Przyrządzasz tak kurki? Niszczysz ich właściwości zdrowotne. Leśnicy wyjaśniają, czemu lepiej ich nie smażyć. Jak przygotować je prawidłowo?

Monika Góralska
Smaczne i zdrowe kurki łatwo zepsuć przygotowując je w niewłaściwy sposób.
Smaczne i zdrowe kurki łatwo zepsuć przygotowując je w niewłaściwy sposób. kabvisio/123rf.com
Kurki, czyli pieprzniki jadalne, to grzyby znane i bardzo lubiane przez większość z nas. Najczęściej jemy je w postaci smażonej lub gotowanej, a także w sosach, jajecznicy czy omlecie. Leśnicy ostrzegają jednak, aby nie przyrządzać ich w ten sposób. Zobacz, dlaczego lepiej nie smażyć i nie solić kurek, a także dowiedz się, w jaki sposób przygotować z nich wartościowy i smaczny dodatek do wielu dań, w którym zachowują swoje prozdrowotne właściwości.

Spis treści

Nie smaż i nie sól kurek. Leśnicy ostrzegają przed nieprawidłową obróbką tych grzybów

Kurki to charakterystyczne grzyby, które wyróżniają się w ściółce leśnej swoim żółtopomarańczowym kolorem oraz wczesnym występowaniem. Pojawiają się w polskich lasach już nawet w czerwcu, dużo wcześniej niż inne grzyby, a możemy się nimi cieszyć aż do końca października. Dość łatwo jest też odróżnić je od innych grzybów. Są bardzo smaczne, dlatego są chętnie jedzone jako element lub dodatek do potraw.

Z kurek przyrządzamy sosy do makaronów, dodajemy je do jajecznicy, zup czy omletów. Jednak takie przygotowanie kurek, czyli pieprzników jadalnych, niestety pozbawia je wielu wartości odżywczych i zdrowotnych, które tracą pod wpływem obróbki termicznej oraz działania soli. Przypominają o tym w swoim wpisie na Twitterze Lasy Państwowe:

Jaki jest najzdrowszy grzyb? Odpowiedź może cię zdziwić

Jaki jest najzdrowszy grzyb? Odpowiedź może cię zdziwić

Takich właściwości nie ma żadna grupa produktów spożywczych. Niedoceniane przez niektórych grzyby to tak naprawdę jedzenie przyszłości, które dostarcza lecznicze związki na wszystkie choroby, w tym wi...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Jakie wartości mają kurki i jak je przyrządzić?

Kurki są nie tylko smaczne, ale też obfitują w cenne związki odżywcze. To produkt niskokaloryczny – porcja 100 g to tylko 19 kcal. Poza tym zawierają 88 proc. wody, witaminy takie jak wit. A, E, C, PP, D2, B1, B2 i składniki mineralne: miedź, cynk, selen, wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor.

Zobacz także: Jak wyczyścić kurki i inne grzyby w kilka chwil? Czy powinniśmy je myć przed spożyciem? Sprawdź, jak krok po kroku oczyścić grzyby w domu

Dodatkowo pieprzniki jadalne nigdy nie są robaczywe, co zawdzięczają obecności substancji o nazwie hitinmannoza, która działa przeciwpasożytniczo na pasożyty ludzkie takie jak owsiki, nicienie czy tasiemce.

Hitinmannoza z kurek paraliżuje układ nerwowy larw pasożytów oraz dorosłych osobników, doprowadzając do ich śmierci. Rozpuszcza również ich jaja. Niestety, obróbka termiczna grzybów w temperaturze powyżej 55 stopni Celsjusza niszczy tę substancję, a więc usmażone, gotowane czy pieczone kurki nie wykazują już działania przeciwpasożytniczego. Również sól kuchenna powoduje rozkład hitinmannozy.

Jeśli więc chcemy skorzystać z przeciwpasożytniczego działania kurek, możemy wysuszyć je na słońcu lub w piekarniku, ale w temperaturze nie wyższej niż 50 stopni Celsjusza i zmielić, a następnie dodawać do potraw. Warto również przygotować leczniczą nalewkę z kurek, która odrobacza organizm, wspomaga trawienie i pracę wątroby, a także pozytywnie wpływa na ostrość wzroku.

Kurki idealnie nadają się do marynowania. Tak przygotowane grzyby można dodawać do sałatek lub sosów.

Pomogą na pasożyty i trawienie. 5 powodów, dla których warto...

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia