Oto 5 powodów, dla których warto jeść grzyby! Kurki na pasożyty i jako wsparcie układu pokarmowego. Podajemy przepis na jajecznicę z kurkami

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
W lasach zaczyna pojawiać się coraz więcej kurek, czyli niewielkich, ale bardzo smacznych grzybów. Podpowiadamy, co się dzieje z organizmem, gdy częściej po nie sięgasz. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
W lasach zaczyna pojawiać się coraz więcej kurek, czyli niewielkich, ale bardzo smacznych grzybów. Podpowiadamy, co się dzieje z organizmem, gdy częściej po nie sięgasz. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. Solnuha/Getty Images
Udostępnij:
Kurki, inaczej nazywane pieprznikami jadalnymi, od dawna cenione są za niepowtarzalny smak i aromat. Często dodaje się je do sosów, jajecznicy i past kanapkowych, a niektórzy przygotowują z nich pyszną i rozgrzewającą zupę kurkową. Co sprawia, że te niewielkie grzyby są tak cennym produktem spożywczym? Zawarte w nich związki organiczne korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Podpowiadamy, dlaczego jeszcze warto częściej sięgać po te grzyby oraz podajemy prosty przepis na jajecznicę z kurkami.

Spis treści

Dlaczego warto jeść kurki? Z ich cennych właściwości skorzysta cały organizm

W lasach zaczęły pojawiać się pierwsze kurki (pieprzniki jadalne), czyli jedne z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Wielu ludzi uważa, że grzyby pozbawione są wartości odżywczych, jednak jest to mylne przekonanie. Zawarte w nich składniki odżywcze sprawiają, że ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. W galerii wyjaśniamy, dlaczego warto korzystać z darów lasu i częściej sięgać po kurki.

Powoli rozpoczyna się sezon na grzyby leśne! Sprawdź, dlaczego warto jeść kurki

Właściwości odżywcze i zdrowotne kurek

Kurki to grzyby o charakterystycznej żółtej barwie i niezwykle silnym aromacie. Występują powszechnie w lasach iglastych i liściastych, jednak najczęściej rosną wśród mchu pod świerkami lub na piaszczystych i kwaśnych glebach.

Kurki, podobnie jak inne grzyby, są niskokaloryczne, ponieważ porcja 100 g stanowi źródło tylko 20 kcal. Znajdziemy w nich również 1,5 g białka, 6,9 g węglowodanów i znikome ilości tłuszczy – 0,5 g. Warto także wspomnieć o dość dużej zawartości błonnika pokarmowego (3,8 g na 100 g), który reguluje pracę układu pokarmowego, a dzięki temu zmniejsza ryzyko powstawania zaparć i rozwoju raka jelita grubego.

Pieprznik jadalny prawie w 80 proc. składa się z wody, a resztę stanowią witaminy i związki mineralne.

Co jeszcze zawierają kurki? W 100 g tych grzybów znajdziemy również:

  • beta-karoten – 0,8 mg,
  • witaminę B1 – 0,015 mg,
  • witaminę B2 – 0,215 mg,
  • witaminę B3 – 4,08 mg,
  • witaminę B6 – 0,044 mg,
  • witaminę D – 212 jednostek międzynarodowych (IU),
  • potas – 506 mg,
  • wapń – 15 mg,
  • magnez – 13 mg,
  • żelazo – 3,47 mg,
  • cynk – 0,71 mg.

Warto także zauważyć, że pieprznik jadalny zawiera znaczne ilości beta-karotenu, który wpływa na narząd wzroku i chroni plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. W medycynie ludowej zalecano zwiększyć spożycie kurek w przypadku zapalenia spojówek.

Uwaga! Pieprznik jadalny jest bardzo podobny do trującej lisówki pomarańczowej. Jej spożycie może wywołać silne zatrucie pokarmowe, gorączkę, nudności, wymioty i silny ból brzucha. Dlatego, zanim zdecydujesz się zjeść grzyby, koniecznie skonsultuj się z ekspertem.

Przepis na jajecznicę z kurkami

Jajecznica z kurkami to smaczny pomysł na letnie śniadanie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku produktów.

Składniki na lekką jajecznicę z kurkami:

  • 80 g kurek,
  • 3 jajka,
  • 40 g sera twarogowego półtłustego,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka siekanego szczypioru,
  • 3 pomidorki koktajlowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak przygotować jajecznicę?

  1. Kurki dokładnie wyczyścić, wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić w wodzie na 60 sekund, po czym dokładnie odsączyć.
  2. Na rozgrzaną patelnię włożyć masło i kurki, a następnie chwilę mieszać.
  3. Dodać roztrzepane jajka i smażyć na małym ogniu, cały czas mieszając.
  4. Gdy jajka zaczną się ścinać, dodać pokruszony ser twarogowy i drobno pokrojone pomidorki.
  5. Doprawić do smaku i włożyć na talerz.
  6. Całość udekorować siekanym szczypiorem.

Warto przeczytać:

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

miejsce #1

ZF Polpharma S.A.

Alugastrin 3 Forte 20 Sasz

52,58 zł37,99 zł-28%
miejsce #2

USP Zdrowie

Multilac 3 x 20 kaps.

66,89 zł48,30 zł-28%
miejsce #3

CaliVita

CaliVita Nopalin 200 tabl

176,00 zł132,00 zł-25%
miejsce #6

Biocodex

Symbiosys Alflorex 30 kapsułek

40,62 zł
miejsce #7

Aflofarm

HepaSlimin 30 tabl.

8,48 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Deszczówka zatruta na całej planecie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie