
Chcesz zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego? Unikaj tych produktów
Powszechnie wiadomo, że styl życia, w tym sposób odżywiania, ma znaczący wpływ na rozwój chorób nowotworowych. Niektóre produkty spożywcze wykazują działanie kancerogenne, czyli zwiększają ryzyko rozwoju raka. Podpowiadamy, jakich produktów lepiej unikać w prewencji złośliwego nowotworu jelita grubego.

Czerwone mięso
W licznych badaniach naukowych udowodniono, że regularne spożywanie czerwonego mięsa ma negatywny wpływ na zdrowie i zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Według Międzynarodowej Agencji Badan nad Rakiem, każde 50 g mięsa czerwonego dziennie zwiększa ryzyko rozwoju tego nowotworu o 18 proc., a spożywanie 80 g dziennie – zwiększa o 30 proc.
Dlaczego czerwone mięso jest tak szkodliwe? Ponieważ zawiera żelazo hemowe, które podczas przemiany wytwarza rakotwórcze związki. Dlatego staraj się ograniczać czerwone mięso i sięgaj po nie tylko raz w tygodniu lub rzadziej.

Alkohol
Alkohol bez wątpienia należy do głównych czynników powodujących rozwój wszystkich typów nowotworów. Szacuje się, że picie jednego piwa dziennie to o 10 proc. wyższe ryzyko złośliwego nowotworu jelita grubego. Natomiast picie więcej niż 4 drinków dziennie – jeden drink to 12,5 g czystego alkoholu, co odpowiada 2,5 puszkom piwa lub 700 ml wina – zwiększa ryzyko raka okrężnicy aż o 52 proc.
Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaznacza, że produktem rozpadu alkoholu jest aldehyd octowy, który został wpisany na listę związków rakotwórczych pierwszej kategorii, czyli najwyższej kancerogenności.

Cukier i słodkie napoje gazowane
Biały cukier, czyli sacharoza nie bez powodu nazywana jest białą śmiercią. W wielu badaniach potwierdzono związek między spożywaniem cukru i produktów słodzonych a zwiększoną zachorowalnością na nowotwór jelita grubego.
Jedzenie znacznej ilości węglowodanów prostych przyczynia się do zaburzeń metabolizmu glukozy w tym cukrzycy typu 2, która bezpośrednio zwiększa ryzyko raka jelita grubego aż o 40 procent.
Cukier z powodzeniem można zastąpić naturalnymi słodzikami, które są znacznie zdrowsze od popularnej sacharozy. Naukowcy zaznaczają, że najlepszymi zamiennikami cukru są: naturalny miód, stewia, ksylitol, erytrytol, jakon i cukier z owoców mnicha.