Właściwości zdrowotne i źródła pokarmowe kwasów omega-3 i omega-6
Kwasy omega-3 i omega-6 są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania wszystkich organów w ciele człowieka. Korzystny wpływ wykazują przede wszystkim na...
Dieta przy niedoczynności tarczycy: co jeść, a czego unikać?
Dieta przy niedoczynności tarczycy, obok terapii farmakologicznej, to niezwykle istotny element leczenia. Menu powinno obfitować w odżywcze produkty, które...
Nie lubisz zup? A szkoda! Poznaj 8 powodów, dlaczego warto jeść je nawet codziennie!
Zupy to zdecydowanie jedne z najbardziej niedocenianych potraw. A szkoda, ponieważ ich jedzenie daje wiele zdrowotnych korzyści. Są sycące i pożywne, zapewniają...
Odchudzanie bez diety? 10 banalnych zmian, które pomocą Ci schudnąć!
Odchudzanie bez diety jest możliwe i może być całkiem proste! Czasem wystarczy bliżej przyjrzeć się temu, co ląduje na naszym talerzu i zastanowić się, dlaczego...
Lecytyna na pamięć, pracę mózgu i wysoki cholesterol
Lecytyna to substancja będąca składnikiem niemal każdej komórki naszego ciała, przy czym w największych ilościach występuje w układzie nerwowym. Wspiera...
Oblicz swoje BMI i zobacz, w jakiej normie się mieści!
BMI to wskaźnik masy ciała wyrażający stosunek między indywidualną wagą ciała a wzrostem. Jego wartość jest bardzo przydatna, ponieważ informuje o tym, czy...
Dieta paleo, czyli inaczej dieta jaskiniowców: zasady, efekty, jadłospis i przepisy
Dieta paleo, czyli inaczej dieta jaskiniowców, to sposób żywienia przypisywany naszym przodkom, którzy prowadzili tryb życia myśliwych-zbieraczy. Z tego powodu...
Dieta paleo szkodliwa dla serca?
Dieta paleo to sposób odżywiania mający naśladować nawyki naszych przodków. Choć ze względu na skład budzi wiele kontrowersji, do tej pory uznawano ją za...
Anyż – właściwości i zastosowanie korzennej przyprawy
Anyż to przyprawa o charakterystycznym korzennym smaku, który albo się kocha, albo nienawidzi. Kojarzymy go przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia,...
Poznaj wyjątkowe właściwości aż 8 rodzajów kasz!
Kasze, choć od wieków stanowią jeden z podstawowych produktów kulinarnych, dawniej uznawane były za prymitywny pokarm ludzi z ubogich klas społecznych, będących...
Ziemniaki nie tuczą, a wręcz przeciwnie – pomagają schudnąć!
Ziemniaki są bardzo smaczne i zdrowe, a ich jedzenie poprawia nastrój oraz dostarcza niezbędnej energii. Ziemniaki pomagają regulować ciśnienie oraz walczyć z...
Czy bułka grahamka jest zdrowa? Jaki powinna mieć skład?
Bułka grahamka to popularny rodzaj pieczywa o wyższej zawartości błonnika i składników mineralnych, niż tradycyjne kajzerki z oczyszczonej mąki pszennej...
Amigdalina nie leczy raka! Gorzka prawda o witaminie B17
Amigdalina, nazywana również witaminą B17, występuje w nasionach i tkankach wielu roślin. To związek cyjanogenny, którego główną funkcją w roślinach jest...
Jak nie przytyć podczas siedzenia w domu? 20 praktycznych porad, łatwych do wdrożenia
Siedzenie w domu sprzyja nudzie, a ta nierozerwalnie łączy się z sięganiem po smaczne przekąski. Regularne podjadanie przy zmniejszonej aktywności fizycznej to...
Jak jeść więcej warzyw? Poznaj sposoby na zdrowszą dietę!
Warzywa to podstawa zdrowej diety, ale nie wszyscy sięgają po nie równie chętnie – nawet wtedy, gdy są naprawdę smaczne! Jak więc zachęcać do jedzenia te osoby,...
Weganizm jest zdrowy! Zasady diety wegańskiej, efekty i łatwe przepisy
Weganizm, dieta wegańska, dieta roślinna – to wszystko nazwy żywieniowego trendu, który wiąże się z wyłączeniem z jadłospisu wszelkich produktów odzwierzęcych....
Jak przetrwać jesień? Dobre sposoby na złe samopoczucie
Coraz krótsze dni, sezon chorobowy i niedobór słońca to komponenty, które mogą składać się na jesienną chandrę. Jak ją rozpoznać i jak jej przeciwdziałać? Oto...
Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone. Które z nich są zdrowe?
Kwasy tłuszczowe to elementy budulcowe tłuszczów zawartych w pokarmach roślinnych i zwierzęcych. Wyróżniamy kwasy tłuszczowe nasycone, które sprzyjają chorobom...
Miód na odporność, lecz nie tylko! Poznaj 9 rodzajów miodu i ich właściwości!
Miód to naturalna słodycz pochodząca z natury. Dodawany do deserów, potraw wytrawnych i napojów nie tylko poprawia ich smak, ale także wzbogaca o niezbędne dla...
Beta-karoten nie tylko na opalanie. Właściwości, działanie i źródła prowitaminy A
Beta-karoten, czyli prowitamina A (retinol) to związek chemiczny występujący naturalnie w wielu warzywach i owocach o pomarańczowym kolorze. Beta-karoten m.in....
Czy ocet balsamiczny jest zdrowy? Właściwości i zastosowanie w kuchni
Ocet balsamiczny to popularny dodatek smakowy do potraw, który wywodzi się z tradycyjnej kuchni włoskiej. Oryginalny ocet balsamiczny z Modeny produkowany jest...
Taki poziom witaminy D we krwi zmniejsza ryzyko powikłań COVID-19
Witamina D jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wyniki kolejnych badań pokazują, że osoby z niedoborem witaminy D są bardziej...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Artykuły dziecięce
Dodano wczoraj w kategorii Elektryka i automatyka
Dodano wczoraj w kategorii Elektronika przemysłowa
Dodano wczoraj w kategorii Kursy