Oto 5 powodów, dla których warto jeść grzyby! Kurki na pasożyty i jako wsparcie układu pokarmowego. Podajemy przepis na jajecznicę z kurkami

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
W lasach zaczyna pojawiać się coraz więcej kurek, czyli niewielkich, ale bardzo smacznych grzybów. Podpowiadamy, co się dzieje z organizmem, gdy częściej po nie sięgasz. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
W lasach zaczyna pojawiać się coraz więcej kurek, czyli niewielkich, ale bardzo smacznych grzybów. Podpowiadamy, co się dzieje z organizmem, gdy częściej po nie sięgasz. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Solnuha/Getty Images
Kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, od dawna cenione są za niepowtarzalny smak i aromat. Często dodaje się je do sosów, jajecznicy i past kanapkowych, a niektórzy przygotowują z nich pyszną i rozgrzewającą zupę kurkową. Co sprawia, że te niewielkie grzyby są tak cennym produktem spożywczym? Zawarte w nich związki organiczne korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Podpowiadamy, dlaczego jeszcze warto częściej sięgać po te grzyby oraz podajemy prosty przepis na jajecznicę z kurkami.

Spis treści

Dlaczego warto jeść kurki? Z ich cennych właściwości skorzysta cały organizm

W lasach zaczęły pojawiać się pierwsze kurki (pieprzniki jadalne), czyli jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Wielu ludzi uważa, że grzyby pozbawione są wartości odżywczych, jednak jest to mylne przekonanie. Zawarte w nich składniki odżywcze sprawiają, że ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. W galerii wyjaśniamy, dlaczego warto korzystać z darów lasu i częściej sięgać po kurki.

Powoli rozpoczyna się sezon na grzyby leśne! Sprawdź, dlaczego warto jeść kurki

Właściwości odżywcze i zdrowotne kurek

Kurki to grzyby o charakterystycznej żółtej barwie i niezwykle silnym aromacie. Występują powszechnie w lasach iglastych i liściastych, jednak najczęściej rosną wśród mchu pod świerkami lub na piaszczystych i kwaśnych glebach.

Kurki, podobnie jak inne grzyby, są niskokaloryczne, ponieważ porcja 100 g stanowi źródło tylko 20 kcal. Znajdziemy w nich również 1,5 g białka, 6,9 g węglowodanów i znikome ilości tłuszczy – 0,5 g. Warto także wspomnieć o dość dużej zawartości błonnika pokarmowego (3,8 g na 100 g), który reguluje pracę układu pokarmowego, a dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania zaparć i rozwoju raka jelita grubego.

Pieprznik jadalny prawie w 80 proc. składa się z wody, a resztę stanowią witaminy i związki mineralne.

Co jeszcze zawierają kurki? W 100 g tych grzybów znajdziemy również:

  • beta-karoten – 0,8 mg,
  • witaminę B1 – 0,015 mg,
  • witaminę B2 – 0,215 mg,
  • witaminę B3 – 4,08 mg,
  • witaminę B6 – 0,044 mg,
  • witaminę D – 212 jednostek międzynarodowych (IU),
  • potas – 506 mg,
  • wapń – 15 mg,
  • magnez – 13 mg,
  • żelazo – 3,47 mg,
  • cynk – 0,71 mg.

Warto także zauważyć, że pieprznik jadalny zawiera znaczne ilości beta-karotenu, który wpływa na narząd wzroku i chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. W medycynie ludowej zalecano zwiększyć spożycie kurek w przypadku zapalenia spojówek.

Uwaga! Pieprznik jadalny jest bardzo podobny do trującej lisówki pomarańczowej. Jej spożycie może wywołać silne zatrucie pokarmowe, gorączkę, nudności, wymioty i silny ból brzucha. Dlatego, zanim zdecydujesz się zjeść grzyby, koniecznie skonsultuj się z ekspertem.

Przepis na jajecznicę z kurkami

Jajecznica z kurkami to smaczny pomysł na letnie śniadanie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku produktów.

Składniki na lekką jajecznicę z kurkami:

  • 80 g kurek,
  • 3 jajka,
  • 40 g sera twarogowego półtłustego,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka siekanego szczypioru,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować jajecznicę?

  1. Kurki dokładnie wyczyścić, wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić w wodzie na 60 sekund, po czym dokładnie odsączyć.
  2. Na rozgrzaną patelnię włożyć masło i kurki, a następnie chwilę mieszać.
  3. Dodać roztrzepane jajka i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając.
  4. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodać pokruszony ser twarogowy i drobno pokrojone pomidorki.
  5. Doprawić do smaku i włożyć na talerz.
  6. Całość udekorować siekanym szczypiorem.

Warto przeczytać:

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

TEVA

Hepatil 150mg 80 tabletek

30,99 zł14,99 zł-52%
miejsce #2

Bonimed

Bonimed Syrop Vernikabon complex 100 ml

36,29 zł21,35 zł-41%
miejsce #3

EWOPHARMA

BioGaia Gastrus 30 tabletek do żucia

50,58 zł31,50 zł-38%
miejsce #4

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #5

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie