Spis treści
Jaki produkt został wycofany przez GIS z obrotu?
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto pałeczki bakterii Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Szczegóły dotyczące produktu:
- nazwa: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano,
- numer partii: 6350290081,
- termin przydatności do spożycia: 27.03.2024,
- kod kreskowy: 5 900751 015603,
- producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501.
Groźny wirus i bakteria w supermarketach. Skażone owoce i sałatka
GIS przekazał dwa ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności. Pierwsze dotyczy wykrycia obecności wirusa wywołującego wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW typu A) w jednej partii świeżych owoców dostę...
Jak działania zostały podjęte w związku wykryciem Salmonelli w mięsie?
Jak podaje GIS, producent zanieczyszczonych hamburgerów poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka i potwierdził, że proces produkcyjny ww. partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach.
Wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji ww. partii hamburgerów oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności bakterii Salmonella.
Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
GIF: wycofuje z obrotu lek! Wadliwa jest cała seria
Główny Inspektorat Farmaceutyczny wycofał na terenie całego kraju oraz zakazał wprowadzania do obrotu czterech serii leku stosowanego w zespole jelita drażliwego. Powodem decyzji jest wada jakościowa.
Co powinny zrobić osoby, które kupiły zanieczyszczone mięso?
Osoby, które kupiły ww. partię burgerów, nie powinny ich jeść. Jeśli zdążyły już je spożyć i wystąpiły u nich objawy zatrucia pokarmowego, powinny skontaktować się z lekarzem.
Objawy charakterystyczne dla salmonellozy pojawiają się w ciągu 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z bakterią. Pierwsze symptomy to:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności i wymioty.