Spis treści
Jak wygląda fiołek wonny?
Fiołek wonny (Viola odorata) to wieloletnia bylina z rośliny fiołkowatych, którą można spotkać w parkach, lasach oraz w zacienionych i wilgotnych zaroślach. Obecnie fiołki wonne uprawia się również jako rośliny ogrodowe i doniczkowe.
Fiołek wyrasta wiosną i osiąga wysokość ok. 15 cm. Roślina kwitnie od marca do maja, a w sprzyjających warunkach może powtórzyć kwitnienie późnym latem lub wczesną jesienią. Kwiaty charakteryzują się intensywną fioletową barwą oraz charakterystycznym, intensywnym zapachem. To właśnie aromat sprawia, że często nazywany jest fiołkiem pachnącym.
Według niektórych źródeł, w starożytności fiołek wonny był symbolem płodności i miłości, dlatego uznawano go za święta roślinę. Surowcem zielarskim są przede wszystkim kwiaty, ale również liście i kłącze. Kwiaty i liście można spożywać na surowo np. jako dodatek do sałatki lub deseru, a także przygotować z nich napar. W przypadku kłączy najlepiej je wysuszyć i w razie potrzeby przygotowywać z nich napar.
Właściwości zdrowotne fiołków wonnych
Świeże kwiaty fiołka wonnego często wykorzystywane są jako jadalna dekoracja do deserów. Jednak niewiele osób wie, że liście, kłącza i kwiaty tej rośliny wykorzystywane były już od dawna jako tradycyjny środek na wiele dolegliwości.