https://stronazdrowia.pl
reklama

Listeria w boczku z Lidla. Co to za bakteria i dlaczego jest niebezpieczna?

Gabriela Fedyk
W boczku wykryto groźną bakterię Listeria monocytogenes, odpowiedzialną za wywoływanie listeriozy – choroby szczególnie niebezpiecznej dla kobiet w ciąży, seniorów i osób z obniżoną odpornością.
W boczku wykryto groźną bakterię Listeria monocytogenes, odpowiedzialną za wywoływanie listeriozy – choroby szczególnie niebezpiecznej dla kobiet w ciąży, seniorów i osób z obniżoną odpornością. fot. gpointstudio/freepik
Z polskich sklepów wycofano partię boczku z powodu skażenia bakterią Listeria monocytogenes. Czy jest się czego bać? Wyjaśniamy, czym jest ta bakteria, jakie choroby może wywołać oraz kto jest najbardziej narażony na zakażenie.

Spis treści

Listeria – co to za bakteria?

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z rynku jednej partii boczku rolowanego dostępnego w sieci sklepów Lidl. W produkcie wykryto groźną bakterię Listeria monocytogenes, odpowiedzialną za wywoływanie listeriozy – choroby szczególnie niebezpiecznej dla kobiet w ciąży, seniorów i osób z obniżoną odpornością. Wycofana partia ma numer 2517061 i terminy przydatności do spożycia od 17.11.2025 do 24.11.2025.

Listeria monocytogenes to bakteria, która najczęściej dostaje się do organizmu człowieka poprzez skażoną żywność. Może rozwijać się nawet w lodówce, w temperaturach bliskich 0 st. Celsjusza. W przeciwieństwie do wielu innych bakterii nie ginie w chłodzie, co czyni ją szczególnie niebezpieczną w przypadku wędlin czy gotowych do spożycia produktów mięsnych.

Nazwa Listeria monocytogenes pochodzi od nazwiska Josepha Listera, brytyjskiego chirurga i pioniera zasad aseptyki. Bakterie te to gram-dodatnie, ruchliwe pałeczki, należące do rodziny Corynebacteriaceae. Są względnie beztlenowe i – co istotne – nie tworzą przetrwalników, co odróżnia je od wielu innych patogenów.

Zdaniem ekspertów, Listeria jest jedną z najgroźniejszych bakterii przenoszonych drogą pokarmową.

– Chociaż liczba zachorowań na listeriozę jest niewielka, wysoki wskaźnik śmiertelności związany z tą infekcją sprawia, że stanowi ona poważny problem zdrowia publicznego – podaje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).

Co to jest listerioza i jej objawy?

Zakażenie bakterią Listeria nazywamy listeriozą. Może przebiegać niemal bezobjawowo u osób z dobrym zdrowiem, ale u szczególnie wrażliwych grup – takich jak kobiety w ciąży, seniorzy i osoby z obniżoną odpornością – może prowadzić do poważnych powikłań, a nawet śmierci.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Objawy zazwyczaj pojawiają się od kilku dni do kilku tygodni po spożyciu skażonej żywności. Należą do nich między innymi:

Czy Listeria jest groźna?

Listerioza, wywoływana przez bakterie Listeria, może być szczególnie niebezpieczna dla określonych grup. Choć większość zdrowych osób przechodzi zakażenie bezobjawowo lub łagodnie, u niektórych pacjentów choroba może przybrać ciężki, zagrażający życiu przebieg.

Grupy ryzyka to:

  • kobiety w ciąży (zakażenie może prowadzić do poronienia lub poważnych infekcji u noworodka),

  • osoby powyżej 65. roku życia,

  • osoby z obniżoną odpornością – np. w wyniku chemioterapii, HIV, cukrzycy czy chorób wątroby.

W ciąży ryzyko rozwoju listeriozy jest 10 razy wyższe niż w populacji ogólnej.

W ciężkich przypadkach listerioza wymaga hospitalizacji, a leczenie może trwać nawet kilka tygodni. Gdy bakteria zaatakuje ośrodkowy układ nerwowy, często dochodzi do poważnych uszkodzeń neurologicznych, które później wymagają intensywnej rehabilitacji. Pacjent może nie odzyskać pełnej sprawności fizycznej, a dodatkowo mogą wystąpić problemy z mową i zaburzenia pamięci.

Jak zdiagnozować listeriozę? Leczenie i profilaktyka

Listeriozę diagnozuje się najczęściej na podstawie badania krwi. W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki, takie jak penicyliny, kotrimoksazol, wankomycyna czy chloramfenikol. Dodatkowo pacjentom podaje się leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, by złagodzić objawy. Leczenie może trwać kilka tygodni i często wymaga hospitalizacji.

Jak uniknąć zakażenia Listerią? Najlepsza profilaktyka to proste zasady higieny i bezpiecznego przechowywania żywności.

Oto najważniejsze zalecenia, które warto wprowadzić na co dzień:

  • Co dwa tygodnie dokładnie myj i dezynfekuj lodówkę, np. roztworem octu (1 część octu na 9 części wody) lub specjalistycznymi środkami czyszczącymi.

  • Przechowuj żywność w lodówce w temperaturze od +4 do +8 st. Celsjusza.

  • Zawsze myj ręce przed przygotowaniem posiłku, jedzeniem i po kontakcie z surowym mięsem czy brudnymi warzywami.

  • Myj sprzęt kuchenny w gorącej wodzie (powyżej 50 st. Celsjusza).

  • Nie wycieraj rąk w ściereczkę po kontakcie z surowym mięsem – najpierw je umyj, aby nie przenieść bakterii na tkaninę.

  • Używaj osobnych desek do krojenia mięsa, warzyw, owoców, serów i pieczywa, lub regularnie je dezynfekuj.

  • Nie zostawiaj przygotowanych potraw poza lodówką – najpierw je szybko schłódź, np. wkładając garnek do zimnej wody lub zimą umieszczając pojemnik na balkonie (zawsze przykryty).

  • Unikaj produktów z niepasteryzowanego mleka, surowego mięsa (jak tatar) czy wędzonych na zimno ryb – szczególnie jeśli jesteś w ciąży.

  • Dokładnie myj warzywa i owoce przed obraniem.

  • Gotuj mięso i ryby do temperatury co najmniej 72 st. Celsjusza wewnątrz produktu.

  • Ogranicz kupowanie gotowych surówek i wyrobów garmażeryjnych z niepewnych źródeł – wybieraj produkty z firm stosujących zasady GMP, GHP i HACCP.

Kobiety w ciąży powinny unikać takich produktów, jak miękkie sery z mleka niepasteryzowanego czy chłodzone wędliny, które nie są podgrzewane.

Listeria a wycofany boczek – na co zwrócić uwagę?

Wycofanie partii boczku rolowanego Pikok sprzedawanego w sklepach sieci Lidl z powodu Listerii to ważny sygnał ostrzegawczy. Jeśli masz w domu produkt z komunikatu GIS – nie jedz go nawet po obróbce termicznej. Boczek został natychmiast wycofany ze sprzedaży, a dystrybutor opublikował komunikat ostrzegający klientów. Organy nadzoru sanitarnego prowadzą obecnie postępowanie wyjaśniające. Jeżeli masz wycofany boczek, zwróć go w dowolnym sklepie Lidl – nawet bez okazywania paragonu. W razie zjedzenia skażonego boczku i wystąpienia objawów najlepiej poradzić się lekarza.

Listeria to bakteria groźna i wyjątkowo przebiegła, ale dzięki odpowiednim środkom ostrożności można zminimalizować ryzyko zakażenia.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia