Groźna bakteria w mięsie z supermarketu. Sprawdź, czy masz je w lodówce?

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem mięsa zanieczyszczonego pałeczkami Salmonelli. Jego zjedzenie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Sprawdź, czy nie masz go w swojej lodówce.

Spis treści

Jaki produkt został wycofany przez GIS z obrotu?

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto pałeczki bakterii Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego. cagkansayin/GettyImages

Szczegóły dotyczące produktu:

  • nazwa: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano,
  • numer partii: 6350290081,
  • termin przydatności do spożycia: 27.03.2024,
  • kod kreskowy: 5 900751 015603,
  • producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501.

Jak działania zostały podjęte w związku wykryciem Salmonelli w mięsie?

Jak podaje GIS, producent zanieczyszczonych hamburgerów poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka i potwierdził, że proces produkcyjny ww. partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach.

Wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji ww. partii hamburgerów oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności bakterii Salmonella.

Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Co powinny zrobić osoby, które kupiły zanieczyszczone mięso?

Osoby, które kupiły ww. partię burgerów, nie powinny ich jeść. Jeśli zdążyły już je spożyć i wystąpiły u nich objawy zatrucia pokarmowego, powinny skontaktować się z lekarzem.

Objawy charakterystyczne dla salmonellozy pojawiają się w ciągu 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z bakterią. Pierwsze symptomy to:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • nudności i wymioty.

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia