
Dlaczego warto częściej jeść grzyby? Tak kurki wpływają na organizm
Kurki idealnie nadają się do marynowania. Tak przygotowane grzyby można dodawać do sałatek lub sosów.

Wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego
Kurki to źródło błonnika pokarmowego, który na dłużej daje uczucie sytości, a także przyspiesza przesuwanie resztek pokarmowych w dalsze części jelit. Pieprznik jadalny w porównaniu do innych grzybów leśnych jest znacznie szybciej trawiony, dlatego rzadko wywołuje objawy niestrawności, takie jak ból brzucha, zgagę lub nudności.

Łagodzą migreny i napięciowy ból głowy
Kurki to źródło witaminy B2, która korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego. Wykazano, że jej niedobór zwiększa ryzyko pojawienia się migren oraz napięciowego bólu głowy. Dlatego osoby cierpiące na te schorzenia powinny rozważyć włączenie do jadłospisu kurek. Dodatkowo porcja pieprznika jadalnego stanowi dobre źródło niacyny, czyli witaminy B3. Pełni ona w organizmie ważną funkcję, ponieważ wchodzi w skład osłonek mielinowych, które chronią komórki nerwowe przed uszkodzeniem.

Wspierają odrobaczanie organizmu i leczenie infekcji bakteryjnych
W licznych badaniach naukowych wykazano, że kurki zawierają hitinmannozę, czyli związek o silnym działaniu przeciwpasożytniczym – eksperci medycyny naturalnej sugerują, że to właśnie dzięki niej pieprznik jadalny bardzo rzadko jest robaczywy. Jednak związek ten jest wrażliwy na temperaturę powyżej 55 stopni, dlatego aby korzystać z jego cennych właściwości należy kurki suszyć w maksymalnie 50 stopniach, aż zrobią się suche i ciemne.
Dodatkowo wykazano, że pieprznik jadalny może wspomagać leczenie zakażeń bakteryjnych, wywołanych przez Bacillus cereus i Staphylococcus aureus.