Czym jest syrop z sosny?
Syrop z sosny zwyczajnej (Pinus silvestris) to płynny środek o właściwościach leczniczych, który jest utrwalony poprzez wysokie stężenie cukru. Roztwór zawiera cenne składniki zawarte w surowcu z tego drzewa, którym są młode pędy (tzw. świeczki) albo młode, zielone szyszki.
Najczęściej syrop sosnowy przygotowuje się z młodych pędów tego drzewa, które zbiera się wiosną, najlepiej na przełomie kwietnia i maja lub później, co zależy od pogody i rejonu Polski. Przyrosty powinny być spore, o długości około 12 cm, ale wciąż nierozwinięte (pokryte brązową łupiną) i jasnozielone w środku. Zielone szyszki sosny zbiera się, gdy wciąż można pokroić je nożem, zwykle do końca maja.
Aby przygotować syrop, surowiec zasypuje się cukrem oraz zalewa niewielką ilością wody i odstawia na kilka tygodni, tak by wytworzył się gęsty syrop, a cenne składniki przeniknęły do płynu.
Z pędów i szyszek sosny można również zrobić nalewkę, która będzie miała podobne właściwości do syropu Młode przyrosty sosny lub szyszki zebrane latem bądź wczesną jesienią zalewamy wówczas alkoholem (spirytusem lub czystą wódką).
Polecamy także:
Jakie właściwości ma syrop z sosny i na co działa?
Młode pędy oraz szyszki sosny, a także zrobiony z nich syrop, mają wiele cennych i korzystnych dla zdrowia składników oraz właściwości. Zawierają związki gorzkie, tzw. gorycze, które nadają im charakterystyczny smak, a przyjmowane doustnie pobudzają apetyt, wspomagają wydzielanie żółci i pracę wątroby, wspierają trawienie. Działają też lekko moczopędnie. W syropie z sosny znajdziemy witaminy, w tym duże dawki witaminy C, oraz sole mineralne.
Syrop z pędów sosny zawiera także flawonoidy, olejki eteryczne i inne fitozwiązki o właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, moczopędnych, antybakteryjnych, przeciwbólowych i rozkurczowych. Wykazuje też działanie odkażające i przyspiesza wentylację płuc.