https://stronazdrowia.pl
reklama

Koszmar w wakacyjnym raju. Nie żyje jedna osoba. Powodem groźna bakteria. Jest reakcja WHO

Gabriela Fedyk
Wakacyjny raj w cieniu śmierci. Groźna bakteria wraca po latach.
Wakacyjny raj w cieniu śmierci. Groźna bakteria wraca po latach. fot. tawatchai07/Drazen Zigic/freepik
Pięć osób zostało zarażonych groźną bakterią, z czego jedna nie przeżyła. Po raz pierwszy od 25 lat w jednym z najchętniej wybieranych przez Polaków kierunków wakacyjnych wykryto przypadki wyjątkowo niebezpiecznej choroby. Powodem może być kontakt z zakażonym mięsem lub zwierzętami. Władze podejmują działania, by powstrzymać dalsze rozprzestrzenianie się choroby.

Spis treści

Śmierć w raju. Nie żyje 53-latek

Tajlandia odnotowała pierwszy od 25 lat śmiertelny przypadek wąglika. W sumie do tej pory pięć osób zostało zakażonych. Jedna z nich zmarła, pozostałe cztery trafiły do szpitala. Do zakażenia najprawdopodobniej doszło w wyniku kontaktu z zakażonym bydłem lub przez spożycie mięsa. Wszystkie przypadki pochodzą z prowincji Mukdahan na północnym wschodzie kraju, przy granicy z Laosem.

Zmarłym pacjentem był 53-letni mężczyzna, który szukał pomocy medycznej po tym, jak na jego dłoni pojawiła się zmiana skórna. Objawy nasiliły się – rana ściemniała, pojawiły się obrzęki węzłów chłonnych, zawroty głowy i drgawki. Mężczyzna zmarł trzy dni po zgłoszeniu się do szpitala.

Czterech pozostałych pacjentów – trzech mężczyzn i jedna kobieta w wieku od 30 do 50 lat – wyzdrowiało i zostało wypisanych ze szpitala.

Czy wąglik jest śmiertelny? Tajskie władze reagują na zachorowania

Wąglik, wywoływany przez bakterie Bacillus anthracis, to groźna choroba kojarzona m.in. z bioterroryzmem. Może przedostać się do organizmu przez skaleczenia lub drogi oddechowe, prowadząc do poważnych powikłań, a nawet śmierci. W przypadku zmarłego mężczyzny potwierdzono skórną postać choroby.

Dochodzenie wykazało obecność bakterii w próbkach mięsa oraz na naczyniach kuchennych należących do zmarłego. Służby sanitarne zidentyfikowały 636 osób, które mogły mieć kontakt z zakażonym mięsem. Choć u dwóch z nich pojawiły się objawy, testy na wąglik były negatywne.

Władze zareagowały szybko – przeprowadzono dezynfekcję 23 gospodarstw domowych oraz rozpoczęto szczepienia bydła w rejonie zagrożenia.

Światowa Organizacja Zdrowia ocenia ryzyko dalszego rozprzestrzeniania się choroby – zarówno lokalnie, jak i międzynarodowo – jako niskie.

Jak się można zarazić wąglikiem?

Choć wąglik nie przenosi się z człowieka na człowieka i jest zwykle skutecznie leczony, jeśli szybko wdroży się terapię, może prowadzić do ciężkiego stanu zdrowia.

Dalsza część materiału pod wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wąglikiem można zarazić się poprzez kontakt pośredni lub bezpośredni, dotykając, wdychając lub połykając zarodniki wąglika. Gdy zarodniki wąglika dostaną się do organizmu i aktywują, bakterie namnażają się, rozprzestrzeniają i wytwarzają toksyny.

Ludzie mogą zarazić się wąglikiem poprzez:

  • kontakt z zarażonymi domowymi lub dzikimi zwierzętami pasącymi się na pastwiskach,

  • kontakt z zakażonymi produktami pochodzenia zwierzęcego, takimi jak wełna lub skóry,

  • wdychanie zarodników, zazwyczaj podczas przetwarzania skażonych produktów zwierzęcych (wąglik wziewny),

  • spożycie niedogotowanego mięsa zakażonych zwierząt (wąglik żołądkowo-jelitowy).

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia