Spis treści
Produkty, które zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
Wielu naukowców zaznacza, że profilaktyka nowotworu jelita grubego polega przede wszystkim na regularnym i umiarkowanym wysiłku fizycznym, a także spożywaniu odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, który reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom. Niektóre produkty spożywcze w szczególny sposób zwiększają ryzyko rozwoju tego nowotworu. W galerii podpowiadamy, których lepiej unikać.
Te produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
Czynniki ryzyka i objawy raka jelita grubego
Nowotwór złośliwy jelita grubego to schorzenie, na które co roku zapada prawie 18 tys. Polaków. Chorują na niego głównie osoby po 65. roku życia, jednak coraz częściej rozpoznaje się nowe przypadki u znacznie młodszych pacjentów.
Sprawdź: Te 2 produkty zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
Na rozwój raka jelita grubego wpływ ma wiele czynników, jednak wśród tych najważniejszych można wymienić:
- predyspozycje genetyczne,
- nadwagę lub otyłość – u osób z BMI powyżej 30 ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest o 50-100 proc. wyższe, niż u osób z prawidłowym BMI, wynoszącym 23,
- nałogowe palenie tytoniu,
- nadużywanie alkoholu,
- stany zapalne jelita grubego,
- przewlekłe stosowanie antybiotykoterapii,
- siedzący tryb życia,
- przewlekły stres,
- niewłaściwą dietę.
Szacuje się, że szansa na 5-letnie przeżycie w momencie zdiagnozowania raka jelita w 1 stopniu wynosi:
- u mężczyzn – 47,6 proc.,
- u kobiet – 49,1 proc.
W profilaktyce raka jelita grubego bardzo ważne jest wykonywanie badań przesiewowych, w tym kolonoskopii. Zaleca się, aby każda osoba po ukończeniu 50. roku życia wykonywała minimum raz na 10 lat takie badanie. Natomiast u osób z predyspozycjami genetycznymi lub wykrytymi polipami, zaleca się wykonywanie kolonoskopii raz na 2 lata.
Nowotwór złośliwy jelita grubego długo może nie dawać żadnych objawów, a pierwsze symptomy bywają niespecyficzne. Wśród dolegliwości, które mogą oznaczać ten typ nowotworu, wymienia się:
- krew w stolcu,
- ból brzucha,
- powiększenie obwodu brzucha,
- uczucie pełności po posiłku,
- ból podczas wyróżniania,
- zaparcia lub biegunki,
- uczucie niepełnego wypróżnienia,
- zwężenie stolca, czyli tzw. stolce ołówkowate.
Dodatkowo objawem wskazującym na rozwój choroby nowotworowej może być ogólne osłabienie organizmu oraz niezamierzony spadek masy ciała.
Sprawdź: Czy antybiotyki zwiększają ryzyko rozwoju raka jelita grubego?
Źródło: Nowotwory złośliwe jelita grubego Krajowy Rejestr Nowotworów