
Dlaczego warto jeść miechunkę? Skorzysta serce, mózg, wzrok i skóra. Zobacz, jakie korzyści dla zdrowia ma miechunka peruwiańska i rozdęta
Owoce miechunki peruwiańskiej są bardzo smaczne, a do tego mają wiele niezwykłych właściwości. Zobacz w galerii, dlaczego warto sięgać po miechunkę i jakie korzyści daje jej spożywanie!

Miechunka wzmacnia odporność
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C (miechunka peruwiańska zawiera 11,10 mg witaminy C w 100 g), która jest silnym przeciwutleniaczem owoce miechunki zwalczają wolne rodniki i wzmacniają odporność organizmu. Warto po nie sięgać w czasie przeziębienia czy grypy. Witamina C przyczynia się również do zwiększenia wchłaniania innych składników odżywczych takich jak żelazo czy witamina E. Jako antyoksydant wpływa ona także na produkcję kolagenu, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i działa przeciwzapalnie, a także spowalnia starzenie się organizmu i zmniejsza widoczność zmarszczek.

Miechunka usprawnia działanie mózgu, zwiększa koncentrację
Również ze względu na obecność dużej ilości witaminy C, która działa przeciwutleniająco miechunka wspomaga pracę mózgu i układu krwionośnego. Zmniejsza stres oksydacyjny wywoływany przez wolne rodniki, który przyczynia się do gromadzenia się płytek miażdżycowych w tętnicach. Dzięki temu zwiększa przepływ krwi do mózgu, co wpływa na poprawę zdolności poznawczych, zwiększając pamięć i koncentrację. Może być również pomocna w zapobieganiu rozwojowi choroby Alzheimera i demencji, a także miażdżycy. Z kolei witamin z grupy B zawarte w owocach miechunki wspierają działanie układu nerwowego i poprawiają samopoczucie.

Miechunka wzmacnia kości
Owoce miechunki zawierają duże ilości wapnia, dzięki czemu wpływają na utrzymanie prawidłowej budowy kości i zębów. Poza tym wapń odgrywa również rolę w innych funkcjach organizmu, ponieważ reguluje rytm serca i skurcze mięśni, a także produkcję hormonów. Wspiera również utrzymanie zdrowych naczyń krwionośnych.