1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Powszechnie wiadomo, że styl życia, w tym sposób odżywiania,...
fot. maophotostocker/123RF

Chcesz zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego? Unikaj tych produktów

Powszechnie wiadomo, że styl życia, w tym sposób odżywiania, ma znaczący wpływ na rozwój chorób nowotworowych. Niektóre produkty spożywcze wykazują działanie kancerogenne, czyli zwiększają ryzyko rozwoju raka. Podpowiadamy, jakich produktów lepiej unikać w prewencji złośliwego nowotworu jelita grubego.

2 z 9
W licznych badaniach naukowych udowodniono, że regularne...
fot. Kasumi Loffler/Pexels

Czerwone mięso

W licznych badaniach naukowych udowodniono, że regularne spożywanie czerwonego mięsa ma negatywny wpływ na zdrowie i zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Według Międzynarodowej Agencji Badan nad Rakiem, każde 50 g mięsa czerwonego dziennie zwiększa ryzyko rozwoju tego nowotworu o 18 proc., a spożywanie 80 g dziennie – zwiększa o 30 proc.

Dlaczego czerwone mięso jest tak szkodliwe? Ponieważ zawiera żelazo hemowe, które podczas przemiany wytwarza rakotwórcze związki. Dlatego staraj się ograniczać czerwone mięso i sięgaj po nie tylko raz w tygodniu lub rzadziej.

3 z 9
Alkohol bez wątpienia należy do głównych czynników...
fot. Ketut Subiyanto/Pexels

Alkohol

Alkohol bez wątpienia należy do głównych czynników powodujących rozwój wszystkich typów nowotworów. Szacuje się, że picie jednego piwa dziennie to o 10 proc. wyższe ryzyko złośliwego nowotworu jelita grubego. Natomiast picie więcej niż 4 drinków dziennie – jeden drink to 12,5 g czystego alkoholu, co odpowiada 2,5 puszkom piwa lub 700 ml wina – zwiększa ryzyko raka okrężnicy aż o 52 proc.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaznacza, że produktem rozpadu alkoholu jest aldehyd octowy, który został wpisany na listę związków rakotwórczych pierwszej kategorii, czyli najwyższej kancerogenności.

4 z 9
Biały cukier, czyli sacharoza nie bez powodu nazywana jest...
fot. Ofir Eliav/Pexels

Cukier i słodkie napoje gazowane

Biały cukier, czyli sacharoza nie bez powodu nazywana jest białą śmiercią. W wielu badaniach potwierdzono związek między spożywaniem cukru i produktów słodzonych a zwiększoną zachorowalnością na nowotwór jelita grubego.

Jedzenie znacznej ilości węglowodanów prostych przyczynia się do zaburzeń metabolizmu glukozy w tym cukrzycy typu 2, która bezpośrednio zwiększa ryzyko raka jelita grubego aż o 40 procent.

Cukier z powodzeniem można zastąpić naturalnymi słodzikami, które są znacznie zdrowsze od popularnej sacharozy. Naukowcy zaznaczają, że najlepszymi zamiennikami cukru są: naturalny miód, stewia, ksylitol, erytrytol, jakon i cukier z owoców mnicha.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Anna Puślecka zaprasza: „KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

NASZ PATRONAT
Anna Puślecka zaprasza: KLUB ZDROWIA – kobiety! Ruszaj stąd do długowieczności”

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Jakość wody, zmiękczanie i uzdatnianie w kuchni: Kompleksowy przewodnik

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Białe plamy na paznokciach. O czym to świadczy? Będziesz zaskoczona

Zobacz również

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Posiłki low carb są łatwe, pyszne i zdrowe. Wypróbuj przepisy!

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie? Poznaj sposoby na menopauzę