Spis treści
Dlaczego warto jeść kurki?
Kurki, czyli pieprzniki jadalne pojawiają się dużo wcześniej niż inne grzyby jadalne i można się na nie natknąć w lasach już w czerwcu, a zbiera się je aż do października. Są to wyjątkowe grzyby nie tylko pod tym względem, ale przede wszystkim dlatego, że w przeciwieństwie do innych nigdy nie są robaczywe. To właśnie ta ich właściwość jest najcenniejsza w przypadku nalewki z kurek.
Zawdzięczają ją zawartości hitinmannozy, która rozpuszcza jajeczka pasożytów, a także niszczy układ nerwowy dorosłych osobników, co powoduje ich śmierć. Natomiast zawarty w kurkach kwas trametonolinowy również działa przeciwpasożytniczo oraz wspomaga pracę wątroby. Wspiera on leczenie wirusowych zapaleń wątroby, a nawet nowotworów.
Poza tym kurki zawierają aż 88 proc. wody, ale też witaminę A, E, C, PP, D2, B1, B2, składniki mineralne takie jak wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor oraz spore ilości cynku, miedzi i selenu. Dodatkowo są niskokaloryczne – 100g to tylko 19 kcal.
Zawierają też duże ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia trawienie oraz chroni przed zaparciami. Dzięki temu są lekkostrawne, w przeciwieństwie do innych grzybów. W ich składzie znajdziemy też duże ilości beta-karotenu (prowitamina witaminy A), czyli barwnika nadającego im piękny żółto-pomarańczowy kolor, który jest też silnym przeciwutleniaczem oraz pozytywnie oddziałuje na wzrok poprzez ochronę plamki żółtej przed zwyrodnieniem.
Nalewka z kurek – jak zrobić kurkówkę?
Hitinmannoza i kwas trametonolinowy, które zwalczają pasożyty ludzkie takie jak chociażby owsiki, lamblie, glisty czy tasiemce niestety są neutralizowane w czasie obróbki termicznej (powyżej 50 st. C), a także pod wpływem soli, dlatego jajecznica z kurkami czy kurki marynowane będą pozbawione tych składników. Jeśli chcemy skorzystać z przeciwpasożytniczych właściwości tych grzybów, zróbmy nalewkę z kurek. Do jej przyrządzenia wystarczą tylko 2 składniki: