2 z 16
Poprzednie
Następne
Cuda z ula, czyli leki od pszczół. Jest ich całkiem sporo. Zobacz, jak działają produkty pszczele wykorzystywane w apiterapii
Miód nektarowy – właściwości
Powstaje ze nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów różnych roślin. Najczęściej jest wielokwiatowy, a za odmianowy można uznać go wtedy, gdy zawiera min. 45 proc. pyłku jednego gatunku wśród wszystkich ziaren, co oznacza się za pomocą analizy pyłkowej. Wyjątek to miód akacjowy (30 proc.) i lipowy (20 proc.). Zawiera 95-99 proc. cukrów, głównie fruktozy i glukozy.
Miód stanowi nie tylko lepszą alternatywę dla cukru, ale też środek profilaktyczny i wspomagający leczenie różnych chorób. Wybór zależy od kondycji organizmu, np. w przypadku chorób trawienny polecany jest miód akacjowy, a tych krążeniowych – miód gryczany.