1 z 8
Przewijaj galerię w dół
Powszechnie wiadomo, że styl życia, w tym sposób odżywiania,...
fot. maophotostocker/123RF

Chcesz zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego? Unikaj tych produktów

Powszechnie wiadomo, że styl życia, w tym sposób odżywiania, ma znaczący wpływ na rozwój chorób nowotworowych. Niektóre produkty spożywcze wykazują działanie kancerogenne, czyli zwiększają ryzyko rozwoju raka. Podpowiadamy, jakich produktów lepiej unikać w prewencji złośliwego nowotworu jelita grubego.

2 z 8
W licznych badaniach naukowych udowodniono, że regularne...
fot. Kasumi Loffler/Pexels

Czerwone mięso

W licznych badaniach naukowych udowodniono, że regularne spożywanie czerwonego mięsa ma negatywny wpływ na zdrowie i zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Według Międzynarodowej Agencji Badan nad Rakiem, każde 50 g mięsa czerwonego dziennie zwiększa ryzyko rozwoju tego nowotworu o 18 proc., a spożywanie 80 g dziennie – zwiększa o 30 proc.

Dlaczego czerwone mięso jest tak szkodliwe? Ponieważ zawiera żelazo hemowe, które podczas przemiany wytwarza rakotwórcze związki. Dlatego staraj się ograniczać czerwone mięso i sięgaj po nie tylko raz w tygodniu lub rzadziej.

3 z 8
Alkohol bez wątpienia należy do głównych czynników...
fot. Ketut Subiyanto/Pexels

Alkohol

Alkohol bez wątpienia należy do głównych czynników powodujących rozwój wszystkich typów nowotworów. Szacuje się, że picie jednego piwa dziennie to o 10 proc. wyższe ryzyko złośliwego nowotworu jelita grubego. Natomiast picie więcej niż 4 drinków dziennie – jeden drink to 12,5 g czystego alkoholu, co odpowiada 2,5 puszkom piwa lub 700 ml wina – zwiększa ryzyko raka okrężnicy aż o 52 proc.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zaznacza, że produktem rozpadu alkoholu jest aldehyd octowy, który został wpisany na listę związków rakotwórczych pierwszej kategorii, czyli najwyższej kancerogenności.

4 z 8
Biały cukier, czyli sacharoza nie bez powodu nazywana jest...
fot. Ofir Eliav/Pexels

Cukier i słodkie napoje gazowane

Biały cukier, czyli sacharoza nie bez powodu nazywana jest białą śmiercią. W wielu badaniach potwierdzono związek między spożywaniem cukru i produktów słodzonych a zwiększoną zachorowalnością na nowotwór jelita grubego.

Jedzenie znacznej ilości węglowodanów prostych przyczynia się do zaburzeń metabolizmu glukozy w tym cukrzycy typu 2, która bezpośrednio zwiększa ryzyko raka jelita grubego aż o 40 procent.

Cukier z powodzeniem można zastąpić naturalnymi słodzikami, które są znacznie zdrowsze od popularnej sacharozy. Naukowcy zaznaczają, że najlepszymi zamiennikami cukru są: naturalny miód, stewia, ksylitol, erytrytol, jakon i cukier z owoców mnicha.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Przeziębienie czy grypa? Te objawy pokażą, na co chorujesz

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Wraca hit. Już nigdy nie spojrzysz na szpital tak samo

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Zobacz również

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co mówi o tobie pozycja w której śpisz? Jedna z nich jest najzdrowsza

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie będziesz jeść rodzynki? Oto efekty