Spis treści
Zwyrodnienie plamki żółtej to główna przyczyna utraty wzroku
– Winogrona zapewniają oczom lepszą ochronę przed wolnymi rodnikami niż luteina, roślinny barwnik stosowany jako suplement diety – wynika z badania, które publikuje pismo „Free Radical Biology and Medicine”.
Dzięki temu mogą spowalniać lub zapobiegać utracie wzroku z powodu zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) związanego z wiekiem. AMD jest to postępująca choroba polegająca na uszkodzeniu plamki żółtej, czyli centralnej części siatkówki oka odpowiedzialnej za wyraźne widzenie.
Sprawdź również: Herbatka z tych liści sprawdzi się na żylaki, dnę moczanową i trądzik. Wspomaga serce, jelita i wątrobę
Jest to wiodąca przyczyna utraty wzroku u osób w podeszłym wieku. Do jej rozwoju przyczynia się w dużym stopniu stres oksydacyjny – oddziaływanie wolnych rodników tlenowych na siatkówkę.
W AMD dochodzi do uszkodzenia komórek nabłonka barwnikowego siatkówki (retinal pigment epithelium cells - RPE), które są odpowiedzialne za utrzymywanie przy życiu fotoreceptorów, tj. komórek światłoczułych siatkówki, kluczowych w procesie widzenia. W rozwoju choroby udział ma m.in. odkładanie się w komórkach RPE złogów lipofuscyny, będącej produktem ubocznym metabolizmu.
Ból oka może oznaczać nawet raka. Zobacz, jakie są alarmujące objawy dodatkowe
Ból oka to objaw, który może wynikać z przeciążenia narządu wzroku, ale także z groźnych chorób. Gdy zamiast obu oczy boli tylko jedno, a także kłuje czy piecze, problem może wymagać szybkiej wizyty u...
Winogrona lepsze niż luteina!
Naukowcy z Fordham University w Nowym Jorku prowadzili doświadczenia na myszach mających predyspozycję do rozwoju uszkodzenia siatkówki w starszym wieku (w dużym stopniu w podobny sposób, jak ma to miejsce u ludzi). Część gryzoni otrzymywała dietę bogatą w winogrona, część miała dodawaną do pożywienia luteinę (żółty barwnik roślinny, który neutralizuje wolne rodniki), a części podawano standardową dietę.
Okazało się, że dieta wzbogacona w winogrona chroniła myszy przed uszkodzeniem siatkówki pod wpływem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiegała u nich ślepocie. I choć suplementacja luteiną również dawała efekty, to były one wyraźnie mniejsze.
Analiza wykazała, że u myszy na diecie z dodatkiem winogron znacznie zmniejszało się odkładanie lipofuscyny w komórkach RPE, co zapobiegało ich uszkodzeniu. Dzięki temu te ważne komórki mogły funkcjonować optymalnie.
Czy warto jadać winogrona? Ile kalorii zapewniają?
Winogrona to słodkie owoce skupione w gronach, których właściwości zdrowotne zostały docenione 5 tysięcy lat p.n.e. Wówczas winogrona wykorzystywano jako środek leczniczy w dolegliwościach ze strony u...
Warto zacząć jeść je już w młodości
– Ochronne działanie winogron w tym badaniu było niezwykłe i przynosiło korzyści dla wzroku w starszym wieku, nawet gdy winogrona były konsumowane wyłącznie w młodości – skomentowała główna autorka pracy dr Silvia Finnemann z Fordham University w Nowym Jorku.
Zdaniem specjalistki badanie to potwierdza, że utrata wzroku związana z wiekiem jest skutkiem kumulującego się w czasie stresu oksydacyjnego, który wywołują wolne rodniki tlenowe.
– Stosowanie w ciągu życia diety wzbogaconej w naturalne przeciwutleniacze, takie jakie znajdują się w winogronach, wydaje się mieć bezpośredni korzystny wpływ na RPE oraz zdrowie i funkcjonowanie siatkówki – dodała dr Finnemann. (PAP)
jjj/ bar/
Soczewki kontaktowe w okazyjnych cenach
Źródło: