Spis treści
Nowe przepisy dla napojów alkoholowych
Robienie domowych nalewek to w wielu rodzinach tradycjach i te na własny użytek można komponować i nazywać dowolnie. Jednak gdy nalewka ma trafić do konsumenta, podlega nowym rygorom.
Nowe przepisy dotyczące znakowania napojów alkoholowych wynikają z rozporządzenia opublikowanego 19 lutego 2024 roku. Kiedy wejdą w życie? Przewidziano pół roku, by przedsiębiorcy mogli dostosować się do zmienionych zasad etykietowania. Zatem obowiązują od 20 sierpnia 2024.
Mowa o rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 14 lutego 2024 r. zmieniającym rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
Nalewki licznie goszczą na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lokalne trunki serwuje część restauracji, więc o nich też mowa w przepisach. Na LPT pojawia się m.in. nalewka:
- dereniowa,
- imbirowo-cyrynowa,
- pigwowa,
- śliwkowa,
- truskawkowa,
- z czarnej porzeczki,
- z orzecha włoskiego,
- z tarniny,
- z kwiatów głogu.
Jak podaje resort rolnictwa, nowe przepisy m.in. regulują kiedy na etykiecie napoju spirytusowego może pojawić się określenie „nalewka” oraz wprowadzają obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu trunków sprzedawanych w barach i restauracjach.
Nalewka to polska tradycja i będzie chroniona
Ministerstwo wyjaśnia, że w przepisach Unii Europejskiej w zakresie znakowania napojów spirytusowych nazwami prawnym, nie ma pojęcia „nalewka”, które jest specyficzne dla Polski. W kraju wyodrębniamy ten specyficzny napój alkoholowy.
MRiRW: W Polsce określenie „nalewka” odnosi się do napoju spirytusowego wytworzonego na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego. Ważnym etapem produkcji jest proces maceracji części roślin, takich jak zioła, zielone orzechy włoskie, pędy sosny, kwiaty (np. mniszka lekarskiego, czarnego bzu, lipy) lub owoców w alkoholu etylowym, dzięki czemu napój spirytusowy uzyskuje specjalne właściwości aromatyczne.
Jaki napój alkoholowy można nazwać nalewką zgodnie z nowymi przepisami?
Resort postanowił chronić renomę naszej krajowej nalewki, dlatego rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi wprowadza warunki, po spełnieniu których można dodatkowo oznakować w ten sposób napój spirytusowy:
- Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane zwyczajowo przy wyrobie „nalewek”, przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania czy też dodawania soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich.
- Ze względu na różne okresy maceracji poszczególnych składników w rozporządzeniu określono minimalny czas tego etapu produkcji, który uwzględnia specyfikę poszczególnych surowców.
- Zgodnie z nowymi regulacjami określenie „nalewka” będzie można uzupełnić o nazwę jej dominującego smaku pochodzącego z produktów stosowanych w maceracji. Przykładowo, jeżeli do wyrobu zastosowano wiśnie, które w wyniku odpowiedniego czasu maceracji w alkoholu nadały produktowi gotowemu smak pochodzący z tego owocu, na etykiecie będzie można umieścić określenie „nalewka wiśniowa”.
Napoje alkoholowe w restauracjach z nowym wymogiem
Nowe prawo wprowadza obowiązek podawania rzeczywistej objętościowej zawartości alkoholu dla produktów sprzedawanych w placówkach gastronomicznych. Wymóg dotyczy napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 proc. objętościowych oferowanych, np. w restauracji, pubie, barze. Ministerstwo zaznacza, że umożliwi to konsumentom dokonanie świadomego wyboru produktu ze względu na zawartość alkoholu.
Obowiązek wskazywania zawartości alkoholu nie będzie dotyczył napojów alkoholowych w postaci drinków lub koktajli, sporządzanych w miejscu sprzedaży na życzenie konsumenta.
Źródło: MRiRW
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!