenia wątroby, zaburzeń pracy serca, zaburzeń snu i problemów z pamięcią i koncentracją. Długotrwałe picie może też doprowadzić do śmierci.

Aby przyspieszyć proces trzeźwienia, pij dużo wody, jedz posiłki bogate w witaminy i składniki mineralne oraz daj organizmowi odpocząć i się zregenerować.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

T
To Ja
Na kaca faktycznie pomaga wlew. Dlaczego? To po prostu chemia. Kaca nie powoduje alkohol (etanol) tylko produkt jego rozkładu tj. aldehyd octowy, stąd metoda antykacowa "klin-klinem", ale wtedy wpadamy w ciąg, bo już jesteśmy na kacu prawda?

Dlatego na kacu nie stosujemy klinów, tylko stosujemy je w trakcie picia. Okej, wytłumaczę jeszcze raz. Powiedzmy, że chcemy się uwalić wypijając pół litra wódki 40% (ostrzegam, alholol jest szkodliwy, to tylko liczbowy przykład teoretyczny, każdy ma inną wytrzymałość).

Możnaby powiedzmy od dwudziestej do północy chlupnąć dziesięć 50-tek i lulu. Słaby system. Kac gwarantowany. Robimy tak: dzielimy te pół litra na szereg porcji od największej do najmniejszej, tzn. każda kolejna mniejsza porcja jest tym klinem dla poprzedniej, bo z opóźnieniem, w szczegółach te kliny się nakładają, bo z grubsza można przyjąć, że maksymalne stężenie alkoholu występuje trzy godziny po jego wypiciu a potem spada zgodnie ze znanymi formułami empirycznymi.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia