Dlaczego warto jeść pomarańcze? Mogą pomóc w profilaktyce chorób serca i nie tylko. Poznaj ich właściwości i sprawdź, ile mają kalorii
Pomarańcze to owoce cytrusowe pełne składników odżywczych i ochronnych związków roślinnych. Dostarczają do organizmu witaminy, składniki mineralne i...
O której godzinie jeść kolację, żeby nie przytyć? Wcześniej niż myślisz. Zbyt późne jedzenie dwukrotnie zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości
Osoby, które spożywają ostatni posiłek w ciągu dnia wcześniej, spalają o 60 kalorii więcej i są mniej głodne niż osoby jedzące kolację późnym wieczorem. Dzięki...
Dlaczego warto jeść paprykę? Zobacz, jakie ma właściwości zdrowotne i jak działa na organizm. Wyjaśniamy także, komu szkodzi papryka
Papryka należy do najcenniejszych warzyw, ponieważ obfituje w witaminy, i cenne składniki mineralne. Na przykład pod względem zawartości witaminy C zostawia...
Czy istnieje zdrowa margaryna? Co lepiej jeść: masło czy margarynę? Poznaj fakty i mity na ich temat i dowiedz się, czym smarować chleb
Czy istnieje zdrowa margaryna? Odpowiedź na to pytanie jest prosta, bo dzisiejsze zamienniki masła mają wysoką jakość regulowaną przepisami. Jeśli więc...
Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw
Jaki olej jest najlepszy na patelnię? Odpowiedni wybór tłuszczu na patelnię sprawi, że jedzenie będzie zdrowsze. Wśród olejów kulinarnych do smażenia nadaje się...
Lukrecja ma zaskakujące właściwości i zastosowanie. Ten korzeń pomaga w leczeniu refluksu, wrzodów i trądziku. Kto nie powinien jej używać?
Właściwości lecznicze lukrecji znane są od czasów starożytnych. Współczesna medycyna potwierdza zarówno korzystne działanie korzenia lukrecji w leczeniu...
Polacy piją coraz więcej mocnych alkoholi. Pandemia nasiliła problem ryzykownego picia, który z nami pozostał. Czym jest binge drinking?
W czasie pandemii zaczęliśmy pić coraz więcej mocnych alkoholi i tendencja ta z nami pozostała – takie są wnioski z najnowszych krajowych badań. Coraz więcej...
Kwas foliowy jest ważny nie tylko dla kobiet w ciąży. Sprawdź źródła pokarmowe, a także czym grozi niedobór kwasu foliowego w organizmie
Kwas foliowy (witamina B9) jest jednym z niewielu składników odżywczych, które organizm znacznie lepiej przyswaja z suplementów diety niż z żywności. Dzieje się...
Dlaczego warto częściej sięgać po pieczarki? Podajemy smaczny przepis na jesienna zupę grzybową. Sprawdź, jak czyścić i jeść pieczarki
Pieczarki to najpopularniejsze grzyby na świecie, które używane są do nadziewania lub przygotowania krokietów i sałatek. Ze względu na to, że należą do grzybów...
Sok z aronii w walce z przeziębieniem i grypą. Wspiera też leczenie nadciśnienia. Podajemy prosty i szybki przepis na sok z aronii bez cukru
Sok z aronii dzięki dużej zawartości antyoksydantów wspomaga działanie układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób. Jego...
Regularne picie kawy przedłuża życie i chroni przed chorobami serca. Tak samo działa kawa bezkofeinowa. Sprawdź, ile kawy dziennie pić
Miłośnicy kawy mają kolejny powód, aby sięgać po małą czarną każdego dnia. Najnowsze badania naukowe udowadniają, że picie kawy codziennie w określonych...
Jak zrobić kawę cold brew? Wypróbuj przepis i doceń jej właściwości zdrowotne! Cold brew coffee ma delikatny smak i tyle kofeiny, co zwykła
Kawa cold brew to pyszny napój nie tylko na ciepłe dni. Mała czarna przygotowana z ziaren z dodatkiem zimnej wody ma delikatny smak, pozbawiony intensywnej...
Brukselka na odporność i odchudzanie. Zmniejszy ryzyko rozwoju raka i miażdżycy. Zobacz, jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka
Brukselka ma wiele cennych właściwości odżywczych, ale nie cieszy się popularnością ze względu na charakterystyczny, lekko gorzki smak i niezbyt przyjemny...
Orzechy włoskie i ich właściwości zdrowotne. Wspierają pracę serca oraz mózgu. Sprawdź, na co pomaga olejek z orzechów włoskich i orzechówka
Orzechy włoskie to jedne z najpopularniejszych bakalii, które zawierają znaczne ilości magnezu, cynku, kwasów omega-3, a także błonnika pokarmowego. Już jedna...
Pigwowiec japoński wspiera odporność oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Jak odróżnić pigwę od pigwowca? Sprawdź przepis na pigwówkę
Owoce pigwowca japońskiego często nazywane są polską cytryną, ponieważ zawierają znaczne ilości witaminy C. Z powodu cierpkiego smaku nie są przeznaczone do...
Tabletki z jodem to środek awaryjny. Konieczne są środki ostrożności. Jak działa jodek potasu i jod radioaktywny w leczeniu chorób tarczycy?
Jod w tabletkach to nie tylko środek leczniczy, ale także prewencyjny. Ponieważ blokuje wchłanianie radioaktywnego izotopu jodu-131, który jest częścią skażenia...
Czy cukier trzcinowy jest zdrowy? Zależy od tego, po jaką odmianę sięgniesz. Cukier trzcinowy rafinowany a nierafinowany – czym się różnią?
Cukier trzcinowy pozyskiwany jest z trzciny cukrowej rosnącej w krajach tropikalnych. Zawiera podobną zawartość węglowodanów, co cukier biały, ale również...
Nasza dieta jest niewiele lepsza niż w latach 90. Przez prawie trzy dekady jakość posiłków wzrosła tylko w kilku krajach na świecie
Poprawa jakości życia, jakiej oczekujemy w 21. wieku, nie dotyczy niestety kwestii odżywiania. Świadczą o tym wyniki globalnej analizy jakości diety, która...
Arsen – uważaj na ten rakotwórczy pierwiastek. Znajdziesz go w ryżu i wodzie. Zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów nawet trzynastokrotnie
Arsen to toksyczny pierwiastek, którego wysoki poziom może przyczyniać się do rozwoju niektórych chorób, w tym nowotworów. Wykazano, że na rozwój raka...
Produkty, które przedłużają kobiecą młodość. Zawierają roślinne estrogeny i są polecane na menopauzę. Tych fitoestrogenów nie trzeba się bać
Młody wygląd i dobry stan zdrowia to kwestie zależne od hormonów. Niestety, zwłaszcza u kobiet ich produkcja maleje wraz z wiekiem. Dlatego u wielu pań już w...
Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh
Egzotyczne produkty coraz częściej goszczą w naszych sklepach i restauracjach, warto więc korzystać z okazji i próbować nowości. Jeśli nazwy takie jak okra,...
Łykanie witaminy D nie chroni przed COVID-19 – to wyniki aż dwóch nowych badań. Suplement diety z tranem może wręcz zaostrzać infekcję
Witamina D należy do najpopularniejszych składników suplementów diety, a to dlatego, że wiele osób ma jej niedobór. Jej osławiona rola w zapobieganiu infekcji...































