Spis treści
Jaki produkt został wycofany przez GIS z obrotu?
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto pałeczki bakterii Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Szczegóły dotyczące produktu:
- nazwa: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano,
- numer partii: 6350290081,
- termin przydatności do spożycia: 27.03.2024,
- kod kreskowy: 5 900751 015603,
- producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501.
Jak działania zostały podjęte w związku wykryciem Salmonelli w mięsie?
Jak podaje GIS, producent zanieczyszczonych hamburgerów poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka i potwierdził, że proces produkcyjny ww. partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach.
Wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji ww. partii hamburgerów oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności bakterii Salmonella.
Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Co powinny zrobić osoby, które kupiły zanieczyszczone mięso?
Osoby, które kupiły ww. partię burgerów, nie powinny ich jeść. Jeśli zdążyły już je spożyć i wystąpiły u nich objawy zatrucia pokarmowego, powinny skontaktować się z lekarzem.
Objawy charakterystyczne dla salmonellozy pojawiają się w ciągu 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z bakterią. Pierwsze symptomy to:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- odwodnienie,
- nudności i wymioty.