Co się dzieje z twoim ciałem, gdy pijesz jedno piwo lub kieliszek wina dziennie? Sporo ryzykujesz

Monika Góralska
Zaledwie jedno piwo lub wino w tygodniu podwyższa ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka nawet o 16 proc.
Zaledwie jedno piwo lub wino w tygodniu podwyższa ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka nawet o 16 proc. wayhomestudio/freepik.com
Wypicie tylko jednego drinka alkoholowego dziennie znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia około 19 różnych chorób. Raport amerykańskich naukowców potwierdza, że każda ilość alkoholu jest szkodliwa, a im więcej pijesz, tym większe ryzyko zachorowania na raka, a także śmierci. Ile zaryzykujesz kolejnym razem?

Spis treści

Już jeden drink dziennie to ogromne ryzyko dla zdrowia

Już jeden drink alkoholowy dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia kilkunastu chorób – tak wynika z raportu amerykańskiego Międzyagencyjnego Komitetu Koordynacyjnego ds. Zapobiegania Piciu Alkoholu Przez Osoby Niepełnoletnie (Interagency Coordinating Committee on the Prevention of Underage Drinking – ICCPUD). Natomiast według innego raportu Narodowej Akademii Nauk, Inżynierii i Medycyny (NASEM) stwierdzono, że picie alkoholu wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Na podstawie tych dowodów naukowych powstają nowe wytyczne dotyczące spożywania alkoholu przez Amerykanów.

Zaledwie jedno piwo lub wino w tygodniu podwyższa ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka nawet o 16 proc.
Zaledwie jedno piwo lub wino w tygodniu podwyższa ryzyko rozwoju różnych rodzajów raka nawet o 16 proc.
wayhomestudio/freepik.com

Obecnie obowiązujące w USA wytyczne żywieniowe zalecają, aby mężczyźninie spożywali więcej niż 2 drinki alkoholowe dziennie, a kobiety nie więcej niż 1 drink alkoholowy dziennie. Jak takie ilości alkoholu wpływają na działanie organizmu?

Kiedy dom przestaje być oazą bezpieczeństwa. Czy alkohol powoduje agresję?

Kiedy dom przestaje być oazą bezpieczeństwa. Czy alkohol powoduje agresję?

Dom zwykle kojarzy się z bezpieczeństwem i spokojem. Jednak w rodzinach z problemem alkoholowym często staje się on źródłem bólu i cierpienia. Alkohol może prowadzić do przemocy, o którą nie trudno, g...

Monika Góralska
Monika Góralska

Alkohol jest czynnikiem rakotwórczym. Zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów

W raporcie ICCUPD przeanalizowano dane dotyczące związku między piciem alkoholu a rozwojem siedmiu nowotworów: raka jelita grubego, piersi u kobiet, wątroby, jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku [typ płaskonabłonkowy]. Wzięto pod uwagę częstość ich występowania u osób pijących alkohol w porównaniu do osób niepijących.

Wyniki wykazały, że zarówno u mężczyzn, jak i kobiet pijących alkohol istniało wyższe ryzyko zachorowania na kilka rodzajów nowotworów w ciągu całego życia w porównaniu do osób, które nie piły alkoholu.

W raporcie wykazano, że:

  • U mężczyzn, którzy wypijają zaledwie jednego drinka tygodniowo, ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest o 16 proc. wyższe, a ryzyko zachorowania na raka przełyku – o 6 proc.wyższe w porównaniu do osób, które nie piją alkoholu.

  • Wśród mężczyzn pijących dużo alkoholu odsetek ten znacznie wzrósł – u panów pijących 3 drinki dziennie, czyli 21 drinków tygodniowo, ryzyko zachorowania na raka przełyku było ponad trzykrotnie wyższe.

  • Kobiety, które wypijają zaledwie 1 drinka tygodniowo, mają o 5 proc. wyższe ryzyko zachorowania na raka gardła, przełyku, krtani, a także nieznacznie większe ryzyko zachorowania na raka piersi w porównaniu do tych, które nie piją.

  • U kobiet pijących 3 drinki alkoholowe dziennie, czyli 21 drinków tygodniowo, ryzyko wystąpienia tych nowotworów gwałtownie wzrosło — dotyczyło to również raka gardła, dla którego było ono o ponad 90 proc. wyższew porównaniu do osób niepijących. 

