
8 powodów, dlaczego warto jeść zupy nawet codziennie!
Sprawdź, dlaczego zupy warto jeść częściej niż od święta!

Zupy są pożywne i sycące
Zupy są sycące i pożywne, ponieważ mają dużą objętość i zawierają różnorodne warzywa, będące źródłem błonnika pokarmowego. Pod wpływem wody błonnik pęcznieje, zwiększając swoją objętość, dzięki czemu wypełnia przewód pokarmowy i pomaga kontrolować apetyt. Co więcej, jego odpowiednia ilość w diecie przeciwdziała zaparciom, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi oraz obniżyć poziom cholesterolu. Oprócz warzyw błonnik zapewniają pełnoziarnisty makaron, kasze i brązowy ryż.
Elementem zupy wpływającym na sytość jest białko, którego źródłem są mięso, ryby, nasiona strączków, a także tofu i jaja. Wybierając zupę z ich dodatkiem, posiłek zmniejszy apetyt na dłuższy czas.

Zupy pomagają nawodnić organizm
Jedzenie zup pozwala uzupełnić w organizmie niedobory płynów, ponieważ bazę zupy stanowi woda. Wobec tego osoby mające kłopot z wypijaniem jej niezbędnych ilości w ciągu dnia, mogą zapewnić ją sobie spożywając na obiad lub kolację porcję zupy.

Jedzenie zup pomaga schudnąć
Ponieważ kaloryczność zupy wynika z użytych do jej przygotowania składników w łatwy sposób można przygotować lżejszą lub cięższą jej wersję. Szczupłej sylwetce sprzyja jedzenie czystych wywarów niezabielonych śmietaną (można zastąpić ją mlekiem lub jogurtem) i oczywiście bez tłustej zasmażki. Do ugotowania niskokalorycznej zupy warto użyć wyłącznie warzyw, można również dodać chudy kawałek mięsa drobiowego, a także niewielką ilość pełnoziarnistej kaszy, ryżu lub makaronu.
Gotując zupę na tłustszym mięsie, pływający po jej powierzchni tłuszcz można zdjąć, dzięki czemu kaloryczność dania zostanie obniżona.