Spis treści
Właściwości odżywcze i zdrowotne miechunki. Który rodzaj miechunki wybrać?

Miechunka (Physalis) to roślina z rodziny psiankowatych, do której należą również pomidory, bakłażany czy ziemniaki. Miechunka pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej, ale występuje obecnie również w Europie i Azji. Najbardziej popularne są trzy rodzaje miechunki, która mają jadalne owoce:
- miechunka rozdęta (Physalis alkekengi),
- miechunka peruwiańska (Physalis peruviana),
- miechunka pomidorowa, zwana tomatillo (Physalis philadelphica).
Korzyści z jedzenia miechunki jest wiele. Zobacz, dlaczego warto jeść miechunkę!
Miechunka rozdęta niegdyś była uprawiana w polskich ogrodach jako gatunek ozdobny i nikomu nie przyszło do głowy, aby rozrywać jej piękne, pomarańczowe lampiony i wydobywać z nich małe koraliki owoców przypominające nieco pomidorki koktajlowe. Co więcej uważano, że owoce te są trujące i przestrzegano zwłaszcza dzieci, żeby ich nie jadły.
Jest w tym część prawdy, ponieważ niedojrzałe owoce mogą być trujące ze względu na wysoką zawartość toksycznych, ale też leczniczych alkaloidów (podobnie jak niedojrzałe, zielone pomidory czy ziemniaki). Jednak dojrzałe owoce miechunki są jadalne. Owoce można spożywać na surowo, ale nie są zbyt smaczne, lepiej więc smakują przetworzone, np. w postaci dżemu, marmolady lub owoców w syropie. Z leczniczych właściwości miechunki rozdętej skorzystamy przygotowując z jej owoców napar lub nalewkę.
Jednak częściej spotykane w sklepach spożywczych są owoce miechunki peruwiańskiej, które możemy kupić pod nazwą Physalis. Ten rodzaj miechunki nazywany jagodą lub wiśnią peruwiańską, a także rodzynką brazylijską lub peruwiańską ma mniej okazałe kielichy niż u miechunki rozdętej, ponieważ są one barwy żółtej, a po wyschnięciu jasnobrązowej. Jednak jej pomarańczowe owoce są smaczniejsze i soczyste. Ich słodko-kwaśny smak przypomina pomidora i ananasa z lekką nutą cytryny. Można je jeść na surowo jako przekąskę lub dodawać do deserów, ciast, lodów, a także robić z nich konfitury, dżemy, kompoty i galaretki.
Z kolei miechunka pomidorowa uprawiana jest jako warzywo, a jej żółte lub fioletowe owoce zamknięte w skórzastym kielichu o podobnym kolorze stosuje się po przetworzeniu jako dodatek do sosów, sałatek, przetworów i dań na ciepło.
Owoce wszystkich trzech rodzajów miechunki zawierają spore ilości witaminy C, witamin z grupy B (w tym B1, B2 i B3), witaminy A, wapnia, żelaza i fosforu. Są także bogate w śluzy, glikozyd sterydowy fizalinę i neofizalinę, pektyny, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, kwas askorbinowy, karoten, zeaksantyna, flawonoidy (luteolina), antocyjany i garbniki.
Należy pamiętać, że tylko owoce miechunki są jadalne, a ich osłonki, a także całe ziele nie nadaje się do spożycia, ponieważ zawiera toksyczne związki.
Wpływ miechunki na organizm. Dlaczego warto sięgać po miechunkę?
Owoce każdego z trzech wymienionych powyżej rodzajów miechunki wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe i immunostymulujące, działają także przeciwartretycznie i odtruwająco. Powinni po nie sięgać cukrzycy, osoby chorujące na serce, dnę moczanową i choroby układu krążenia.
Korzyści z jedzenia miechunki:
- wzmacnia odporność – ze względu na wysoką zawartość witaminy C (miechunka peruwiańska zawiera 11,10 mg witaminy C w 100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem owoce miechunki zwalczają wolne rodniki i wzmacniają odporność organizmu. Warto po nie sięgać w czasie przeziębienia czy grypy. Witamina C przyczynia się również do zwiększenia wchłaniania innych składników odżywczych takich jak żelazo czy witamina E. Jako antyoksydant wpływa ona także na produkcję kolagenu, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwzapalnie, a także spowalnia starzenie się organizmu i zmniejsza widoczność zmarszczek.
- usprawnia działanie mózgu, zwiększa koncentrację – również ze względu na obecność dużej ilości witaminy C, która działa przeciwutleniająco miechunka wspomaga pracę mózgu i układu krwionośnego. Zmniejsza stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki, który przyczynia się do gromadzenia się płytek miażdżycowych w tętnicach. Dzięki temu zwiększa przepływ krwi do mózgu, co wpływa na poprawę zdolności poznawczych, zwiększając pamięć i koncentrację. Może być również pomocna w zapobieganiu rozwojowi choroby Alzheimera i demencji, a także miażdżycy. Z kolei witamin z grupy B zawarte w owocach miechunki wspierają działanie układu nerwowego i poprawiają samopoczucie.
- wzmacnia kości – owoce miechunki zawierają duże ilości wapnia, dzięki czemu wpływają na utrzymanie prawidłowej budowy kości i zębów. Poza tym wapń odgrywa również rolę w innych funkcjach organizmu, ponieważ reguluje rytm serca i skurcze mięśni, a także produkcję hormonów. Wspiera również utrzymanie zdrowych naczyń krwionośnych.
- łagodzi ból stawów – w owocach miechunki znajdziemy spore ilości witaminy B (niacyny), która poprzez zwiększenie przepływu krwi do bolesnych tkanek pomaga poprawić elastyczność stawów i zmniejszyć ból. Natomiast zawartość wapnia wzmacnia cały układ kostny i korzystnie wpływa na działanie stawów.
- poprawia wzrok – zawartość witaminy A korzystnie wpływa na funkcjonowanie narządu wzroku. Miechunka wspomaga więc utrzymanie prawidłowej ostrości wzroku oraz chroni przed tzw. kurzą ślepotą, czyli osłabieniem widzenia po zmroku.
Zobacz, kiedy warto sięgać po miechunkę!