Zwiększone ryzyko zachorowania na te rodzaje nowotworów zaczyna się od każdego spożycia alkoholui wzrasta przy wyższych poziomach spożycia. Kobiety są znacznie bardziej narażone na raka wywołanego przez alkohol w przeliczeniu na każdy wypity drink – czytamy w raporcie.

Naukowcy ostrzegają, że alkohol może powodować raka, gdyż wywołuje zwiększoną liczbę mutacji w komórkach, zwiększając ryzyko ich przekształcania się w komórki rakowe. W organizmie alkohol rozkłada się do aldehydu octowego, który jest znanym czynnikiem rakotwórczym, zgodnie z opinią Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem.

Odstaw alkohol na miesiąc i zobacz co się stanie. Skorzystają nie tylko skóra i włosy

Odstaw alkohol na miesiąc i zobacz co się stanie. Skorzystają nie tylko skóra i włosy

Dlaczego warto odstawić alkohol? Większość z nas nie zdaje sobie sprawy, że nadmierne spożywanie trunków wysokoprocentowych może prowadzić do uzależnienia oraz rozwoju wielu chorób m.in. nadciśnienia ...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Alkohol zdrowy na serce? To szkodliwy mit!

Jak zaznaczają badacze w raporcie, ok. 25 lat temu badania sugerowały, że picie niewielkich ilości alkoholu ma korzystny wpływ na zdrowie serca. Teoria ta została odrzucona w licznych badaniach i nie potwierdził jej raport ICCPUD, który stwierdza, że ​​w porównaniu do osób niepijących, osoby pijące alkohol nie mają niższego ryzyka zachorowania na chorobę serca.

Po przeanalizowaniu danych dotyczących choroby niedokrwiennej serca okazało się, że u mężczyzn pijących 2 napoje alkoholowe dziennie oraz u kobiet pijących 1 drinka dziennie ryzyko zachorowania na chorobę serca jest takie samo jak u osób w ogóle niepijących alkoholu. Naukowcy sugerują, że inne czynniki, takie jak otyłość, zła dieta i brak ruchu, mają większe prawdopodobieństwo wpływu na ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca niż alkohol.

Raport ICCPUD sugeruje również, że osoby pijące mało lub umiarkowanie mają mniejsze ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Może to wynikać z tego, że alkohol rozrzedza krew, zmniejszając prawdopodobieństwo, że skrzep krwi dotrze do mózgu, co jest przyczyną udaru. 

Naukowcy odkryli, że wśród mężczyzn i kobiet pijących zaledwie 1 drinka tygodniowo ryzyko udaru mózgu jest nawet o 10 proc. niższe w porównaniu do osób niepijących. Jednak przy wyższym spożyciu alkoholu ryzyko to wzrasta. Przy spożyciu 2 drinków alkoholowych dziennie, czyli 14 drinków tygodniowo, ryzyko wystąpienia udaru mózgu u obu płci wzrastało o 8 proc.

W raporcie stwierdzono także, że ryzyko śmierci z powodu samego alkoholu u mężczyzn i kobiet, którzy spożywają ponad 7 drinków alkoholowych tygodniowo, wynosi 1 na 1000. Jednak już przy niewielkim wzroście spożycia ryzyko to raptownie wzrasta i u osób, które spożywająwięcej niż 9 drinków tygodniowo, ryzyko śmierci wynosi 1 na 100.

– Warto zauważyć, że z naszego raportu wynika, iż żaden poziom spożycia alkoholu nie jest całkowicie pozbawiony ryzyka. Wyniki analiz pokazują, że im niższe spożycie alkoholu wśród osób pijących, tym niższe ryzyko zgonu i odwrotnie, wraz ze wzrostem spożycia alkoholu, wzrasta również ryzyko śmiertelności. Więc jeśli chodzi o spożycie alkoholu, im mniej tym lepiej dla zdrowia – powiedział Daily Mail dr Kevin Shield, który brał udział w przygotowywaniu raportu.

To jednak nie sposób na dłuższe życie? Naukowcy odkrywają błąd w badaniach

To jednak nie sposób na dłuższe życie? Naukowcy odkrywają błąd w badaniach

Wszystko jest kwestią dawki i tak miało być także w przypadku alkoholu. Spożywany w małych i umiarkowanych ilościach miał pomagać w zdrowszym i dłuższym życiu. Niestety, te badania przeprowadzono w zł...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia