Spis treści
Jakie właściwości mają produkty pszczele?
Najbardziej znanym i chętnie spożywanym pszczelim produktem jest miód nektarowy. I chociaż jest najsmaczniejszy i znajduje najszersze zastosowanie w codziennym życiu, składa się głównie z cukrów prostych i ma niewielką zawartość związków cenionych ze względu na prozdrowotne działanie. Niemniej jednak może być spożywany każdego dnia, co przekłada się na wysoką skuteczność kuracji długoterminowych.
Pomimo spadku konsumpcji miodu jako produktu wielokrotnie droższego od przetworzonych źródeł cukru jest on wciąż popularny w wielu polskich domach, co wynika z wielopokoleniowej tradycji korzystania z jego dobroczynnych właściwości.
Ponad 1/5 Polaków sięga po miód co najmniej raz w tygodniu, i częściej są to kobiety. Najczęściej wybierane rodzaje to miód wielokwiatowy i lipowy. Najchętniej jadany jest rano, przy czym częściej kupowany jest w w chłodnej części roku.
Dowiedz się więcej na temat:
Znacznie więcej korzystnych związków znajduje się w mniej popularnych produktach pszczelich, stosowanych w charakterze suplementów diety lub ich składników. Ich zadaniem jest wzmacniać organizm, m.in. poprzez pobudzanie układu odpornościowego. Warto wiedzieć, czym są i na czym polega ich działanie.