Nalewka od teraz jest chroniona jako dobro narodowe. Nowe przepisy wchodzą w życie

Agata Wodzień-Nowak
Opracowanie:
Przepisy dotyczące nalewek wchodzą w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia rozporządzenia w Dzienniku Ustaw, zatem od 20 sierpnia. Napoje alkoholowe, które zostały wprowadzone do obrotu przed dniem wejścia w życie rozporządzenia i zawierają w oznakowaniu określenie „nalewka”, a nie spełniają nowych wymagań, mogą pozostawać w obrocie do wyczerpania ich zapasów.
Przepisy dotyczące nalewek wchodzą w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia rozporządzenia w Dzienniku Ustaw, zatem od 20 sierpnia. Napoje alkoholowe, które zostały wprowadzone do obrotu przed dniem wejścia w życie rozporządzenia i zawierają w oznakowaniu określenie „nalewka”, a nie spełniają nowych wymagań, mogą pozostawać w obrocie do wyczerpania ich zapasów. pixabay.com/pasja1000
Regionalne nalewki są rarytasem, który pojawia się na festiwalach smaku i w restauracjach. 20 sierpnia 2024 r. wchodzą w życie przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadzające zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych. Sprawdź, pod jakimi warunkami na butelce można będzie napisać, że to nalewka.

Spis treści

Nowe przepisy dla napojów alkoholowych

Robienie domowych nalewek to w wielu rodzinach tradycjach i te na własny użytek można komponować i nazywać dowolnie. Jednak gdy nalewka ma trafić do konsumenta, podlega nowym rygorom.

Nowe przepisy dotyczące znakowania napojów alkoholowych wynikają z rozporządzenia opublikowanego 19 lutego 2024 roku. Kiedy wejdą w życie? Przewidziano pół roku, by przedsiębiorcy mogli dostosować się do zmienionych zasad etykietowania. Zatem obowiązują od 20 sierpnia 2024.

Mowa o rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 14 lutego 2024 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

Nalewki licznie goszczą na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lokalne trunki serwuje część restauracji, więc o nich też mowa w przepisach. Na LPT pojawia się m.in. nalewka:

  • dereniowa,
  • imbirowo-cyrynowa,
  • pigwowa,
  • śliwkowa,
  • truskawkowa,
  • z czarnej porzeczki,
  • z orzecha włoskiego,
  • z tarniny,
  • z kwiatów głogu.

Jak podaje resort rolnictwa, nowe przepisy m.in. regulują kiedy na etykiecie napoju spirytusowego może pojawić się określenie „nalewka” oraz wprowadzają obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu trunków sprzedawanych w barach i restauracjach.

Nalewka to polska tradycja i będzie chroniona

Ministerstwo wyjaśnia, że w przepisach Unii Europejskiej w zakresie znakowania napojów spirytusowych nazwami prawnym, nie ma pojęcia „nalewka”, które jest specyficzne dla Polski. W kraju wyodrębniamy ten specyficzny napój alkoholowy.

MRiRW: W Polsce określenie „nalewka” odnosi się do napoju spirytusowego wytworzonego na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. Ważnym etapem produkcji jest proces maceracji części roślin, takich jak zioła, zielone orzechy włoskie, pędy sosny, kwiaty (np. mniszka lekarskiego, czarnego bzu, lipy) lub owoców w alkoholu etylowym, dzięki czemu napój spirytusowy uzyskuje specjalne właściwości aromatyczne.

Jaki napój alkoholowy można nazwać nalewką zgodnie z nowymi przepisami?

Resort postanowił chronić renomę naszej krajowej nalewki, dlatego rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadza warunki, po spełnieniu których można dodatkowo oznakować w ten sposób napój spirytusowy:

  • Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane zwyczajowo przy wyrobie „nalewek”, przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania czy też dodawania soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich.
  • Ze względu na różne okresy maceracji poszczególnych składników w rozporządzeniu określono minimalny czas tego etapu produkcji, który uwzględnia specyfikę poszczególnych surowców.
  • Zgodnie z nowymi regulacjami określenie „nalewka” będzie można uzupełnić o nazwę jej dominującego smaku pochodzącego z produktów stosowanych w maceracji. Przykładowo, jeżeli do wyrobu zastosowano wiśnie, które w wyniku odpowiedniego czasu maceracji w alkoholu nadały produktowi gotowemu smak pochodzący z tego owocu, na etykiecie będzie można umieścić określenie „nalewka wiśniowa”.

Napoje alkoholowe w restauracjach z nowym wymogiem

Nowe prawo wprowadza obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu dla produktów sprzedawanych w placówkach gastronomicznych. Wymóg dotyczy napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. objętościowych oferowanych, np. w restauracji, pubie, barze. Ministerstwo zaznacza, że umożliwi to konsumentom dokonanie świadomego wyboru produktu ze względu na zawartość alkoholu.

Obowiązek wskazywania zawartości alkoholu nie będzie dotyczył napojów alkoholowych w postaci drinków lub koktajli, sporządzanych w miejscu sprzedaży na życzenie konsumenta.

Źródło: MRiRW

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia