Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Toksyczne warzywa, których spożycie prowadzi do śmierci

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Uważa się, że dieta wegetariańska to najzdrowsza dieta świata. Tymczasem pozornie niewinne warzywa, które jemy niemal codziennie mogą nas zabić. Może się tak zdarzyć szczególnie wtedy, gdy są niewłaściwie przygotowane. Zawierają wtedy toksyczne substancje, których spożycie powoduje nie tylko bóle brzucha czy wymioty, ale może też doprowadzić do śmierci. Sprawdź, które warzywa są najniebezpieczniejsze.

Spis treści

Jesz je na co dzień, a mogą cię zabić. Te warzywa mogą być toksyczne

Toksyczne warzywa na talerzu
Pozornie zdrowe warzywa mogą stać się toksyczne i nam zaszkodzić. Sprawdź w galerii, które z nich są najbardziej niebezpieczne i dlaczego. bing.com

Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) minimalne spożycie warzyw i owoców to 5 porcji dziennie, czyli około 400-500 g. Z tego większość powinny stanowić warzywa, ponieważ zawierają one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy, mikroelementy, błonnik, białka czy wodę oraz wiele innych substancji odżywczych. Jednak niewłaściwie przygotowane mogą stać się toksyczne i nie tylko doprowadzić do zatrucia, ale nawet spowodować zgon.

Te warzywa są toksyczne. Ich spożycie może doprowadzić nawet do śmierci!

Niewłaściwe przechowywanie lub przyrządzanie nawet pozornie zdrowych produktów roślinnych może być niebezpieczne dla zdrowia. Najwięcej witamin i składników mineralnych mają surowe warzywa, ponieważ obróbka termiczna niszczy większość z nich. Jednak nie każde można spożywać w takiej formie, a część z nich jedzona na surowo może stać się nawet toksyczna.

Najbardziej trująca roślina roku 2023. Masz ją na co dzień w swojej kuchni!

Najbardziej trująca roślina roku 2023. Masz ją na co dzień w swojej kuchni!

W ogrodzie botanicznym w Hamburgu co rok wybierana jest najbardziej trująca roślina roku. Tegoroczny zwycięzca zabrał miejsce na podium ziemniakowi. Po raz kolejny laur zwycięstwa przypadał warzywu, k...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Czym się objawia zatrucie pokarmowe?

Spożycie warzyw nieprawidłowo przygotowanych, które zawierają szkodliwe substancje może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Toksyczne substancje zawarte w warzywach mogą więc wywołać objawy takie jak:

  • osłabienie,
  • zawroty i bóle głowy,
  • nudności,
  • wymioty,
  • biegunka,
  • wysoka gorączka,
  • nadmierne pocenie się,
  • halucynacje.

Zobacz także: Domowe krople nasercowe i środek uspokajający. „Złotą wodę” stosuj ostrożnie, bo może być też toksyczna

W zależności od ilości spożytej substancji toksycznej zbyt duża jej dawka może doprowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych. To z kolei prowadzi do uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, śpiączki, drgawek, a nawet zatrzymania krążenia i w konsekwencji do śmierci.

Lubisz te warzywa? Uważaj, bo mogą stać się toksyczne i doprowadzić do zatrucia, a nawet śmierci!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia